Capucine

Capucine

Osobnostcsfd.cz

Herečka

6. ledna, 1928, Toulon, Francie

17. března, 1990, Lausanne, Švýcarsko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1990

Il giudice istruttore

Seriál

Quartier nègre

Film


1988

Modrá krev

Seriál - Krimi, Drama


1987

Le foto di Gioia

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

Miei primi quarant'anni, I

Film


1986

Hříchy

Seriál - Drama, Romantický


1985

Voglia di cantare

Seriál


1984

To je vražda, napsala

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama

Série noire

Seriál - Krimi, Thriller

Noces de soufre

Film - Krimi, Thriller


1983

Kletba Růžového pantera

Film - Komedie, Krimi

Balles perdues

Film - Krimi, Thriller


1982

Stopa Růžového pantera

Film - Komedie, Krimi

Aphrodite

Film - Drama, Pornografický

Invités, Les

Film


1979

Zločin à la Neapol

Film - Komedie, Mysteriózní

Arabské dobrodružství

Film - Fantasy

Jaguár žije!

Film - Akční

Martin Eden

Seriál - Dobrodružný

Z pekla k vítězství

Film - Válečný

Orient-Express

Seriál


1977

Tak například my

Film - Komedie

Ritratto di borghesia in nero

Film - Drama


1976

Bluf

Film - Komedie, Krimi

Ne pas déranger

Film

Pêche miraculeuse, La

Seriál - Drama

Per amore

Film - Drama, Romantický


1975

Nenapravitelný

Film - Komedie

Jackpot

Film - Krimi


1973

Honor Thy Father

Film - Drama


1971

Rivalové pod rudým sluncem

Film - Dobrodružný, Western

Ciao, Federico!

Film - Dokumentární


1969

Satyrikon

Film - Drama

Špiónka beze jména

Film - Válečný, Drama

Las crueles

Film - Krimi, Thriller


1967

Hrnec medu

Film - Komedie, Krimi


1966

Královny

Film - Komedie


1965

Co je nového, kočičko?

Film - Komedie


1964

Sedmý úsvit

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama


1963

Růžový panter

Film - Komedie, Krimi, Romantický


1962

Don giovanni della Costa Azzurra, I

Film - Komedie, Drama

Na kruté stezce života

Film - Drama

The Lion

Film - Drama


1961

Vítězství Michaila Strogova

Film - Dobrodružný


1960

Na sever Aljašky

Film - Komedie, Western

Píseň bez konce: Příběh Franze Liszta

Film - Hudební, Životopisný, Drama


1955

Frou-Frou

Film - Komedie


1951

Bertrand coeur de lion

Film


1949

Rendez-vous de juillet

Film - Komedie, Drama


Hostka

1961

The 18th Annual Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

„Pokaždé, když stojím před kamerou, si představuji, že je to přitažlivý muž, kterého vidím poprvé. Vidím, že by i měl zájem, ale přitom se chová nevšímavě – musím udělat vše co je v mých silách, abych ho zaujala.“

Francouzská herečka nominovaná na Zlatý Glóbus. Její nejznámější rolí je bezpochyby manželka inspektora Clouseaua, Simone, v Růžovém panterovi (1963). Narodila se jako Germaine Lefebvre v městečku Saint-Raphaël na francouzské riviéře a již brzy se projevila jako nezávislá, nekonformní osobnost. Získala titul bakalář v oboru cizí jazyky, rodina z ní chtěla mít učitelku. V 17 letech, během jízdy kočárem po Paříži, si jí všiml jeden reklamní fotograf. Rychle se stala úspěšnou modelkou, pracovala pro módní domy jako Rouff, Givenchy a Christian Dior a přijala současně přezdívku Capucine (francouzský výraz pro řeřichu - čti kapusin - pro přátele pak byla jednoduše „Cap“).V tomto období se seznámila s budoucí herečkou Audrey Hepburnovou. Obě předváděly v Paříži a zůstaly přítelkyněmi až do konce života Capucine, která trpěla bipolární afektivní poruchou (dříve tzv. „maniodepresivní“ psychóza) a několikrát se pokusila o sebevraždu. Hepburnová, která v té době rovněž žila ve Švýcarsku, jí údajně po rozhovoru několikrát zachránila život. V roce 1969 byla Capucine Hepburnové v Lausanne na svatbě za svědka.

V roce 1949 Capucine v jednadvaceti debutovala ve francouzském filmu RENDEZ-VOUS DE JUILLET, přitom poznala Pierra Trabauda, za kterého se hned v následujícím roce provdala. Manželství trvalo pouhých šest měsíců a Capucine se pak již nikdy nevdala. V roce 1952 získala jako modelka dvoutýdenní práci na jedné francouzské výletní lodi a kajutu sdílela s tehdy sedmnáctiletou členkou tanečního souboru lodního night-clubu...Brigitte Bardotovou. O pět let později působila jako modelka v New Yorku a v místním Pavilionu si jí kromě Johna Waynea všiml i filmový producent Charles K. Feldman, který ji také přivedl do Hollywoodu, aby se naučila anglicky a studovala herectví pod vedením Gregoryho Ratoffa. V roce 1958 už měla podepsanou smlouvu s Columbia Pictures a ztvárnila svoji první anglicky mluvenou roli - princezna Carolyne - v dramatu PÍSEŇ BEZ KONCE (1960, Song Without End). Během příštích několika let Capucine pracovala na šesti větších filmech - vidět ji můžeme například ve westernové komedii s Johnem Waynem NA SEVER ALJAŠKY (1960) - než se v roce 1962 přesunula do Švýcarska.

V Evropě pak točila až do své smrti: do její filmografie patří již zmíněný počátek slavné krimikomediální série RŮŽOVÝ PANTER (1963) s Nivenem a Cardinalovou, komedie podle scénáře Woodyho Allena CO JE NOVÉHO, KOČIČKO? (1965), ve které můžeme mimo ní a Sellerse vidět i O´Toola, Schneiderovou, Andressovou a Allena, upevnila mimochodem její pověst jedné z nejkrásnějších žen světa té doby („Kamera má milostný poměr s jejím obličejem“, jak poznamenal jednou režisér Cukor), Felliniho bizarní SATYRICON (1969), dobrodružný western s velmi zajímavým obsazením RIVALOVÉ POD RUDÝM SLUNCEM (1971), komedie s J.P.Belmondem NENAPRAVITELNÝ (1975), mysteriózní ZLOČIN A LA NEAPOL (1978) s Mastroiannim a Ornellou Muti, dále STOPA RŮŽOVÉHO PANTERA (1982), ještě se Sellersem, a bez něj pak KLETBA RŮŽOVÉHO PANTERA (1983).

„Muži si mě prohlížejí, jako bych byla nějaký podezřele vypadající kufr a oni celní agenti.“

V polovině 60. let se seznámila s hercem Williamem Holdenem. Oba hráli ve filmech LEV (1962, The Lion) a SEDMÝ ÚSVIT (1964). Navzdory faktu, že Holden byl tehdy ženatý s herečkou Brendou Marshallovou, se zrodil milostný románek, který trval dva roky (není bez zajímavosti, že Holden ve stejnou dobu cítil „jistou náklonnost“ také k Audrey Hepburnové). Vztah skončil, přáteli však zůstali až do Holdenovy tragické smrti v roce 1981. Tragicky svůj život ukončila i Capucine, v roce 1990, ve věku 62 let, vyskočila z osmého patra svého bytu ve švýcarském Lausanne. V nekrologu New York Times se uvádělo, že jedinými pozůstalými byli její tři kočky. Podle neověřených zpráv na ni ve své závěti pamatovali nejen William Holden (50 tisíc dolarů) a Peter Sellers, ale také sám šéf 20th Century-Fox, Darryl F. Zanuck.

Marek "džanik" Janík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.