Luisella Beghi

Luisella Beghi

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1955

La bella di Roma

Film - Komedie


1953

Il paese dei campanelli

Film - Komedie


1952

Angelo tra la folla

Film


1950

Capitan Demonio

Film - Dobrodružný, Historický


1948

Nennella

Film


1946

L'ultimo sogno

Film


1943

Moglie in castigo, La

Film - Komedie


1942

Danza del fuoco, La

Film

Turbamento

Film - Drama

Via delle cinque lune

Film - Drama, Romantický


1941

Chiromante, Il

Film

Orizzonte dipinto

Film

Sonnambula, La

Film - Komedie


1940

La donna perduta

Film

La gerla di papà Martin

Film - Drama, Historický

Mare

Film

L'arcidiavolo

Film

Melodie eterne

Film - Drama

Scandalo per bene

Film - Drama

Sogno di tutti, Il

Film

Due madri, Le

Film - Drama

Rudé růže

Film - Komedie


1939

Krásná zlodějka

Film

Piccolo hotel

Film - Komedie

Poplach v obchodním domě

Film


1938

Voglio vivere con Letizia

Film - Komedie

Tři lásky Giuseppa Verdiho

Film


Archivní záběry

2004

Bellissime

Film - Dokumentární

Životopis

Vedle hvězd první velikosti pronikly během druhé světové války do italské kinematografie i oblíbené herečky menšího významu, mezi něž patřila i Luisella Beghi, její kariéra byla omezená časově i významem rolí. Pocházela z Parmy a svou dívčí touhu po slávě realizovala hereckým studiem na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia v Římě. Ještě před dokončením studia ji několik režisérů angažovalo do epizodních rolí v různých filmech.

Poprvé na sebe výrazněji upozornila v Cameriniho filmu POPLACH V OBCHODNÍM DOMĚ (I grandi magazzini, 1939), v němž ovšem představila typ, do nějž byla obsazována i v následujících letech. Její doménou se staly dobře vychované dívky s nepříliš složitým charakterem, vznášející se ve svých touhách a snech. V letech 1940-1945 hrála Luisella Beghi ve dvaceti filmech, střídala zcela podružné role s velkými rolemi, několikrát dostala příležitost i v hlavní úloze, byly to ovšem tituly, které nijak neobohatily tehdejší italskou produkci.

Z jejích filmových rolí připomeňme alespoň postavu manželky slavného skladatele Constanze Mozartové v životopisném snímku VĚČNÉ MELODIE (Melodie eterne, 1940), jinak se ale stala obětí stereotypu nenáročných rolí půvabných dívek příkladných způsobů, několikrát vytvořila dvojici s Robertem Villou (POTRESTANÁ ŽENA – La moglie in castigo, 1943), hrála také s populárním komikem Erminiem Macariem (KARTÁŘKA – Il chiromante, 1941). Největší role v nenáročných filmech odehrála Luisella Beghi těsně před koncem války, pak ale došlo k zásadnímu zlomu. Nové směřování poválečné italské kinematografie i změna diváckých preferencí vedly k pádu řady dosud slavných herců i hereček.

Nové trendy se dotkly i Luiselly Beghi, která ve druhé polovině čtyřicátých let dostala jen několik podružných rolí, až v polovině následující dekády přišly dvě větší nabídky. V režii francouzského filmaře Jeana Boyera se objevila v adaptaci populární operety KRAJ ZVONEČKŮ (Il paese dei campanelli, 1954) po boku vycházející hvězdy Sophie Loren, o rok později hrála s Albertem Sordim v Comenciniho komedii KRÁSKA Z ŘÍMA (La bella di Rome, 1955). Mezitím se provdala a péče o rodinu jí umožnila nenápadně se vzdálit ze světa filmu a od roku 1955 žila v soukromí. Luisella Beghi zemřela v Římě 9. září 2006 ve věku 83 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.