Henri Rollan

Henri Rollan

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1961

21 rue Blanche à Paris

Film


1957

Dobrodružství Arsena Lupina

Film - Krimi, Mysteriózní


1954

Les Amoureux de Marianne

Film


1952

Fanfán Tulipán

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický

Buridan, héros de la tour de Nesle

Film


1951

Barbe-Bleue

Film

Blaubart

Film - Dobrodružný, Komedie

Le cas du docteur Galloy

Film - Drama

La case du docteur Galloy

Film - Krimi


1949

Les nouveaux maîtres

Film - Dobrodružný, Komedie


1943

Coup de feu dans la nuit

Film - Drama


1938

Coeur ébloui, Le

Film - Drama

Tři lásky Giuseppa Verdiho

Film

Petite peste

Film - Komedie


1937

Regain

Film - Drama

Anges noirs, Les

Film - Drama


1936

Garçonne, La

Film - Drama

Gondola rozkoše a snů

Film

Sous la terreur

Film - Historický

Tentation, La

Film - Drama


1935

Clown Bux, Le

Film

Marche nuptiale, La

Film - Komedie

Mystères de Paris, Les

Film


1934

Flambée, La

Film

Primerose

Film - Komedie

L'Aventurier

Film - Drama

Scandale, Le

Film


1933

Maître de forges, Le

Film - Drama, Romantický


1925

Paříž spí

Film - Krátkometrážní, Sci-Fi


1923

Emprise, L'

Film


1921

Trois masques, Les

Film - Drama

Trois mousquetaires, Les

Film - Dobrodružný, Krátkometrážní

Le Sang d'Allah

Film - Drama


1914

Le Chevalier de Maison-Rouge

Film - Drama, Historický

Životopis

Francouzský herec Henri Rollan patřil k významným osobnostem francouzského meziválečného a poválečného divadla, hrál ale také velké i menší role v bezmála padesáti filmech. Narodil se v Paříži jako Henri Martine a s divadlem začínal již v roce 1906, několik let působil na scéně Théâtre de l'Odéon, uplatnil se hlavně v klasice (Shakespeare, Victor Hugo). S filmem začal spolupracovat v roce 1910, což byla doba, kdy většina divadelních herců ještě na nové médium nahlížela s despektem.

Po několika filmech režisérů Alberta Capellaniho nebo Georgese Denoly se Rollan zviditelnil rolí mušketýra Athose v Diamant-Bergerově adaptaci slavného románu TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1921). Hlavní roli nočního hlídače na Eiffelově věži dostal v režijním debutu René Claira SPÍCÍ PAŘÍŽ (Paris qui dort, 1925). Poté znovu točil s Henrim Diamant-Bergerem, s nímž ostatně vstoupil i do zvukové éry, v první ozvučené verzi TŘÍ MUŠKETÝRŮ (Les trois mousquetaires, 1932) se vrátil ke své postavě mušketýra Athose. Mezitím ve dvacátých letech vystřídal několik dalších divadelních angažmá, hrál například v Théâtre de Paris nebo Théâtre de la Port Saint-Martin.

Třicátá léta byla pro Henriho Rollana obdobím největšího vytížení ve filmu, hrál velké role ve více než dvaceti filmech. V režii Fernanda Riverse vytvořil ústřední pár s Gaby Morlay v adaptaci literární předlohy MAJITEL HUTÍ (Le maitre de forges, 1933), s touto herečkou pak ztvárnil manželskou dvojici v L'Herbierově dramatu SKANDÁL (Le scandale, 1934), přes pokročilý věk dostával i v této době příležitosti v úlohách romantických milovníků (SVATEBNÍ POCHOD - La marche nuptiale, 1934). Tento film natočil italský režisér Mario Bonnard působící tehdy ve Francii, Henri Rollan pak točil i s dalšími italskými tvůrci, například s Augustem Geninou (GONDOLA ROZKOŠE A SNŮ - La gondole aux chimeres, 1936), v Gallonově životopisném filmu TŘI LÁSKY VERDIHO (Giuseppe Verdi, 1938) hrál spisovatele Victora Huga.

Za druhé světové války se Henri Rollan zcela stáhl do soukromí, vůbec se neobjevoval v divadle a natočil v té době jediný film, kriminálku ZASTŘELEN V NOCI (Coup de feu dans la nuit, 1943), v níž hrál advokáta. Až po osvobození se znovu vrátil k uměleckým aktivitám, opět působil v Théâtre de Paris, v roce 1948 byl angažován do nejslavnějšího francouzského divadla, Comédie Française. Na této prestižní scéně setrval patnáct let a odehrál desítky velkých rolí v klasickém repertoáru, často to byl Shakespeare nebo u nás méně známý francouzský dramatik Henry de Montherlant, v této době se několikrát ujal i divadelní režie.

Před filmovou kamerou se po válce objevoval již jen zřídka, několikrát ale ztvárnil skutečné či smyšlené postavy v historických filmech (MODROVOUS - Barbe-bleue, 1951; BURIDAN, HRDINA Z VĚŽE NESLESKÉ - Buridan, héros de la tour de Nesle, 1952). Podobným typem role se ostatně nejvíce zviditelnil i u nás jako maršál d'Estrées ve slavném filmu FANFÁN TULIPÁN (Fanfan la tulipe, 1952). Brzy nato ukončil své angažmá ve filmu, v divadle ale zůstával aktivní až do poloviny 60. let, mezitím se vypracoval také v uznávaného pedagoga.

Henri Rollan zemřel v Paříži 23. června 1967 ve věku 79 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.