René-Louis Lafforgue

René-Louis Lafforgue

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1968

L'éventail de Séville

Seriál - Drama


1965

La Communale

Film


1964

La Grande Frousse

Film - Horor, Komedie, Krimi, Mysteriózní


1962

Les Amants de Teruel

Film - Muzikál

Kůň pro dva

Film - Komedie


1961

Revue

Film - Komedie, Muzikál, Drama


1960

Pendule à Salomon, La

Film

L'homme à l'oreille cassée

Film


1959

Julie la rousse

Film - Komedie


1958

Madame et son auto

Film - Komedie


1957

Mademoiselle et son gang

Film

Cabaret du soir

Seriál - Muzikál


1956

Bonjour sourire!

Film


1951

Sous le ciel de Paris

Film - Drama


Host

1961

La grande farandole

Seriál - Hudební

Životopis

René-Louis Lafforgue byl zpěvákem, skladatelem, hercem, proslul také jako bohém, bouřlivák a anarchista. Měl španělský původ a narodil se v San Sebastian, jeho rodiče se zapojili do španělské občanské války a později emigrovali do Francie. René-Louis původně vystřídal několik zaměstnání, až koncem čtyřicátých let 20. století se začal prosazovat jako herec a písničkář. V různých pařížských divadlech hrál například v Shakespearových hrách Něco za něco nebo Kupec benátský, větší uspokojení mu ale přinášelo účinkování v kabaretech.

Před kamerou se objevil poprvé v menší roli malíře ve filmu POD PAŘÍŽSKÝM NEBEM (Sous le ciel de Paris, 1951), v nevelké úloze krejčího jej pak diváci mohli vidět ve známějším filmu DOBRÝ DEN, ÚSMĚVE (Bonjour, sourire, 1956). Tehdy byl již i populárním zpěvákem a jeho vlastní písně začaly vycházet na gramofonových deskách. Hitových rozměrů dosáhla například píseň Julie la rousse (1956), jejíž název se pak objevil i ve stejnojmenném filmu RUSOVLASÁ JULIE (Julie la rousse, 1959), kde Lafforgue také hrál. Později dostal další příležitosti ve filmu i televizi, k filmu MILENCI Z TEURELU (Les amants de Teruel, 1962) vytvořil ústřední dvojici se slavnou tanečnicí Ludmilou Tchérinou, kromě toho se na snímku podílel jako spoluautor scénáře. Středně velkou postavu řezníka poté hrál v černé komedii VELKÝ STRACH (La grande frousse, 1964) s Bourvilem v hlavní roli.

Kromě zpívání, filmu a divadla začal Lafforgue často hrát také v televizi, před kamerou stál naposledy v rámci seriálu L'ÉVENTAIL DE SÉVILLE (1968). René-Louis Lafforgue zahynul při autonehodě v Albi v jižní Francii 3. června 1967. Bylo mu 39 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.