Alda Mangini

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1954

Totò a ženy

Film - Komedie


1953

Canto per te

Film

Lasciateci in pace

Film - Komedie

La provinciale

Film - Drama

Anni facili

Film

In amore si pecca in due

Film

Ivan (il figlio del diavolo bianco)

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Pellegrini d'amore

Film

Il paese dei campanelli

Film - Komedie


1951

Atto d'accusa

Film - Drama

O.K. Nerone

Film - Komedie


1950

Cadetti di Guascogna, I

Film - Komedie

È arrivato il cavaliere!

Film - Komedie


1949

Totò hledá příbytek

Film - Komedie

L'imperatore di Capri

Film - Komedie


1948

Fifa e arena

Film - Komedie

Totò al giro d'Italia

Film - Komedie


1947

Vanità

Film - Drama


1940

Ecco la radio!

Film - Komedie, Muzikál

Životopis

Italská herečka Alda Mangini zanechala výraznou stopu ve dvaceti filmech, její uměleckou kariéru ale ukončila předčasná smrt. Narodila se v Miláně a od dětství měla touhu prosadit se na jevišti, se svým sopránovým hlasem začala účinkovat v divadle, mezitím studovala zpěv a koncem třicátých let našla v Římě zázemí jako operní zpěvačka malých rolí, časem se ale stala pěveckou hvězdou v rozhlase. V divadle se koncem třicátých let zařadila mezi vyhledávané operetní subrety, v návaznosti na její účinkování před rozhlasovým mikrofonem přišla i první filmová role v polodokumentárním snímku TADY JE RÁDIO (Ecco la radio, 1940).

Jako herečka se poprvé objevila ve filmu MARNOSTI (Vanità, 1947), na přelomu 40. a 50. let odehrála několik vedlejších rolí v dobově velmi úspěšných komediích s populárním komikem Totò (CÍSAŘ Z CAPRI - L´imperatore di Capri, 1949), ve filmu TOTO HLEDÁ PŘÍBYTEK (Totò cerca casa, 1950) s ním vytvořila i ústřední manželský pár. Kromě účasti v dalších snímcích nenáročného komediálního ražení se objevila také v přepisu románu Alberta Moravii ŽENA Z PROVINCIE (La provinciale, 1953) nebo v dramatu SNADNÉ ROKY (Anni facili, 1953) v režii Luigiho Zampy.

Od roku 1940 byla Alda Mangini vdaná, jejím manželem byl zpěvák Alfredo Clerici (1911-1999), s nímž také často spolupracovala. I když počátkem padesátých let stále aktivně působila v divadle, rozhlase i filmu, její aktivity začala omezovat zákeřná choroba. Alda Mangini naposledy před kamerou stála v adaptaci populární operety KRAJ ZVONEČKŮ (Il paese dei campanelli, 1954), zemřela krátce poté 19. července 1954 týden po svých 40. narozeninách.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.