Georges Milton

Georges Milton

Osobnostcsfd.cz

Herec

20. září, 1888, Puteaux, Francie

16. října, 1970, Juan-les-Pins, Francie

Filmografie

Herec

1948

Et dix de der

Film - Komedie


1946

Ploum ploum tra la la

Film - Komedie


1939

Prince Bouboule, Le

Film - Komedie


1938

Deux combinards, Les

Film - Komedie


1935

Gangster malgré lui

Film - Komedie

Jérôme Perreau héros des barricades

Film - Drama

Billet de mille, Le

Film - Komedie


1934

Comte Obligado, Le

Film - Komedie

Famille nombreuse

Film - Komedie


1933

Bouboule 1er, roi nègre

Film - Komedie

Nu comme un ver

Film


1932

Embrassez-moi

Film - Komedie


1931

Le roi du cirage

Film - Komedie

La Bande à Bouboule

Film - Komedie


1930

Bobul, král taškařů

Film - Komedie


1923

Affaire de la rue de Lourcine, L'

Film - Mysteriózní


1922

Gonzague

Film


Archivní záběry

1977

Ciné Follies

Film - Dokumentární

Životopis

Georges Milton patřil k populárním francouzským kabaretiérům a operetním zpěvákům první poloviny 20. století, později se prosadil i jako úspěšný filmový herec. Narodil se jako Georges Michaud ve městě Puteaux v těsném sousedství Paříže a na jevišti debutoval již v sedmnácti letech. Začínal v kabaretu Casino de Montmartre, později vystřídal několik dalších scén zaměřených na operetu a muzikál a postupně se z něj stával populární zpěvák. Za první světové války odešel do Ruska, kde působil jako ředitel cirkusu, v roce 1920 se ale vrátil do Francie.

Jako operetní zpěvák vystřídal během dvacátých let několik populárních pařížských divadel, vystupoval například v Théâtre Marigny nebo Théâtre des Nouveautés. Pro mnohé představoval typického Francouze, který svým temperamentem a energií osvěžoval neradostné období poválečné éry. Z řady operet připomeňme alespoň tu nejúspěšnější, Hrabě Obligado (1927). Pochopitelně zpíval také v rozhlase a gramofonové desky s jeho nahrávkami vycházely ve vysokých nákladech. Mnohými byl považován za náhradníka slavného Maurice Chevaliera, který tehdy často pobýval mimo Francii.

Před kamerou se objevil již v němé éře a v letech 1922-1923 odehrál menší role ve dvou filmech významného režiséra Henriho Diamant-Bergera, stejně jako u jiných zpěváků, tak i u Miltona platilo, že jeho uměleckou osobnost v plné šíři mohl zužitkovat až zvukový film. Popularitu na stříbrném plátně mu přinesla především postava Bouboule (Tlouštík) přenesená z divadelního jeviště, kterou odehrál ve čtyřech filmech Léona Mathota, úplně poprvé ji ale ztvárnil ve filmu LE ROI DU CIRAGE (1931) režiséra Pierra Colombiera. Značný ohlas měla filmová podoba již zmíněné operety HRABĚ OBLIGADO (Le comte Obligado, 1934), zajímavou příležitost dostal i od významného režiséra Abela Gance v titulní roli historického filmu JEROME PERREAU, HRDINA BARIKÁD (Jerôme Perreau héros de barricades, 1934).

Ve většině pramenů se nyní objevuje názor, že z dnešního pohledu je velmi těžké pochopit Miltonovu dobovou popularitu - jeho fyzický zjev nebyl bezchybný, zpěv průměrný a herecký projev před kamerou trpěl divadelními nešvary. Snad i to bylo příčinou - spolu s přibývajícím věkem - proč Miltonova sláva ve druhé polovině 30. let značně pohasla. Ve své nejslavnější roli Bouboule se objevil naposledy těsně před druhou světovou válkou (KNÍŽE BOUBOULE - Prince Bouboule, 1938), tehdy zároveň vytvořil dvojici s uznávaným hercem Julesem Berrym v komedii DVA PODVODNÍCI (Les deux combinards, 1938), po začátku války ještě zpíval pro vojáky na frontě, pak se ale postupně stáhnul do soukromí své vily v Antibes v jižní Francii a prakticky přestal vystupovat.

Po válce se jeho bývalou slávu snažil obnovit režisér Robert Hennion, který jej angažoval do hlavní role komedie PLUM PLUM TRALALA (Ploum ploum tralala, 1946). Ta sice přesáhla miliónovou hranici v návštěvnosti kin, v dobovém kontextu se ale jednalo o nižší průměr komerční úspěšnosti. Milton nicméně s Hennionem natočil o rok později ještě jeden film, poté ale definitivně odešel do ústraní. Zemřel v Antibes 17. října 1970 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.