Suzanne Bianchetti

Suzanne Bianchetti

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1936

L'Appel du silence

Film - Drama


1935

Napoléon Bonaparte

Film - Životopisný, Drama


1934

Aux portes de Paris

Film


1932

Embrassez-moi

Film - Komedie

La Folle Nuit

Film - Komedie

Violettes impériales

Film


1930

Der König von Paris

Film


1929

Embrassez-moi

Film - Komedie

L'éternelle idole

Film

Les mufles

Film

Cagliostro - Liebe und Leben eines großen Abenteurers

Film - Horor, Thriller


1928

Verdun, visions d'histoire

Film - Válečný, Historický


1927

Napoleon

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Historický

Casanova

Film - Drama


1925

Amours exotiques

Film - Komedie

Les Aventures de Robert Macaire

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický

Le nègre blanc

Film

Madame Sans-Gêne

Film - Komedie


1924

L'Heureuse mort

Film - Komedie, Drama

L'enfant des halles

Film

La Brière

Film - Drama


1923

L'Affaire du courrier de Lyon

Film - Drama

La Légende de Soeur Béatrix

Film


1922

Jocelyn

Film

Les mystères de Paris

Film


1921

Le rêve

Film - Drama

Père Goriot, Le

Film - Drama


1920

Flipotte

Film

Životopis

Francouzská herečka Suzanne Bianchetti je dnes již zapomenutou hvězdou němé éry, její jméno ale zůstává v povědomí díky ceně Prix Suzanne Bianchetti, která se dodnes každoročně uděluje mladým nadějným herečkám. Narodila se v Paříži, její herecké začátky jsou ale zahaleny tajemstvím. Nejspíše to ale souvisí s jejím manželstvím – v roce 1914 se provdala za Reného Jeanne (1887-1969), filmového producenta, později spisovatele a novináře.

Během první světové války začala Suzanne Bianchetti hrát v krátkých filmech režiséra Alexandre Devarennese. Za zmínku stojí pozdější spolupráce s významnějšími režiséry Jacquesem de Baroncelli (SEN – Le rêve, 1920; OTEC GORIOT – Le père Goriot, 1921) nebo Léonem Poirierem (JOCELYN, 1922; PŘÍPAD KURÝRA Z LYONU - L′affaire du courrier de Lyon, 1923). Během dvacátých let se Suzanne Bianchetti stala ve Francii populární herečkou a svou oduševnělou elegantní tvář propůjčovala především postavám šlechtičen a panovnic. Jako Marie Antoinetta se tak objevila ve slavném životopisném eposu Abela Gance NAPOLEON (Napoléon, 1927), hrála také císařovnu Josefínu (MADAME SANS-GENE, 1925) nebo carevnu Kateřinu II. (CASANOVA, 1928). Točila i mimo Francii a například v německém filmu CAGLIOSTRO – LIEBE UND LEBEN GROSSEN ABENTEURERS (1929) si zopakovala roli královny Marie Antoinetty.

I po nástupu zvuku pokračovala v kariéře ve filmu, znovu pracovala s Léonem Poirierem nebo Jacquesem de Baroncelli. Opět hrála úlohy žen z vyšších společenských kruhů a císařovnu Eugenii ztvárnila v historickém filmu CÍSAŘSKÉ FIALKY (Violettes impériales, 1932). Naposledy stála před kamerou v režii Léona Poiriera jako světácká žena ve filmu VOLÁNÍ TICHA (L΄appel du silence, 1936).

Suzanne Bianchetti zemřela náhle 17. října 1936 ve věku 47 let. Její manžel René Jeanne patřil tehdy k vlivným osobnostem francouzského kulturního dění a autoritou své osobnosti zaštítil zřízení ceny Prix Suzanne Bianchetti, která se od roku 1937 uděluje mladým filmovým herečkám. Jako první ji získala Junie Astor, mezi jejími držitelkami pak můžeme vidět například Annie Girardot, Marinu Vlady nebo Isabelle Huppert, v nedávné době ji obdržela Audrey Tautou.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.