Mark McManus

Mark McManus

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1988

Minder: An Officer and a Car Salesman

Film - Komedie, Krimi, Drama


1987

Twelfth Night

Film - Komedie, Drama, Romantický

Nightstick

Film - Thriller, Akční


1983

Inspektor Taggart

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


1978

Strangers

Seriál - Krimi, Thriller


1976

Gentleman samotář

Film - Thriller, Drama


1973

Sam

Seriál - Drama


1970

Ned Kelly

Film - Životopisný, Drama

Adam's Woman

Film - Drama


1969

Two Thousand Weeks

Film - Drama

Dynasty

Seriál - Drama


1968

Skippy

Seriál - Dobrodružný, Rodinný, Drama

The Battlers

Film - Drama


1966

Twelfth Night

Film

Životopis

Mark McManus se narodil v hornické rodině, nejdříve také sám sfáral, ale záhy zjistil, že osud jeho otce a děda mu není příliš po libosti. V šestnácti letech proto utekl do Austrálie, kde pracoval jako dělník v docích a profesionální boxer. Za svých pětadvacet vítězných bitev v ringu zaplatil pětasedmdesáti šitými jizvami. V Austrálii strávil devět let.

Jednoho dne si tam povšiml plakátku, kterým ochotnický divadelní spolek dělníků z doků hledal herce, přihlásil se a tím se změnil jeho život. Dostal se k avantgardní divadelní společnosti, s níž projel celou Austrálii, publikum ohromoval ve hře HALF A SIFXPENCE. Začátkem šedesátých let se vrátil zpět do Británie. To již byl poprvé ženatý a rodina chtěla do Londýna. Začal točit v televizi, objevil se ve známém dětském seriálu SKIPPY (1968). Spolu s Mickem Jaggerem si zahrál v muzikálu NED KELLY (1970). Objevila ho též prkna, která znamenají svět. Po svém návratu domů pracoval dva roky v královském dvorním divadle Royal Court Theatre, později v Národním divadle. Hrál v Ceasarovi i Mackbethovi.

Začátkem osmdesátých let McManuse oslovil jeho kamarád, scenárista Skotské televize Glenn Chandler, s nabídkou zahrát si tvrdého a nekompromisního policistu Taggarta. McManus měl v té době hodně zajímavých pracovních nabídek v Londýně. Práce na Taggartovi by znamenala přesun do vzdáleného Glasgowa, a tak McManus odmítl. Chandler naléhal, neuměl si pro hlavní roli představit jiného herce. A tak vznikl celovečerní film KILLER, který televize odvysílala na podzim roku 1983. U diváků sklidil neuvěřitelný úspěch, proto Chandler opět začal promlouvat McManusovi do duše. Nakonec ho přesvědčil a začal se točit seriál, který skončil až jednatřicátou epizodou, TAGGART (1983).

McManus byl čistokrevný Skot, měl rád pivo, skotskou whisky a při slavnostních příležitostech chodil v kiltu. A nejen kvůli natáčení případů detektiva Taggarta se přestěhoval do blízkosti Glasgowa. Podruhé se oženil, jeho druhá žena Marion byla televizní kostymérka. McManus miloval cestování, také kvůli tomu si vymínil, že některé případy detektiva Taggarta se odehrávaly mimo Glasgow. McManus byl vášnivým sběratelem starých hodin, obrazů a tapiserií. Zvláštní vztah měl ke zvířatům, rád chodil na lov, ale doma choval vzácné druhy motýlů, které ihned po vylíhnutí pouštěl na svobodu.

McManus se stal pro většinu svých diváků Taggartem. Na scénářích spolupracovali skuteční policisté, ti McManuse vnímali téměř jako člena policejního sboru. Policie seriál i samotného McManuse ocenila mnoha medailemi i diplomy. Diváci, a především divačky, velkou přízní. O té svědčí i to, že francouzské ženy si zvolily Jima Taggarta představovaného Markem McManusem „Sexy profesorem“ roku 1990. Pouze na Floridě v USA se seriál Taggart setkal s rozhořčenou kritikou, místní televizní diváci si po odvysílání jedné epizody, kde zločinci mluvili obzvláště chraplavými hlasy, stěžovali, že seriál byl vysílán v cizím jazyce a požadovali jeho zopakovaní v angličtině.

Devadesátá léta nebyla pro McManuse šťastná. Nejdříve přišel o matku, poté o sestry. V říjnu 1993 prohrála Markova žena Marion svůj boj s rakovinou. Mark McManus ji následoval za osm měsíců, zemřel na zápal plic. Jeho pohřeb navštívilo téměř dva tisíce lidí. Mnozí z nich se s ním v životě nesetkali, ale přesto hovořili o ztrátě přítele. McManus se stal prvním člověkem, kterému byla primátorem Glasgowa posmrtně udělena cena „Award for Performing Arts“.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.