Béatrice Altariba

Béatrice Altariba

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1969

Provaz a kolt

Film - Western


1968

La Prisonnière

Film - Drama

Caroline chérie

Film - Drama


1966

Et la femme créa l'amour

Film - Drama

Caïd de Champignol, Le

Film - Komedie


1965

Su e giù

Film - Komedie

Agente 3S3: Passaporto per l'inferno

Film - Dobrodružný


1964

De l'assassinat considéré comme un des beaux-arts

Film

Les Gorilles

Film - Komedie


1963

I quattro moschettieri

Film - Komedie

The Young Racers

Film - Drama, Akční


1962

Totò diabolicus

Film - Komedie

La voglia matta

Film - Komedie, Drama, Romantický

Banda Casaroli, La

Film - Krimi, Životopisný

Sette spade del vendicatore, Le

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1961

Muž jménem La Rocca

Film - Krimi, Drama

A porte chiuse

Film - Komedie

Le Puits aux trois vérités

Film - Komedie, Drama


1960

Oči bez tváře

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller, Drama

Les Pique-assiette

Film - Komedie

Hola, Robinson

Film - Komedie


1959

Le Petit prof

Film


1958

Bídníci

Film - Drama

Buď hezká a mlč

Film - Komedie

Les Violents

Film - Mysteriózní

Le Temps des oeufs durs

Film


1957

L´Ami de la famille

Film

Le Triporteur

Film - Komedie


1956

L'Homme et l'enfant

Film - Krimi, Drama

Pardonnez nos offenses

Film - Drama

Club de femmes

Film

Lorsque l'enfant paraît

Film

Životopis

Herečka Béatrice Altariba obohatila zástupy krásek francouzského filmu ve druhé polovině padesátých let 20. století. Start její kariéry byl umožněn především soukromým vztahem s tehdy populárním komikem Darry Cowlem a po jejich rozchodu se naopak pomalu ze světa filmu vytratila. Narodila se v roce 1939, různé zdroje se ale liší v tom, jestli se tak stalo v Paříži nebo v Marseille. Pocházela z umělecké rodiny, několik jejích příbuzných se uplatnilo v literatuře, nejznámější z nich je Béatricin prastrýc, básník Paul Fort (1872-1960).

Jako sedmnáctiletou ji pro film objevil Robert Hossein, který ji ve dvojici s Gianni Espositem obsadil do své kriminálky ODPUSŤTE NAŠE VINY (Pardonnez nos offenses, 1956). Nová tvář zaujala i jiné režiséry a ještě do konce roku 1956 se Béatrice Altariba objevila ve čtyřech dalších filmech, s dalšími začínajícími herečkami nejmladší generace hrála například v komedii KLUB ŽEN (Club de femmes, 1956). S již zmíněným Darry Cowlem (1925-2006) hrála poprvé ve filmu RODINNÝ PŘÍTEL (L'ami de la famille, 1957).

Darry Cowl se v té době stal pojmem v žánru francouzské filmové komedie a co se týče popularity, byl předchůdcem Louise de Funèse, i když u nás není příliš známý. Béatrice Altariba se stala jeho snoubenkou a pochopitelně dostala po jeho boku příležitost v mimořádně úspěšných filmech. Pětimiliónová návštěvnost komedie TŘÍKOLKA (Le triporteur, 1957) katapultovala Darryho Cowla mezi nejúspěšnější herce své doby, Béatrice Altariba zde v jedné z hlavních rolí byla jeho partnerkou. Velkou roli Olgy Babitcheff hrála pak ve filmu BUĎ HEZKÁ A MLČ (Sois belle et tais-toi, 1958), který má dnes význam především jako první setkání J. P. Belmonda a A. Delona (Darry Cowl tady hrál policejního inspektora).

Jestliže dosud byla známá spíše jen ve Francii, v mezinárodním měřítku ji zviditelnila role Valjeanovy lásky Cosette v dospělém věku, kterou po boku Jeana Gabina hrála ve slavném přepisu Hugova románu BÍDNÍCI (Les Misérables, 1958), později hrála znovu také s Belmondem (MUŽ JMÉNEM LA ROCCA - Un nommé La Rocca, 1961). Úspěšná byla ale pochopitelně i další spolupráce s Darry Cowlem (MALÝ PROFESOR - Le petit prof, 1959; PŘÍŽIVNÍCI - Les pique-assiette, 1960). Zcela odlišný žánr hororu jí nabídl úlohu jedné z obětí šíleného lékaře ve filmu OČI BEZ TVÁŘE (Les yeux sans visage, 1960).

S Darry Cowlem se Béatrice Altariba rozešla počátkem šedesátých let, i bez jeho podpory ale prozatím pokračovala v úspěšné filmové kariéře, několikrát točila například v Itálii. Hlavní ženskou roli hrála v dobrodružném filmu SEDM MSTITELOVÝCH MEČŮ (Le sette spade del vendicatore, 1962), v komediální adaptaci slavné Dumasovy předlohy ČTYŘI MUŠKETÝŘI (I quatro moschettieri, 1963) na sebe vzala podobu královny Anny Rakouské. Podruhé v režii Jeana Giraulta se naposledy před kamerou setkala s Darry Cowlem (GORILY - Les gorilles, 1964), poté si v Itálii vyzkoušela i špionážní žánr (AGENT 3S3: PAS DO PEKLA - Agente 3S3: passaporto per l'inferno, 1965).

Její filmová kariéra ale začala postupně upadat, ubývaly nabídky, což dokládají i její poslední filmové role, kdy dostala jen menší příležitosti jako host na vernisáři (VĚZENKYNĚ - La prisonnière, 1968) nebo bezejmenná šlechtična (DRAHOUŠEK KAROLÍNA - Caroline chérie, 1968). Svou hereckou dráhu zakončila symbolicky opět v režii Roberta Hosseina, v jehož westernu PROVAZ A KOLT (Une corde, un colt, 1968) se objevila jako barová zpěvačka. Od konce šedesátých let žije Béatrice Altariba v soukromí, během dvanácti let před kamerou natočila 33 filmů.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.