Dominique Boschero

Dominique Boschero

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1993

Vášně

Seriál - Drama, Romantický


1976

Tous les chemins mènent à l'homme

Film - Komedie


1975

Faccia di spia

Film - Horor, Drama


1973

Lehký hřích

Film - Komedie

Prato macchiato di rosso, Il

Film - Horor, Komedie, Mysteriózní


1972

Tutti i colori del buio

Film - Horor, Mysteriózní

Chi l'ha vista morire?

Film - Mysteriózní, Thriller

Los buitres cavarán tu fosa

Film - Western

Il sindacalista

Film - Komedie


1971

L'Iguana dalla lingua di fuoco

Film - Horor, Thriller

Il vichingo venuto dal sud

Film - Komedie


1969

Contronatura

Film - Krimi, Thriller


1968

Poslední vlak do Duranga

Film - Western

Anche nel west c'era una volta Dio

Film - Western


1967

Come rubare la corona d'Inghilterra

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Akční

Feu de Dieu, Le

Film - Drama

La Malédiction de Belphégor

Film - Horor, Thriller

Franco, Ciccio e le vedove allegre

Film - Komedie

Rasthaus der grausamen Puppen, Das

Film - Krimi, Drama


1966

Duello nel mondo

Film - Krimi, Akční

Našel jsem Bormana

Film - Drama

Delitto d'amore

Film - Drama

Furia a Marrakech

Film - Drama

Lit à deux places, Le

Film - Komedie

Mano di velluto

Film


1965

Libido

Film - Krimi, Thriller, Drama

Spie uccidono a Beirut, Le

Film - Thriller, Akční

Con rispetto parlando

Film

Vivir al sol

Film - Komedie

OSS 77 - Operazione fior di loto

Film - Dobrodružný

Meurtre à l'italienne

Film - Komedie, Thriller


1964

Paříž, když to hoří

Film - Komedie, Romantický

Honba za kytarami

Film - Hudební, Komedie

Tajemství čínského karafiátu

Film - Krimi, Drama

Frühstück mit dem Tod

Film - Thriller

I maniaci

Film - Komedie

Marziani hanno dodici mani, I

Film - Komedie, Sci-Fi

...e la donna creò l'uomo

Film - Drama


1963

Mare matto

Film - Komedie, Drama

I soliti rapinatori a Milano

Film

Donnaccia, La

Film

Gli imbroglioni

Film - Drama

Les Femmes des autres

Film - Komedie


1962

Canzoni a tempo di twist

Film - Komedie, Muzikál

Heißer Hafen Hong Kong

Film - Krimi, Akční

Ulisse contro Ercole

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Una domenica d'estate

Film - Komedie

L'arciere delle mille e una notte

Film - Dobrodružný, Fantasy


1961

Magnifici tre, I

Film - Komedie, Western


1960

Le Baron de l'écluse

Film - Komedie

Pantalaskas

Film

Le ambiziose

Film - Komedie

Cercle vicieux, Le

Film - Dobrodružný, Krimi

Dollaro di fifa, Un

Film - Western


1959

Des femmes disparaissent

Film - Thriller


1958

A Tale of Two Cities

Film - Drama


1957

Le Rouge est mis

Film - Krimi, Thriller, Drama

L'Amour est en jeu

Film

Printemps à Paris

Film

Sénéchal le magnifique

Film - Komedie


1956

La Mariée est trop belle

Film - Komedie, Romantický

Club de femmes

Film

Mitsou ou Comment l'esprit vient aux filles...

Film - Komedie

Mitsou

Film - Komedie

Životopis

Francouzská herečka Dominique Boschero patří dnes již k zapomenutým osobnostem evropského filmu 60. let, absolvovala nicméně zajímavou kariéru od neradostného dětství v Alpách k úspěchu před kamerou a více než šedesáti natočeným filmům. Narodila se sice ve Francii, ale původ má italský; její rodiče však ve třicátých letech svou zemi opustili a zkoušeli štěstí v zahraničí. Dominique se narodila v Paříži, ani tady se ale rodině nedařilo, proto putovala zpět do Itálie a vyrůstala u prarodičů ve vesničce Frassino v Alpách. Bez elektřiny, bez vody a mezi stádem ovcí.

V patnácti letech odešla Dominique Boschero do rodné Paříže a původně pracovala jako uklízečka v nemocnici, později jako švadlena, její krása jí ale umožnila vstoupit na přehlídková mola a stala se úspěšnou modelkou. V osmnácti letech začala účinkovat v pařížských kabaretech a odtud již nebyla daleká cesta do filmových studií. V polovině 50. let začali Dominique Boschero oslovovat filmaři pro epizodní role v různých žánrech. V závěru roku 1956 mohli diváci začínající herečku vidět v několika filmech, úplně poprvé to byla komedie NEVĚSTA JE PŘÍLIŠ KRÁSNÁ (La mariée est trop belle, 1956) s Brigitte Bardot v hlavní roli. Následovalo několik dalších epizodních výstupů, a to i mimo Francii (britský film PŘÍBĚH DVOU MĚST - The Tale of Two Cities, 1958).

Zatímco ve francouzských filmech se musela spokojovat jen s malými hereckými úkoly, v Itálii jí bylo umožněno vstoupit mezi představitelky hlavních rolí. Její kariéru v italské kinematografii odstartoval koncem padesátých let rozhovor v časopisu Epoca, po němž ji angažoval režisér Giorgio Simonelli a svěřil jí hlavní ženský part ve westernu UN DOLLARO DI FIFA (1960) po boku Uga Tognazziho. Znovu se Simonellim a opět s Tognazzim pak natočila další western I MAGNIFICI TRE (1961), následovaly i vedlejší role ve hvězdně obsazených francouzských filmech BARON OD ZDYMADLA (Le baron de l'écluse, 1960) nebo HONBA ZA KYTARAMI (Cherchez l'idole, 1963).

Dominique Boschero sice nepronikla do první ligy filmových hvězd, v béčkové produkci různých odnoží dobrodružného žánru se ale stala vyhledávanou herečkou a během 60. let točila v různých zemích i několik filmů ročně. Nemohl ji minout dobový boom žánru sandálu a meče (ODYSSEUS KONTRA HERKULES - Ulisse contro Ercole, 1961), totéž se týkalo později i série špionážních titulů, v německém snímku TAJEMSTVÍ ČÍNSKÉHO KARAFIÁTU (Das Geheimnis der chinesischen Nelke, 1964) se potkala s českou sexbombou Olgou Schoberovou a slavnými německými herci daného žánru (Klaus Kinski), v produkci různých zemí pak natočila několik dalších špionážních filmů. Sama Dominique Boschero nejraději vzpomínala na snímek JAK UKRÁST ANGLICKOU KORUNU (Come rubare la corona d'Inghilterra, 1967) režiséra Sergia Grieca; tady její roli ostatně jako nejlepší v daném žánru ocenili i odborníci. Ve Francii tehdy pracovala spíše již jen výjimečně, třikrát ji ale oslovil režisér Georges Combret (BELPHEGOROVA KLETBA - La malédiction de Belphégor, 1966).

Vedle hlavních rolí v okrajové, byť dobově úspěšné produkci, dostávala nadále i menší příležitosti od významnějších režisérů, Renato Castellani ji například oslovil pro svůj film ŠÍLENÉ MOŘE (Mare matto, 1963), objevila se také v americkém filmu PAŘÍŽ V LETNÍM PARNU (Paris - When It Sizzles, 1964). Ve druhé polovině 60. letech přešla k žánru westernů (VLAK DO DURANGA - Un treno per Durango, 1967), ve spolupráci s populární dvojicí komiků Franco a Ciccio hrála také hlavní ženskou roli v komedii FRANCO, CICCIO A VESELÉ VDOVY (Franco, Ciccio e le vedove allegre, 1967). Nutno dodat, že sama Dominique Boschero svou filmovou slávu nijak neprožívala a ještě v 60. letech se v médiích vyjadřovala, že by se ráda vrátila k prarodičům do Alp, kde strávila dětství.

Stejně jako jiné herečky, které postupně prošly žánry sandálu a meče, špionážními filmy a westerny, aby nakonec našly zázemí v giallo filmech, totéž se týkalo i Dominique Boschero, která hrála například v titulech KDO JI VIDĚL ZEMŘÍT? (Chi l'ha vista morire?, 1972) nebo VŠECHNY BARVY TEMNOTY (Tutti i colori del buio, 1972). Zcela odlišný žánr v její filmografii zastupuje komedie plná nedorozumění z prostředí továrny ODBORÁŘ (Il sindacalista, 1972) režiséra Luciana Salce.

Soukromý život Dominique Boschero provázel na přelomu 60. a 70. let bouřlivý vztah s hercem Claudiem Camasem, krátce byl jejím partnerem také zpěvák Franco Califano. S oběma se setkala i před kamerou, s Camasem naposledy hrála ve filmu TVÁŘ ŠPIÓNA (Faccia di spia, 1975). Tehdy ale dospěla její herecká kariéra ke svému závěru, mimo jiné právě díky Camasovi a jeho údajné spoluúčasti na chystaném pumovém útoku na Vatikán. V návaznosti na tuto aféru i v souvislosti s úbytkem dalších nabídek opustila Dominique Boschero v polovině 70. let dobrovolně svět filmu i luxusního života. Dostála svému někdejšímu slibu a vrátila se do Alp. Ve vesnici Frassino, kde prožila dětství, žije dodnes v soukromí a k práci před kamerou se vrátila již jen ojediněle (seriál PASSIONI, 1986).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.