Vera Bergman

Vera Bergman

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1949

Canzoni per le strade

Film - Drama


1947

Due orfanelli, I

Film - Komedie, Historický

Legge di sangue

Film - Drama

L' Apocalisse

Film


1946

Teheran

Film - Drama


1945

Fuga nella tempesta

Film - Drama

Non canto più

Film


1944

Tre ragazze cercano marito

Film


1943

Campione, Il

Film - Komedie, Sportovní


1942

M.A.S.

Film - Válečný

La fabbrica dell'imprevisto

Film - Komedie


1941

Notte di fortuna

Film

Bocca sulla strada, La

Film


1940

Trojka z mravů

Film - Komedie

Manovre d'amore

Film


1938

Když hvězdy svítí

Film - Hudební

Životopis

Vera Bergman byla dcerou holandského diplomata a narodila se v Berlíně, kde také vyrůstala, dočasnou filmovou hvězdou se ale za druhé světové války stala v Itálii. Herectví studovala v Německu na dramatické škole Maxe Reinhardta a v osmnácti letech se dostala k první filmové roli - mladou dívku Carlu, která rezignovala na své sny o herecké slávě, hrála v muzikálu KDYŽ HVĚZDY SVÍTÍ (Es leuchten die Sterne, 1938).

Po mezinárodním úspěchu tohoto filmu si ji vyhlédl Vittorio de Sica do jednoho ze svých první filmů, komedii TROJKA Z MRAVŮ (Maddalena... zero in condotta, 1940), kde hrála jednu z hlavních rolí učitelky Elisy; film byl tehdy uveden i v našich protektorátních kinech. Vera Bergman se přes noc stala známou tváří italského filmu a s několika herci ze svého prvního filmu se pak setkala při práci na dramatu ÚSTÍ ULICE (La bocca sulla strada, 1941), častěji se ale objevovala v komediálním žánru (TŘI DÍVKY HLEDAJÍ MANŽELA - Tre ragazze cercano marito, 1943).

Stejně jako jiné herečky spojené s průměrnou válečnou produkcí, tak i Vera Bergman musela po válce na své slibné postavení rezignovat. Menší roli dostala v zajímavém italsko-americkém filmu TEHERÁN (1946) se smyšleným příběhem o chystaném atentátu na prezidenta Roosevelta, několikrát se pak před kamerou objevila v historických kostýmech (DVA SIROTCI - I due orfanelli, 1947), poslední větší příležitost jí nabídl Luigi Capuano v dramatu ZÁKON KRVE (Legge di sangue, 1948). V roce 1950 se Vera Bergman provdala a vzdala se další herecké kariéry, od té doby žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.