Leonora Ruffo

Leonora Ruffo

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1969

Brucia, ragazzo, brucia

Film - Drama


1968

...e venne il tempo di uccidere

Film - Western


1965

Směr planeta Hydra

Film - Sci-Fi


1961

Herkules ve středu Země

Film - Dobrodružný, Horor, Fantasy, Akční

Maciste contro il vampiro

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Spade senza bandiera

Film - Dobrodružný


1960

La vendetta di Ercole

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Dollaro di fifa, Un

Film - Western


1959

Il vedovo

Film

Due selvaggi a corte

Film

Tenente Sheridan

Seriál - Krimi, Mysteriózní


1958

Sergente d'ispezione

Film


1957

Diavolo nero, Il

Film - Dobrodružný, Drama


1956

Ciao, pais...

Film


1955

Ricordami

Film


1954

Amori di mezzo secolo

Film - Drama


1953

Darmošlapové

Film - Povídkový, Drama, Romantický


1952

La regina di Saba

Film - Drama, Historický


1951

Meravigliose avventure di Guerrin Meschino, Le

Film - Dobrodružný, Historický


1950

Milenci z Ravella

Film - Romantický

Životopis

Se svou krásou a sportovní postavou byla Leonora Ruffo ozdobou žánru sandálu a meče oblíbeného v italské kinematografii na přelomu 50. a 60. let dvacátého století, svou hereckou kariéru ale ukončila již po dvaceti natočených filmech. Leonora, vlastním jménem Bruna Bovi, se narodila v Římě a pocházela z početné rodiny, byla nejmladší z pěti sourozenců. Od dětství se věnovala sportu a za středoškolských studií proslula jako úspěšná gymnastka.

Ve sportovním prostředí si ji vyhlédl režisér Pietro Francisci, který jí svěřil velkou roli v dobrodružném filmu ÚŽASNÁ DOBRODRUŽSTVÍ GUERRINA MESCHINA (Le meravigliose avventure di Guerrin Meschino, 1951), za zmínku pak stojí i několik dalších příležitostí před kamerou. Ve filmu MILENCI Z RAVELLA (Gli amanti di Ravello, 1951) stanula po boku Lídy Baarové, titulní roli pak dostala v mytologickém příběhu KRÁLOVNA ZE SÁBY (La regina di Saba, 1952). Tento film bývá dodnes zmiňován jako historický první snímek, jehož tržby překročily jednu miliardu lir, tato informace má ovšem vzhledem k neustále proměnlivé hodnotě italské měny malou vypovídací hodnotu. Výjimečným způsobem se v její filmografii vyjímají Felliniho DARMOŠLAPOVÉ (I vitelloni, 1953), kde hrála jednu z hlavních rolí těhotné dívky Sandry.

Po několika menších hereckých úkolech objevili filmaři Leonoru Ruffo znovu koncem padesátých let, kdy se stala jednou z hvězd žánru sandálu a meče (HERKULOVA POMSTA - La vendetta di Ercole, 1960; HERKULES VE STŘEDU ZEMĚ - Ercole el centro della terra, 1961). Mezitím se ale objevila také v Risiho komedii VDOVEC (Il vedovo, 1959) s Albertem Sordim v hlavní roli.

Mezitím se Leonora Ruffo provdala a jejím manželem se stal filmový producent Ermanno Curti (1930-2011). Jestliže se v šedesátých letech objevovala před kamerou již jen výjimečně, není nijak překvapivé, že hrála ve filmech produkovaných jejím manželem. Poslední velkou roli hrála opět pod režijním vedením Pietra Francisciho ve sci-fi filmu 2+5: MISSIONE HYDRA (1966), od konce šedesátých let žila v soukromí.

Leonora Ruffo zemřela v Římě 28. května 2007 ve věku 71 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.