Gianna Maria Canale

Gianna Maria Canale

Osobnostcsfd.cz

Herečka

12. září, 1927, Reggio di Calabria, Itálie

13. února, 2009, Florencie, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1964

Il ponte dei sospiri

Film - Dobrodružný

Treno del sabato, Il

Film - Komedie


1963

La máscara de Scaramouche

Film - Dobrodružný

Boom

Film - Komedie

Il leone di San Marco

Film - Dobrodružný


1962

Rytíř Pardaillan

Film - Dobrodružný, Drama

Il figlio di Spartacus

Film - Dobrodružný

La tigre dei sette mari

Film - Dobrodružný


1961

La Bataille de Corinthe

Film - Drama

Treasure of Monte Cristo, The

Film - Dobrodružný

Maciste contro il vampiro

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční


1960

Královna pirátů

Film - Dobrodružný, Historický

Nuits de Raspoutine, Les

Film - Drama, Historický

Regina delle Amazzoni, La

Film - Dobrodružný, Komedie, Fantasy, Akční

Il conquistatore d'Oriente

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1959

Avventurieri dei tropici, Gli

Film - Dobrodružný

I cavalieri del diavolo

Film


1958

Le fatiche di Ercole

Film - Dobrodružný, Fantasy

The Silent Enemy

Film - Válečný, Životopisný, Akční, Historický

The Whole Truth

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

La rivolta dei gladiatori

Film - Dobrodružný


1957

Upíři

Film - Horor

Il corsaro della mezzaluna

Film - Dobrodružný, Drama

La Gerusalemme liberata

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Le schiave di Cartagine

Film - Drama


1956

Châtelaine du Liban, La

Film


1955

Napoléon

Film - Drama

Hlavu vzhůru

Film - Komedie

Donne sole

Film - Drama


1954

Teodora, imperatrice di Bisanzio

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

L'ombra

Film

Madame du Barry

Film - Historický


1953

Dramma nella Kasbah

Film - Krimi, Drama

Alerte au sud

Film

Spartaco

Film - Dobrodružný, Historický


1952

L'eterna catena

Film - Drama

Leggenda del piave, La

Film


1951

Riskuj všechno!

Film - Válečný, Drama

La vendetta di Aquila Nera

Film - Dobrodružný, Drama

Vedi Napoli e poi muori

Film - Drama


1949

Il bacio di una morta

Film - Drama

Conte Ugolino, Il

Film - Drama

Totò le Moko

Film - Komedie

Tradimento, Il

Film - Drama

Figlio di d'Artagnan, Il

Film


1948

Guarany

Film

Il cavaliere misterioso

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1946

Aquila nera

Film - Drama


Archivní záběry

1962

Lykke og krone

Film - Dokumentární

Životopis

Podle názoru odborníků nebyla Gianna Maria Canale nijak dobrou herečkou, nelze jí ale upřít, že během dvaceti poválečných let se stala hvězdou historického a dobrodružného žánru, v řadě italských nebo francouzských filmů jsme ji mohli vidět i u nás, na její kariéru u filmu měl zásadní podíl její manžel, režisér Riccardo Freda (1909-1999). Gianna Maria Canale pocházela z rodiny drobného živnostníka a narodila se na nejjižnějším cípu Itálie v Reggio di Calabria. Její otec vlastnil krejčovský salón, rodina měla původ v Řecku. Gianna Maria studovala církevní gymnázium, do jejího života zásadním způsobem vstoupila účast v soutěžích krásy.

V roce 1947 zvítězila v soutěži Miss Florencie, druhé místo pak získala v klání Miss Itálie. Dodejme, že z ročníku Miss Itálie 1947 se proslavilo více dívek - na prvním místě tehdy byla Lucia Bosé, čtvrtou příčku obsadila Eleonora Rossi Drago, největší slávy ale dosáhla tehdy třetí Gina Lollobrigida. Ještě před soutěží se Gianna Maria objevila v adaptaci Puškinovy literární předlohy DUBROVSKIJ (Aquila nera, 1946) v režii Riccarda Fredy. Po úspěchu v soutěži Miss byla pozvána na kamerové zkoušky do filmových studií Cinecitta a opět pod Fredovým režijním vedením hrála velkou roli hraběnky Lehmannové ve filmové epizodě ze života slavného svůdníka Casanovy TAJEMNÝ RYTÍŘ (Il cavaliere misterioso, 1948). Po boku Carla Ninchiho pak vytvořila hlavní ženské role v dalších filmech HRABĚ UGOLINO (Il conte Ugolino, 1949) a D'ARTAGNANŮV SYN (Il figlio di d'Artagnan, 1950), v obou opět v režii Riccarda Fredy.

Není přesně známo, kdy se Gianna Maria Canale za Riccarda Fredu provdala, stalo se tak ale v Brazílii, kde koncem čtyřicátých let spolu pracovali na dvou filmech. Po návratu do Itálie začala Gianna Maria Canale točit i s jinými režiséry, připomeňme alespoň mimořádně úspěšnou parodii TOTÒ LE MOKO (1949), v níž byla partnerkou legendárního italského komika Totò. K mezinárodnímu zviditelnění jí pomohla vedlejší role v americkém válečném filmu RISKUJ VŠECHNO! (Go For Broke!, 1951) spolu s fotografií na titulní straně časopisu Life. Ke spolupráci ji začali zvát i francouzští filmaři a ženský prvek například zastoupila v dobrodružném filmu POPLACH NA JIHU (Alerte au sud, 1953) natáčeném v Maroku. Skutečné historické osobnosti pak ztvárnila ve francouzských životopisných filmech MADAME DU BARRY (1954, role vévodkyně de Grammont) nebo NAPOLEON (1955, postava kněžny Pauliny Borghese).

Kromě uvedených filmů nadále točila hlavně se svým manželem Riccardem Fredou, který jí poskytl velkou příležitost v antickém velkofilmu THEODORA, CÍSAŘOVNA BYZANTSKÁ (Teodora, imperatrice di Bisanzio, 1954) nebo v hororu UPÍŘI (I vampiri, 1956). Právě při natáčení UPÍRŮ však došlo k rozepři a nakonec i rozchodu s Fredou. Jestliže mu Gianna Maria mohla být vděčná za svůj úspěšný počátek filmové kariéry před deseti lety, nyní již byla nezávislou a samostatnou osobností, bulvární média s gustem informovala například o tom, že i po rozchodu s Riccardem Fredou obývala luxusní čtrnáctipokojovou vilu v Římě.

Na přelomu 50. a 60. let se Gianna Maria Canale stala jednou z tváří žádaného žánru sandálu a meče a hrála postavy královen či jinak vysoce postavených žen antické mytologie, například v režii G. Brignone (OTROCI Z KARTÁGA - Le schiave di Cartagino, 1956), Pietra Francisciho (HERKULES - Le fatiche di Ercole, 1958) nebo Sergia Corbucciho (MACISTE PROTI UPÍRŮM - Maciste contro il vampiro, 1962). Připomeňme ale také postavu ruské carevny Alexandry, již ztvárnila v ambiciózním výpravném snímku RASPUTINOVY NOCI (Les nuits de Raspoutine, 1961) francouzského režiséra Pierra Chenala. Našim divákům je Gianna Maria Canale nejvíce známá jako intrikánská kněžna Fausta Borgia ve filmu RYTÍŘ DE PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962). Tady hrála s francouzskými herci Gérardem Barrayem a Michèle Girardon, s nimiž se o rok později setkala také ve filmu SCARAMOUCHE (La máscara de Scaramouche, 1963).

V roce 1964 byla Gianna Maria Canale vážně zraněna při autonehodě; z těžkých zdravotních komplikací, které zasáhly i obličej, se sice zotavila, ale z vlastního rozhodnutí ukončila svou hereckou kariéru a došla k závěru, že nejlépe bude, když divákům zůstane zachována její krásná tvář zachycená v bezmála padesáti filmech. Odešla do soukromí a žila v naprostém ústraní u severního pobřeží Itálie na malém ostrově Giannutri, který si zamilovala již v mládí. Na veřejnosti již nikdy nevystupovala a zemřela v zapomnění ve Florencii 13. února 2009 ve věku 81 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.