Dina Sassoli

Dina Sassoli

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1980

Oggetti smarriti

Film

Obrať se Eugenio

Film - Drama


1978

I vecchi e i giovani

Seriál


1976

L'Agnese va a morire

Film - Válečný, Drama


1974

Commissario Di Vincenzi, Il

Seriál

Nucleo centrale investigativo

Seriál - Thriller


1973

Ash Wednesday

Film - Drama


1972

Rosina Fumo viene in città... per farsi il corredo

Film - Drama

Sorelle Materassi

Seriál - Drama


1968

La famiglia Benvenuti

Seriál - Komedie


1966

Melissa

Seriál - Drama


1965

Scaramouche

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Muzikál


1964

I miserabili

Seriál - Drama


1956

Kean

Film - Životopisný, Drama


1953

Prigioniera di Amalfi, La

Film

Envers du paradis, L'

Film - Drama


1952

Figli non si vendono, I

Film - Drama


1951

Cameriera bella presenza offresi...

Film - Komedie

Ultima sentenza, L'

Film - Krimi, Drama


1949

Mlýn na Pádu

Film - Drama

Rondini in volo

Film

Signorinella

Film


1947

Cavaliere del sogno, Il

Film - Drama


1946

Pian delle stelle

Film

Umanità

Film

Felicità perduta

Film - Krimi

Giorno nella vita, Un

Film - Válečný, Drama


1945

Nessuno torna indietro

Film - Drama


1944

Due lettere anonime

Film - Válečný, Drama


1942

Capitan Tempesta

Film - Dobrodružný

Colpi di timone

Film

Don Giovanni

Film

Leone di Damasco, Il

Film

Morte civile, La

Film

Perdizione

Film - Drama


1941

I promessi sposi

Film - Drama


1940

Alessandro sei grande

Film

Miseria e nobiltà

Film

Kean

Film - Drama


1939

Follie del secolo

Film

Le père Lebonnard

Film - Komedie

Io, suo padre

Film - Komedie, Drama

Životopis

Herečka Dina Sassoli se prosadila jako jedna z hvězd filmové éry bílých telefonů, na rozdíl od jiných osobností této dnes často zatracované epochy italské kinematografie si dokázala udržet pozici žádané umělkyně i po druhé světové válce. Dina Sassoli pocházela z přímořského letoviska Rimini a do světa filmu pronikla v osmnácti letech prostřednictvím úspěchu v soutěži, kterou vypsal časopis Film a produkční společnost Scalera v rámci hledání nových tváří.

V letech 1939-1940 hrála Dina Sassoli vedlejší role v několika filmech, častěji ji ke spolupráci přizval například Corrado d'Errico, který jí poskytl větší příležitosti ve svých dobrodružných filmech LEV Z DAMAŠKU (Il leone di Damasco, 1942) nebo KAPITÁN BOUŘE (Capitan Tempesta, 1942). Na výsluní popularity ji vynesl Cameriniho film SNOUBENCI (I promessi sposi, 1941) a v následujícím roce se Dina Sassoli stala jednou z nejvytíženějších hereček, kdy hrála hlavní role v několika filmech (DON GIOVANNI, 1942; ZKÁZA - Perdizione, 1942).

V této době Dina Sassoli prožívala bouřlivý milostný vztah s hercem Massimem Seratem (1916-1989), který ji ale nakonec opustil kvůli svému následujícímu poměru se slavnou herečkou Annou Magnani. Dina Sassoli se pak provdala za novináře a v její kariéře došlo ke zlomu. Ve společnosti manžela a jeho přátel začala být vnímána jako antifašistický živel a byla donucena k pasivitě - jestliže v roce 1942 natočila šest filmů, v letech 1943-1944 ani jeden. Z její další filmografie stojí za připomenutí nijak náročný film ÚSTAV GRIMALDI (Nessuno torna indietro, 1945) Alessandra Blasettiho, který do dějin italské kinematografie vstoupil spíše jako unikátní přehlídka většiny tehdy slavných krásných hvězd. Blasetti pak Dinu Sassoli obsadil i do svého dalšího filmu DEN ŽIVOTA (Un giorno nella vita, 1946), dramatickém příběhu partyzánů partyzánů ukrývajících se v klášteře (hrála tady jednu z jeptišek).

Po válce začala Dina Sassoli hrát i divadlo a objevovala se v renomovaných společnostech v zásadních dramatických kusech jako Kean nebo Cyrano z Bergeracu. V roli sestry jednoho z hlavních hrdinů se pak objevila ve významném neorealistickém počinu MLÝN NA PÁDU (Il mulino del Po, 1948) režiséra Alberta Lattuady. Hvězdné obsazení doplnila také v několika dalších filmech padesátých let, objevovala se v různých žánrech, například v komedii PŘEDSTAVUJE SE KRÁSNÁ KOMORNÁ (Cameriera bella presenza offresi, 1951) nebo v životopisném snímku KEAN (1956), výjimečně točila i mimo Itálii, hrála například ve francouzském filmu ODVRÁCENÁ STRANA RÁJE (L'envers du paradis, 1953).

Během padesátých let ukončila Dina Sassoli své angažmá ve filmu, pokračovala ale v práci na jevišti, v adaptacích divadelních her účinkovala také na televizní obrazovce. Později začala hrát i v seriálech (SCARAMOUCHE, 1965; SESTRY MATERASSIOVY - Sorelle Materassi, 1972). Teprve v 70. letech začala znovu příležitostně pracovat pro film, odehrála menší role ve filmech různých žánrů, v americkém filmu POPELEČNÍ STŘEDA (Ash Wednesday, 1973) natáčeném v Itálii hrála zdravotní sestru Ilse. Naposledy se objevila v Comenciniho filmu OBRAŤ SE, EUGENIO (Voltati Eugenio, 1981), pak ještě účinkovala v televizi.

Dina Sassoli zemřela v Římě 24. března 2008 ve věku 87 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.