Hervé Sand

Hervé Sand

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1974

Návrat velkého blondýna

Film - Komedie

Chéri-Bibi

Seriál - Drama

Saint-Just ou La force des choses

Film - Drama, Historický


1972

Smůla

Film - Krimi, Drama

César a Rosalie

Film - Komedie, Drama, Romantický


1971

V rytmu valčíku

Film - Komedie, Krimi, Akční


1970

Poslední adresa

Film - Krimi, Thriller, Drama

Věci života

Film - Psychologický, Drama


1968

Ho!

Film - Krimi

Homme de Picardie, L'

Seriál - Drama

Beauté sur la terre, La

Film - Drama

Béru et ces dames

Film - Krimi, Thriller

La maison des autres

Film - Drama


1967

Vyšetřovaní komisaře Maigreta

Seriál - Krimi, Drama

Princesse du rail, La

Seriál - Dobrodružný


1963

Siegfried

Film


1962

Commandant X

Seriál

Životopis

Předčasně zemřelý francouzský herec Hervé Sand proslul především na divadelním jevišti, zajímavé, i když menší role, mu ale nabídli i významní režiséři ve svých slavných filmech. Pocházel z Paříže a herectví studoval na konzervatoři pod pedagogickým vedením Maurice Escande. Již jako adept herectví získával zkušenosti na jevišti v režii významných osobností divadla v Théâtre du Palais Royal (Saténový střevíček, 1958) nebo na festivalu v Avignonu (Dantonova smrt, 1959).

Konzervatoř dokončil v roce 1961 a díky výborným studijním výsledkům byl okamžitě angažován do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde ovšem setrval jen jednu sezónu. Mezitím začal hrát také v televizi, několikrát se například objevil v populárním historickém cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1961, 1966). Především v moderním repertoáru nacházel uplatnění na různých pařížských jevištích, za všechny jmenujme Théâtre National de populaire nebo Théâtre Odéon. Již jako uznávaný herec se až ve třiceti letech dostal k první filmové roli a jako falešný zahradník se objevil ve filmu BERU A JEHO DÁMY (Béru et ces dames, 1968), po boku J. P. Belmonda se v témže roce mihnul v úloze vězeňského dozorce ve filmu HO! (1968).

Hervé Sanda přizvali ke spolupráci významní tvůrci různých žánrů, točil například s José Giovannim (POSLEDNÍ ADRESA - Dernier domicile connu, 1969; SMŮLA - La scoumoune, 1972), v jehož filmech hrál menší záporné postavy. Do svých hodnotných psychologických snímků jej obsadil Claude Sautet (VĚCI ŽIVOTA - Les choses de la vie, 1969; CÉSAR A ROSALIE - César et Rosalie, 1972). Pokračoval i v práci pro televizi a z jeho početné seriálové tvorby připomeňme alespoň titulní roli v adaptaci oblíbené starší literární předlohy CHÉRI-BIBI (1974).

V roce 1971 byl Sand znovu angažován do Comédie Française, kde pak setrval do své předčasné smrti. Nejenom v Comédie Française, ale také na divadelních festivalech podával pozoruhodné výkony ve hrách jako Antigona, Richard III. nebo Oidipus Rex, hrál i v osvědčených nenáročných komediích (Pod pantoflem). Svůj hlasový projev uplatnil také před mikrofonem a jeho hlas zazníval z rozhlasu a gramofonových desek. V poslední filmové roli nájemného vraha s přezdívkou Princ jsme jej mohli vidět v komedii NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA (Le retour du grand blond, 1974).

Na divadelním jevišti stál Hervé Sand naposledy v březnu 1975 (Dostojevského Idiot v Comédie Française), na další aktivity musel zcela rezignovat kvůli postupující rakovině a poslední rok života se zcela stranil veřejnosti. Zemřel v Paříži 4. července 1976 ve věku 39 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.