Raymond Souplex

Raymond Souplex

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1971

Des yeux par milliers braqués sur nous

Film


1970

Clodo

Film - Komedie


1967

Vyšetřovaní komisaře Maigreta

Seriál - Krimi, Drama

La Malédiction de Belphégor

Film - Horor, Thriller


1966

La sentinelle endormie

Film


1964

Dernier tiercé, Le

Film

Assassin viendra ce soir, L'

Film - Thriller


1961

Alibi pour un meurtre

Film - Krimi


1960

Mouton, Le

Film - Komedie, Krimi

Chaque minute compte

Film - Krimi, Drama


1959

Les Amants de demain

Film


1958

Fille de feu, La

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1957

En votre âme et conscience

Seriál


1956

Dobrodružství Tilla Ulenspiegla

Film - Dobrodružný, Komedie

Bébés à gogo

Film - Komedie

Carottes sont cuites, Les

Film

Les Pépées au Service secret

Film

Coup dur chez les mous

Film - Komedie


1955

Nagana

Film - Dobrodružný


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama

Sur le banc

Film


1953

Opération Magali

Film


1951

Muž, který prochází zdí

Film - Komedie

Rozkošná Caroline

Film - Komedie, Romantický

Le clochard milliardaire

Film - Komedie

Identité judiciaire

Film - Krimi, Drama

Vrai coupable, Le

Film - Krimi

Paris chante toujours!

Film


1950

Lady Paname

Film - Drama

Meurtres ?

Film - Drama


1949

Manon

Film - Krimi, Drama

Branquignol

Film - Komedie


1940

Sur le plancher des vaches

Film - Komedie


Scenárista

1954

Sur le banc

Film


Host

1961

La grande farandole

Seriál - Hudební

Životopis

Raymond Souplex nebyl jen hercem, ale také scénáristou, dramatikem i skladatelem a zpěvákem. Narodil se v Paříži jako syn státního úředníka a vyrůstal v harmonickém prostředí početné rodiny. Vystudoval práva a začal pracovat jako nižší soudní úředník, mezitím se ale neúspěšně pokoušel o zkoušky na konzervatoř. Ve dvacátých letech se seznámil s lidmi z umělecké branže a začal se pomalu sám prosazovat jako autor písní a scének, v nichž sám zároveň účinkoval v různých kabaretech a kavárnách.

Do světa filmu pronikl Souplex až počátkem čtyřicátých let, podílel se na scénáři ke komedii PŘEKVAPENÍ Z RÁDIA (Les surprises de la radio, 1940), v níž se také objevil v roli sebe samotného. Nebyla to ale úplně první role, před kamerou debutoval již krátce předtím v komedii NA SOUŠI (Sur le plancher des vaches, 1939). Mezitím navázal bohatou spolupráci s herečkou Jane Sourza (1902-1969), zvláště populární byla jejich série jejich skečů Na lavičce, která se později dočkala i filmové podoby (NA LAVIČCE – Sur le banc, 1954). Za války hrál Raymond Souplex v Théâtre 10 heures, účinkoval také v rozhlase, jeho odvážná satira mu ale vynesla nepříjemnou pozornost orgánů německé okupační správy.

S filmem spolupracoval více až v padesátých letech, kdy jich točil i několik ročně, objevoval se v různých žánrech a v nestejně velkých rolích. Velkou příležitostí pro něj byla úloha pana Paula v Clouzotově mezinárodně ceněném snímku MANON (1949), vyjma několika dalších filmů zasazených do historického prostředí (ROZKOŠNÁ CAROLINE – Caroline chérie, 1951; KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m´était conté, 1953) je však jeho filmografie té doby poskládána z průměrných a dávno zapomenutých titulů. Výjimku tvoří již zmíněná komedie NA LAVIČCE (1954), v níž s Jane Sourza vytvořil ústřední pár bezdomovců, znovu pak spolu hráli ve filmu MRKVE JSOU VAŘENÉ (Les carottes sont cuites, 1955). Jednu z mála dalších hlavních rolí dostal v kriminálce IDENTITÉ JUDICIAIRE (1951), v níž hrál policejního komisaře Basquiera.

Právě role komisaře Basquiera se stala předobrazem k nejslavnější Souplexově postavě, jíž byl komisař Bourrel v kriminalistickém seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes). Jednu z hlavních postav vyšetřujícího policisty hrál Souplex v 56 dílech (seriál se vysílal v letech 1958-1973). Velkou roli policejního komisaře Mullera mezitím ztvárnil také ve dvou kriminálních filmech režiséra Roberta Bibala KAŽDÁ MINUTA SE POČÍTÁ (Chaque minute compte, 1959) a ALIBI PRO VRAŽDU (Alibi pour un meurtre, 1960).

Postavy kriminalistů hrál Souplex na přelomu 50. a 60. let i v dalších filmech, příležitostně se znovu objevoval i v jiných žánrech (HLÍDKA, KTERÁ ZASPALA – La sentinelle endormie, 1966), do konce šedesátých let vystupoval i na různých pařížškých jevištích. Raymond Souplex zemřel následkem rakoviny plic v listopadu 1972 ve věku 71 let, a přestože zmíněný seriál měl ještě připravená pokračování, tvůrci od dalšího natáčení upustili. Raymondova dcera Perette Souplex (*1930) je též herečkou, ve filmu i v televizi se s otcem často setkávala.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.