Oretta Fiume

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1965

Thrilling

Film - Komedie, Mysteriózní, Thriller


1961

Magnifiche sette, Le

Film - Komedie


1960

Sladký život

Film - Drama


1947

Genoveffa di Brabante

Film - Drama, Romantický


1946

L'ultimo sogno

Film


1942

La fabbrica dell'imprevisto

Film - Komedie

Quarta pagina

Film

Sempre più difficile

Film


1941

Ragazza che dorme

Film

Don Buonaparte

Film - Komedie


1940

La fanciulla di Portici

Film

Ultimi della strada, Gli

Film


1939

Casa lontana

Film - Drama

In campagna è caduta una stella

Film

Retroscena

Film - Komedie

Zpívající bloud

Film


1938

Orologio a cucù, L'

Film - Mysteriózní

Souboj národů

Film - Drama, Historický

Životopis

Oretta Fiume zaujala koncem třicátých let významnou pozici mezi mladými italskými herečkami, její kariéra ale trvala poměrně krátce. Narodila se jako Claudia Scrobogna v Rijece, která tehdy nesla italské jméno Fiume a odtud také pochází hereččin pozdější pseudonym. Před kameru se dostala jako devatenáctiletá poté, co uspěla v soutěži hledání nových talentů vypsané filmovou společností ERA. Jejím debutem byla historická detektivka KUKAČKOVÉ HODINY (L′orologio a cucù, 1938), v níž byla partnerkou Vittoria de Sicy.

Koncem třicátých let pak odehrála menší role ve dvou filmech slavného Alessandra Blasettiho (SOUBOJ NÁRODŮ – Ettore Fieramosca, 1938; ZÁKULISÍ – Retroscena, 1938), zahrála si i v německém kriminálním filmu ZPÍVAJÍCÍ BLOUD (Der singende Tor, 1939). Větší příležitost jí poskytl slavný dramatik Eduardo de Filippo ve filmovém zpracování své vlastní divadelní hry V ZEMI, KDE SPADLA HVĚZDA (In campagna e caduta una stella, 1939). Za druhé světové války začala Oretta Fiume hrát také v divadle, ve filmu se ale nadále musela spokojovat spíše s vedlejšími úlohami. Jedinou hlavní roli dostala v melodramatickém příběhu SPÍCÍ DÍVKA (Ragazza che dorme, 1941), který byl uveden na festivalu v Benátkách.

Stejně jako řada dalších dosud úspěšných hereček, tak i Oretta Fiume se po válce musela smířit s nedostatkem příležitostí, koncem čtyřicátých let se přestala vyskytovat i v divadle. S velkým časovým odstupem se před kamerou objevila znovu až v roce 1960, kdy ji pro menší roli ve slavném SLADKÉM ŽIVOTĚ (La dolce vita, 1960) oslovil Federico Fellini. Naposledy pak hrála v povídkovém filmu THRILLING (1965). O soukromí Oretty Fiume není příliš mnoho informací, je ale známo, že jeden čas byla partnerkou slavného italského klavíristy Artura Michelangeliho (1920-1995). Oretta Fiume měla dva syny, kteří nesli její příjmení Scrobogna, mladší z nich, Federico, se jako dětský herec objevil v několika filmech ze šedesátých let.

Oretta Fiume zemřela v Římě 22. dubna 1994 ve věku 74 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.