Laura Adani

Laura Adani

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1980

Vlk a beránek

Film - Komedie


1970

Borsalino

Film - Krimi, Thriller, Drama


1969

Miláčku, pomoz mi

Film - Komedie, Romantický


1962

Le massaggiatrici

Film - Komedie


1959

Vento del Sud

Film - Drama

Přizpůsobte se!

Film - Komedie


1943

L'amico delle donne

Film


1941

Orizzonte dipinto

Film


1939

Torna, caro ideal!

Film - Drama


1933

Aria di paese

Film - Komedie

Il treno delle 21,15

Film - Krimi

Životopis

Divadelní, filmová a televizní herečka Laura Adani se narodila 7. října 1913 v Modeně, v Itálii. Laura byla čtvrté dítě obchodníka Alberta Adaniho a jeho ženy Pia Capri.

Laura Adani byla herečka s velkým temperamentem a ve třicátých letech minulého století se stal jednou z nejvýznamnějších hereček italského divadla. V sezóně 1930-1931 jí dal velkou příležitost režisér Mario Mattioli ve své slavné divadelní společnosti Za-Bum, kde figurovala jako jediná žena v přítomnosti herců jako Vittorio De Sica, Alberto Sordi či Aldo Fabrizi. Ve třicátých a čtyřicátých letech byla na divadelních prknech na vrcholu kariéry. Objevovala se v těch nejžádanějších rolích , včetně Ofélie v Hamletovi, Julie v Romeo a Julie, nebo Zkrocení zlé ženy. Rovněž v hrách soudobých autorů, jako Marcela Acharda, Jeana Cocteau, Luigiho Pirandella, nebo Eduarda De Filippa sklízela zasloužený úspěch pod režisérskou taktovkou Luchino Visconti, či Luigi Squarzina.

V šedesátých letech se Laura Adani vydala na turné po Spojených státech, které vyvrcholilo v triumfem první inscenace v režii Maurizia Scaparra VENEXIANA (1966), komedie z Benátek v šestnáctém století, kterou o dvacet později přivedl na filmové plátno Mauro Bolognini v hlavní roli s Laurou Antonelli. Její poslední vystoupení na jevišti bylo roku 1981, jednalo se o hru Victoriena Sardou DIVORZIAMO (Rozvedený) v režii Lorenza Salvettiho.

Laura byla herečkou divadelní a na filmovém plátně se objevovala opravdu jen zřídka (14 snímků za celou kariéru). Debutovala ve filmu ARIA DI PAESE jako Maria, ve stejném roce hraje cestující ve snímku IL TRENO DELLE 21,15. Jako baronka se objevuje v roce 1959 ve filmu VENTO DEL SUD. Opět Mauro Bolognini a jeho komedie ARRANGIATEVI (1959) nám představili Lauru jako manželku Peppina Armentana (hrál ho Peppino de Filippo) v adaptaci divadelní hry Vinicia Gioliho. V komediích se objevovala také v televizi, například LA FINE DELLA SIGNORA CHEYNEY (1958), nebo LA PISANA (1960), obě v režii Giacoma Vaccariho. Roku 1970 hrála v kriminálním dramatu BORSALINO (s Belmondem a Delonem). V roli Eleny jsme ji mohli vidět v romantickém snímku AMORE MIO AIUTAMI (Má láska mi pomohla – 1969, v hlavní roli jako manželé Alberto Sordi a Monica Vitti).

Prvním manželem Laury byl šlechtic Luigi Visconti di Modrone (bratr režiséra Luchina). Svatba se konala 2.12.1947 a o dvacet let později Laura ovdověla. Znovu se vdala v roce 1969 za admirála Ernesta Balba Bertoneho (hraběte ze Sambuy, vévody Nocher). S ním žila v honosné vile na úpatí kopce u Turína a zde také její druhý manžel zemřel. Laura Adani zemřela v Mocalieri 30.srpna 1996 ve věku 82 let. Je pohřbena na hřbitově v Chieri.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.