Paul Cambo

Paul Cambo

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1975

Náhradník

Film - Komedie

Lesk a bída kurtizán

Seriál - Historický


1974

On s'est trompé d'histoire d'amour

Film


1973

Joseph Balsamo

Seriál - Krimi

Don Juan 73

Film - Drama


1969

Tout pour le mieux

Film - Drama


1967

Prunelle, La

Seriál


1965

Belphégor

Seriál - Thriller


1963

Bluffeur, Le

Film


1962

Tajnosti Paříže

Film - Drama, Romantický

Filles de fraudeurs

Film - Krimi, Drama


1961

Napoléon II, l'aiglon

Film - Drama


1959

Hrbáč

Film - Dobrodružný, Romantický, Akční


1958

Miss Pigalle

Film

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1955

À toi de jouer... Callaghan!!!

Film - Krimi


1953

Une nuit à Megève

Film - Komedie


1947

Village de la colère, Le

Film - Drama


1946

Último amor de Goya, El

Film - Komedie, Muzikál, Drama, Romantický

Ocho hombres y una mujer

Film - Komedie


1940

Chantons quand même

Film


1939

Intrigante, L'

Film


1938

Héros de la Marne, Le

Film - Drama

Joueur d'échecs, Le

Film - Drama

Mon curé chez les riches

Film

Mon oncle et mon curé

Film - Drama

Ramuntcho

Film

Ruisseau, Le

Film


1937

Rendez-vous aux Champs-Élysées

Film - Komedie


1935

Barcarolle

Film


1933

Le rayon des amours

Film - Komedie, Romantický


1932

Chair ardente

Film - Drama

Životopis

Francouzský herec Paul Cambo hrál hlavně divadlo, s filmem spolupracoval jen nárazově a nijak často, přesto se s ním několikrát mohli setkat i čeští diváci. Vlastním jménem se jmenoval Paul François Mignonat a narodil se ve vesnici Bort-les-Orgues ve střední Francii. Počátkem třicátých let se dostal do Paříže a svou sympatickou tváří zaujal filmové tvůrce. Poprvé se objevil v nevýznamném filmu CHAIR ARDENTE (1932), až poté začal účinkovat v divadle, ve třicátých letech to byla nejčastěji scéna Théâtre de l'Athénée, kde hrál například ve hrách Elektra nebo Trojská válka nebude.

Koncem třicátých let se dostal k větším hereckým úkolům před kamerou, titulní roli španělského venkovana žijícího na hranici s Francií hrál v sentimentálně laděném filmu RAMUNTCHO (1938), jednoho ze synů hlavního hrdiny pak ztvárnil ve válečném dramatu HRDINA Z MARNY (Le héros de la Marne, 1938), hrál ale také v nenáročných veselohrách. Dostupné zdroje mlčí o jeho životě za druhé světové války, z výčtu rolí ve filmu i divadle však jednoznačně plyne, že se v této době umělecky vůbec neangažoval. Je pravděpodobné, že emigroval a pobýval mimo Evropu, protože k herectví se vrátil v roce 1946 v Mexiku, kde natočil tři filmy.

Nedlouho po válce se vrátil do Francie, kde znovu začal hrát divadlo, dva filmy natočil s režisérem Raoulem André. Solidní komerční úspěch zaznamenal jejich první společný film o příběhu lásky mezi městským mladíkem a venkovskou cikánkou z 19. století OBEC HNĚVU (Le village de la colère, 1947). Brzy ale musel Paul Cambo rezignovat na role milovníků a například v divácky vděčné kriminálce PŘIPRAV SE NA HRU, CALLAGHANE (A toi de jouer, Callaghan, 1955) ztvárnil postavu bohatého podvodníka Storaty.

V průběhu 50. a 60. let vystřídal Paul Cambo několik pařížských divadel, do povědomí veřejnosti se dostal především díky své účasti na slavné hře Cyrano z Bergeracu v Théâtre Sarah-Bernhardt (1956). Ve filmu se mezitím dostal ke kostýmním rolím v historických titulech, u nás jej diváci mohli vidět jako vévodu Filipa Orléanského ve slavném HRBÁČOVI (Le bossu, 1959) s Jeanem Maraisem. Mezitím začal vystupovat také v televizi, kde hrál hlavně v seriálech (BELPHEGOR, 1965; JOSEPH BALSAMO, 1973). Ještě počátkem sedmdesátých let hrál v Théâtre des Célestins nebo v Théâtre de l'Atelier, jako generálního ředitele jsme jej znovu mohli vidět také v komedii NÁHRADNÍK (La course à l'echalote, 1975). V menší úloze ministra spravedlnosti stál naposledy před kamerou v seriálu LESK A BÍDA KURTIZÁN (Splendeurs et miseres des courtisanes, 1975).

Paul Cambo zemřel následkem rakoviny kostní dřeně 19. února 1978 ve věku 69 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.