Marcel Blistène

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka, Scenárista/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér/ka

1959

Les Amants de demain

Film


1957

Sylviane de mes nuits

Film


1955

Gueule d'ange

Film


1954

Le feu dans la peau

Film - Drama


1952

Cet âge est sans pitié

Film


1951

Bibi Fricotin

Film - Komedie


1949

Rapide de nuit

Film

Le sorcier du ciel

Film


1946

Étoile sans lumière

Film - Drama

Macadam

Film - Krimi, Drama


Scenárista/ka

1955

Gueule d'ange

Film

Životopis

Francouzský režisér a scénárista Marcel Blistène pocházel z Paříže, jeho vlastní jméno Blistein napovídá, že měl židovský původ. Původně studoval literaturu, v roce 1930 začal pracovat pro francouzskou pobočku americké filmové společnosti Paramount, kde postupně vystřídal několik profesí. Mezitím se uplatnil také jako novinář a psal články hlavně pro časopisy zaměřené na film (Cinémonde).

Při své práci se seznámil se slavnou zpěvačkou Edith Piaf, která jej po druhé světové válce inspirovala k napsání scénáře pro film HVĚZDA BEZ SVĚTLA (L'etoile sans lumière, 1946) o pohasínající slávě kdysi populární zpěvačky (v hlavní roli Edith Piaf), Nebyl to ale úplně první Blistènův film, již na přelomu let 1945-1946 natáčel dramatický příběh MAKADAM (Macadam, 1946) o majitelce hotelu, do jejíhož života nepříjemně zasáhne znovuotevření případu předčasné smrti manžela. Blistène tento film realizoval pod dohledem významného režiséra Jacquese Feydera, jehož manželka, neméně významná herečka Françoise Rosay, v něm hrála hlavní roli.

Oba výše zmíněné filmy zaznamenaly slušný divácký ohlas, k další filmové režii se však Blistène odhodlal až po tříleté přestávce, kdy s již menším úspěchem realizoval kriminálku NOČNÍ RYCHLÍK (Rapide de nuit, 1949). Poté se přidržel komediálního žánru, do nějž se mu podařilo angažovat osvědčené osobnosti (BIBI FRICOTIN, 1950). Během padesátých let pak natočil několik průměrných titulů dramatického ražení, závěr jeho režisérské dráhy proběhl opět ve spolupráci s Edith Piaf, s níž natočil film MILENCI ZÍTŘKA (Les amants de demain, 1959).

Marcel Blistène zemřel v Grasse na Riviéře 2. srpna 1991 ve věku osmdesáti let. Měl dva syny, François je právníkem, známější je Bernard, který pracuje jako kunsthistorik a kurátor, byl například ředitelem muzea v Marseille, vedl také slavnou pařížskou galerii Centre Pompidou.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.