Marcel Herrand

Marcel Herrand

Osobnostcsfd.cz

Herec

8. října, 1897, Paříž, Île de France, Francie

11. června, 1953, Montfort-l'Amaury, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1952

Fanfán Tulipán

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický

Počestná děvka

Film - Drama

Les loups chassent la nuit

Film - Krimi


1951

Pas de pitié pour les femmes

Film

Une Histoire d'amour

Film - Drama


1950

Gli ultimi giorni di Pompei

Film - Drama, Historický


1949

Mystère de la chambre jaune, Le

Film - Krimi

Parfum de la dame en noir, Le

Film - Krimi

On n'aime qu'une fois

Film


1948

Ruy Blas

Film - Historický

Il fiacre N. 13

Film - Drama

Impasse des deux anges

Film - Drama


1947

Fantômas

Film - Krimi, Mysteriózní

Chouans, Les

Film

L'Homme traqué

Film - Drama


1946

Martin Roumagnac

Film - Krimi, Drama, Romantický

Étoile sans lumière

Film - Drama

Messieurs Ludovic

Film


1945

Děti ráje

Film - Drama, Romantický

Père Serge, Le

Film - Drama


1943

Le comte de Monte Cristo, 2ème époque: Le châtiment

Film - Drama

Hrabě Monte Cristo

Film - Dobrodružný, Drama, Historický

Mystères de Paris, Les

Film - Komedie


1942

Návštěva z temnot

Film - Drama, Romantický, Fantasy


1941

Pavillon brûle, Le

Film


1937

Au service du tsar

Film - Drama


1935

Domino vert, Le

Film


1932

Jugement de minuit, Le

Film - Drama

Životopis

Jméno Marcela Herranda dnes není již příliš známé, a i když s filmem byl spjat prakticky jen ve čtyřicátých letech, výčet jeho rolí naznačuje, že v té době patřil k významným francouzským hercům. Pocházel z Paříže a od počátku dvacátých let se prosazoval jako herec na divadelních jevištích, působil například v Théâtre du Vieux-Colombier nebo Théâtre de l′Atelier a spolupracoval s významnými režiséry té doby, například s Charlesem Dullinem. Kromě účasti v moderních francouzských hrách zaujal například titulní postavou ve Wildově Obrazu Doriana Graye na jevišti Comédie des Champs Elysées (1922).

Před filmovou kamerou stál poprvé v rámci detektivky PŮLNOČNÍ SOUD (Le jugement de minuit, 1932), skutečným filmovým hercem se ale stal až o bezmála deset let později. Většinu ze svých 26 filmů natočil v letech 1942-1949 a jejich výčet je přehlídkou toho nejlepšího, co v té době francouzské kinematografie vyprodukovala. Historický kostým oblékl Herrand v několika zdařilých adaptacích klasických předloh, jako Bertuccio se objevil ve dvoudílném zpracování HRABĚTE MONTE CHRISTA (Le comte de Monte Cristo, 1943), ve filmu RUY BLAS (1946) se po boku Jeana Maraise představil v postavě Dona Salusta. S Maraisem hrál ostatně již předtím ve filmech HOŘÍCÍ PAVILÓN (Le pavillon brûle, 1942) a ŠUANI (Les Chouans, 1946).

Nejvěrohodněji ztvárňoval Marcel Herrand záporné postavy, nikoli ovšem jednoduchých padouchů, prezentoval se vesměs jako elegantní zloduch s vybraným chováním. Takový byl jeho vrah Larsan v klasické detektivce VŮNĚ DÁMY V ČERNÉM (Le parfum de la dame en noir, 1949) nebo titulní postava Fantomase v jedné z adaptací populární literární předlohy (FANTOMAS – Fantômas, 1947). Tady se setkal se Simone Signoret, s níž pak vytvořil ústřední dvojici ve filmu ANDĚLÉ VE SLEPÉ ULIČCE (Impasse des deux anges, 1950). Nejlépe typ Herrandových záporných postav reprezentuje slavný Carného film DĚTI RÁJE (Les enfants de paradis, 1945), kde hrál zločince Lacenaira.

Na stříbrném plátně Herrand hrál také postavy panovníků; například v adaptaci Tolstého povídky OTEC SERGEJ (Le père Sergei, 1945) ztvárnil ruského cara Mikuláše I. Známější je ale jeho poslední filmová role z FANFÁNA TULIPÁNA (Fanfan le Tulipe, 1952), kde se představil jako požítkářský francouzský král Ludvík XV. Krátce poté Marcel Herrand nečekaně zemřel, v červnu 1953 ve věku 55 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.