Katia Lova

Katia Lova

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1949

Danseuse de Marrakech, La

Film - Drama


1943

Brigand gentilhomme, Le

Film - Dobrodružný


1942

Mélodie pour toi

Film - Komedie


1938

Révolté, Le

Film

Vie est magnifique, La

Film

Nouveaux riches, Les

Film - Komedie


1937

Claudine à l'école

Film


1934

Nuit de mai

Film - Drama

Primerose

Film - Komedie

Turandot, princesse de Chine

Film - Drama


1932

As du turf, Les

Film


1931

Halfway Up the Sky

Film - Drama, Romantický

Životopis

Herečka Katia Lova, vlastním jménem Jekatěrina Lolova, se narodila v Sofii, po otci měla bulharský původ, matka pocházela ze Švýcarska. Její otec Athanasoff Loloff byl Bulhar, studoval ale medicínu ve Francii a později provozoval soukromou lékařskou praxi v Ženevě. Tady se seznámil s výrazně mladší Mathilde Déléchaud, která se pak stala jeho manželkou. Jejich dcera Jekatěrina, později známá jako Katia Lova, se narodila v Sofii, kde tehdy rodiče pobývali, nejansno ale zůstává ohledně přesného data, bylo to v roce 1914 nebo 1916.

Rané dětství strávila Katia v rodném Bulharsku, změnu do života rodiny přinesl závěr první světové války, protože matka, ovládající francouzštinu, němčinu a bulharštinu, působila jako tlumočnice na mírové konferenci ve Versailles, otec byl pak jmenován bulharským generálním konzulem v Ženevě. Dvacátá léta tedy rodina strávila ve Švýcarsku, později se otec vrátil k lékařské praxi a rodina přesídlila do Francie.

Krátce po příchodu do Francie začala Katia Lova uplatňovat své půvaby před kamerou a stala se z ní filmová herečka. Poprvé hrála ve filmu NA PŮLI CESTY DO NEBE (A mi-chemin du ciel, 1930) režiséra Alberta Cavalcantiho. Po několika dalších menších rolích a krátkých filmech dostala větší příležitosti po boku německé hvězdy Käthe von Nagy ve filmech KVĚTNOVÁ NOC (Nuit de mai, 1934) a PRINCEZNA TURANDOT (Turandot, princesse de Chine, 1935). Časem se propracovala k hlavním rolím, které dostala ve filmech REBEL (Le révolté, 1938) a ŽIVOT JE KRÁSNÝ (La vie c'est magnifique!, 1938).

Před druhou světovou válkou se Katia Lova provdala, manželství s právníkem Christianem Bernadacem ale nedlouho poté skončilo rozvodem, na veřejnost pronikly i informace o údajném domácím násilí. Za války hrála Katia Lova především divadlo, úspěchy sklízela v Théâtre Palais-Royal. Po filmu REBEL vytvořila podruhé partnerskou dvojici s René Darym v dramatu MELODIE PRO TEBE (Mélodie pour toi, 1942), poté hrála v adaptaci Dumasova románu LUPIČ GENTLEMAN (Le brigand gentilhomme, 1943). Po válce pak natočila již jen jeden film, melodramatický příběh o vztahu marocké tanečnice a francouzského důstojníka (TANEČNICE Z MARRAKÉŠE - La danseuse de Marrakech, 1949).

V roce 1949 uzavřela Katia Lova druhé manželství, její druhý muž Louis Coustillas proslul jako úspěšný podnikatel s nepříliš dobrou pověstí. Narodily se jim dvě děti, Ariane (*1951) a Brice (*1952), nesoulad mezi manželi ale vedl k delšímu odloučení a nakonec v roce 1955 i k rozvodu. Mezitím Katia Lova vydala částečně autobiografickou knihu Špatně nebo správně (A tort ou a raison, 1955). Po rozvodu se přestěhovala do Ženevy, na niž měla dobré vzpomínky z dětství, špatný zdravotní stav ji ale počátkem šedesátých let přiměl k odchodu do jižní Francie a zbytek života strávila v Cannes. Připomeňme ještě, že její syn Brice Coustillas, známý pod pseudonymem Papouf, hrál na přelomu 50. a 60. několik dětských rolí ve filmu.

Katia Lova zemřela následkem plicní embolie v Cannes 24. května 1994 ve věku 79 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.