Peter Lee Lawrence

Peter Lee Lawrence

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1974

Il bacio di una morta

Film - Horor, Drama

Los caballeros del botón de ancla

Film - Komedie


1973

Mia moglie, un corpo per l'amore

Film - Drama

Giorni d'amore sul filo di una lama

Film - Mysteriózní, Thriller, Romantický


1972

Amore e morte nel giardino degli dei

Film - Drama, Fantasy

Mano lunga del padrino, La

Film - Krimi, Akční

Tarzán y el arco iris

Film - Dobrodružný

Dólar de recompensa, Un

Film - Western

Una Bala marcada

Film - Western

Mio corpo con rabbia, Il

Film - Drama


1971

Su le mani, cadavere! Sei in arresto

Film - Western

Black Beauty

Film - Rodinný, Drama


1970

Nešikovné ruce

Film - Western

Reza por tu alma… y muere

Film - Western

La furia dei Khyber

Film - Dobrodružný

Muerte busca un hombre, La

Film - Western, Drama

I quattro pistoleri di Santa Trinità

Film - Western


1969

Garringo

Film - Western

La morte sull'alta collina

Film - Western

Tiempos de Chicago

Film - Drama


1968

Una pistola per cento bare

Film - Western

Killer, adios

Film - Western

Uno a uno, sin piedad

Film - Western


1967

Peklo v Normandii

Film - Válečný

Dny násilí

Film - Western

Killer calibro 32

Film - Western

Dove si spara di più

Film - Western

El hombre que mató a Billy el Niño

Film - Western, Drama


1965

Pro pár dolarů navíc

Film - Western

Meurtre à l'italienne

Film - Komedie, Thriller

Životopis

Kariéra původem německého herce Petera Lee Lawrence trvala jen necelých deset let, přesto stihl do své předčasné smrti natočit bezmála třicet filmů převážně dobrodružného žánru. Narodil se před koncem druhé světové války ve městě Lindau na břehu Bodamského jezera, v Německu také vyrůstal, později žil spolu s matkou v Nice, kde se začal živit jako fotomodel. Jeho debutem před kamerou byla velmi malá role ve slavném westernu PRO PÁR DOLARŮ NAVÍC (Per qualche dollaro in piu, 1965), následovaly další menší příležitosti v italských a španělských filmech.

Jako řada jiných evropských herců účinkujících v žánru tzv. spaghetti westernů, tak i Karl Hirenbach si zvolil anglicky znějící pseudonym, nejprve byl Arthurem Grantem, později přijal umělecké jméno Peter Lee Lawrence. První hlavní roli dostal ve filmu DNY NÁSILÍ (I giorni della violenza, 1967), koncem šedesátých let z něj již byla hvězda západoevropského filmu a v Itálii a Španělsku točil několik filmů ročně, hlavně již zmíněný žánr spaghetti westernů. Jeho herecký projev uznávali i odborníci, ale četnými postavami pistolníků sklouzával pochopitelně ke stereotypu, přesto byl ve své době vnímán jako konkurent Franca Nera nebo Terence Hilla.

Peter Lee Lawrence točil nejčastěji s italským režisérem Alfonsem Bresciou, kromě již zmíněných DNŮ NÁSILÍ to byl později film ZABIJÁK KALIBRU 32 (Killer calibro 32, 1968), několik westernů s ním natočili španělští režiséři Rafael Romero Marchent nebo Julio Buchs, objevoval se i v kriminálkách (DOBA CHARLESTONU – Tempo di Charleston, 1969). Filmy, v nichž se Peter Lee Lawrence hrál, málokdy dosahovaly vyšších uměleckých kvalit, navíc žánr spaghetti westernů nalézal u našich distributorů pochopení jen v případě největších hvězd, přesto se s ním mohli v kinech seznámit i naši diváci, například ve španělském filmu NEŠIKOVNÉ RUCE (Manos torpes, 1970).

Často spolupracoval s italskou herečkou Erikou Blanc (*1942), poprvé se spolu setkali ve válečném filmu PEKLO V NORMANDII (Testa di sbarco per otto implacabili, 1967). Jejich několik společných filmů vedlo k tomu, že diváci si z nich vytvořili pár i ve skutečném životě, což byl ovšem omyl živený i bulvárními médii. Peter Lee Lawrence byl od roku 1969 ženatý se španělskou herečkou Cristinou Galbó (*1950), měli spolu syna Davida (*1971).

Poslední léta svého krátkého života trpěl Peter Lee Lawrence závažným onemocněním, byl mu diagnostikován nádor na mozku. Přesto dokud mohl, točil filmy, naposledy to byl italský horor POLIBEK SMRTI (Il bacio di una morta, 1974), spolupráce s ním se však stávala problematickou vzhledem k nečekaným záchvatům hysterie i naprosté apatii, což souviselo s jeho nemocí. Peter Lee Lawrence zemřel v Mnichově v dubnu 1974 ve věku 29 let. Okolnosti jeho úmrtí nebyly dodnes zcela uspokojivě vysvětleny, s největší pravděpodobností ale spáchal sebevraždu.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.