Norbert Carbonnaux

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka, Scenárista/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie
Životopis

Francouzský režisér Norbert Carbonnaux natočil v 50. a 60. letech dvacátého století několik úspěšných komedií, prosadil se také jako scénárista. Narodil se v Neuilly-sur-Seine, v dětství se věnoval sportu, později studoval práva, studium ale musel přerušit za druhé světové války, kdy nakonec tři roky strávil v zajetí. Tady se začal zajímat o divadlo, stal se i amatérském zpěvákem. Po válce se seznámil s manželskou dvojicí herců Annette Poivre a Raymondem Bussièresem, na jeho další cestě k profesionální scénáristice a psaní divadelních her mu pomohlo také přátelství Jacquese Companéeze.

S Bussieresem, jeho manželkou a ještě režisérem Guy Lacourtem vytvořili úspěšný autorský tým, který stál za vznikem několika úspěšných filmových komedií (LE COSTAUD DES BATIGNOLLES, 1951; MŮJ BRÁCHA ZE SENEGALU - Mon fraquin de Senegal, 1952; Carbonnaux se na nich podílel jako scénárista). Mezitím natočil Cabonnaux svůj první film, krátký hraný dokument 90 STUPŇŮ VE STÍNŮ (90 degres a l'ombre, 1951), do nějž angažoval Louise de Funèse; ten se ostatně ve vedlejších rolích objevil i ve většině jeho dalších filmů, ovšem v době, kdy ještě nebyl příliš známý.

Jako samostatný režisér ve formátu celovečerních snímků debutoval Carbonnaux komedií PIRÁTI Z BULOŇSKÉHO LESÍKA (Les corsaires du Bois de Boulogne, 1953), opět s Raymondem Bussièresem a Annette Poivre v hlavních rolích. Autorský tým s Guy Lacourtem se krátce nato rozpadl kvůli nedostatku financí pro další projekty, Carbonnaux sám pak realizoval komedii O DÉLKU HLAVY (Courte tete, 1956) s předválečnou hvězdou Fernandem Graveyem v hlavní roli. Toho pak oslovil o dva roky později pro film DOBA VAŘENÍ VAJEC (Le temps des oeufs durs, 1958), v němž jednu z hlavních rolí hrál také oblíbený komik Darry Cowl.

Mladší generaci herců přizval Carbonnaux do svých dalších režijních pokusů, opět v komediálním žánru, CANDIDE ANEB OPTIMISMUS 20. STOLETÍ (Candide ou L'optimisme au XXe siècle, 1960) a VZDUŠNÉ ZÁMKY (La gamberge, 1961), v obou filmech v hlavní roli s J. P. Casselem. Po několikaleté přestávce se s menším úspěchem připomněl komedií VŠICHNI JSOU Z NĚHO BLÁZNI (Toutes folles de lui, 1967). Carbonnauxovým posledním filmem byla veselohra PROSŤÁČEK (L'ingénu, 1972) s Renaudem Verleyem v titulní roli. Později se již jen jako scénárista podílel na několika dalších filmech, například ve spolupráci s Georgesem Lautnerem.

Norbert Carbonnaux zemřel v Paříži 6. listopadu 1997 ve věku 79 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.