André Le Gall

André Le Gall

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1975

Jack

Seriál - Drama


1974

Soudce a jeho kat

Film - Krimi, Drama


1973

L'Affaire Crazy Capo

Film

La ligne de démarcation

Seriál - Drama


1971

Šťastný Luke - Daisy Town

Film - Komedie, Western, Animovaný

L’Albatros

Film - Thriller


1953

Opération Magali

Film


1952

Angelo del peccato, L'

Film - Drama

Le Secret d'une mère

Film - Drama


1951

Le cas du docteur Galloy

Film - Drama

Coupable?

Film - Drama

La case du docteur Galloy

Film - Krimi


1950

Taverna della libertà, La

Film

Předehra ke slávě

Film - Hudební, Drama


1949

Je n'aime que toi

Film - Komedie

Zone frontière

Film - Drama

Drame au Vel'd'Hiv'

Film - Krimi

L' Épave

Film - Drama


1948

Passeurs d'or

Film - Dobrodružný

Grande volière, La

Film - Komedie, Drama


1947

Fantômas

Film - Krimi, Mysteriózní

Le Bataillon du ciel

Film - Válečný, Drama


1944

Premier de cordée

Film - Dobrodružný, Drama


1943

Adieu Léonard

Film - Komedie

Cavalcade des heures, La

Film

Životopis

Herec André Le Gall se krátce po druhé světové válce stal oblíbeným milovníkem francouzského filmu, dnes ale jeho jméno patří spíše mezi zapomenuté. Narodil se v Paříži a vyrůstal v nepříliš uspořádaných poměrech, školu opustil již ve čtrnácti letech, osvojil si nicméně základy angličtiny, které mu umožnily získat zaměstnání portýra v londýnském hotelu Ritz, kde později působil i jako barman. Mezitím se pokoušel o zpěv, s počátkem druhé světové války se ale musel vrátit do Francie a byl povolán do armády.

Během aktivní účasti Francie v druhé světové válce se André Le Gall dostal poprvé do kontaktu s divadlem, když hrál v amatérském armádním souboru, po demobilizaci pak začal studovat herectví v proslulé škole René Simona. Před kamerou se poprvé objevil v komedii SBOHEM, LEONARDE (Adieu, Léonard, 1943). V následujícím roce hrál na jevišti v Anouilhově Antigoně v Théâtre de l'Atelier, významný režisér Louis Daquin mu pak svěřil hlavní roli v dramatu z prostředí horských vůdců ve Švýcarsku ZÁVRAŤ (Premier de cordée, 1944). Z jeho další filmografie se rozhodně sluší připomenout roli novináře Fandora v dnes již méně známé adaptaci slavné předlohy FANTOMAS (Fantômas, 1947).

Z hlediska filmování byl pro Andrého Le Gall nejnáročnější rok 1949, kdy hrál velké role v šesti filmech, větší divácký ohlas zaznamenalo drama VRAK (L'épave, 1949), v němž vytvořil ústřední dvojici s Françoise Arnoul, naopak jeho další angažmá ve filmovém průmyslu mělo z komerčního hlediska sestupnou tendenci (VINEN? - Coupable?, 1950), dvakrát jej ke spolupráci přizval režisér Jean Gourguet do filmů s dětmi v hlavních rolích (HRANIČNÍ PÁSMO - Zone frontière, 1949; MATČINO TAJEMSTVÍ - Le secret d'une mère, 1952).

V několika poválečných letech odehrál André Le Gall velké role ve více než deseti filmech, zájem o něj ale brzy opadl a v dekádě padesátých let se před kamerou objevoval již jen výjimečně, a i když točil také v Itálii, jeho kariéra odezněla do ztracena. Až později si na něj vzpomněli tvůrci televizních seriálů, před filmovou kameru jej po dlouhé odmlce přivzal Jean-Pierre Mocky (ALBATROS - L'Albatros, 1971), uplatnil se také v dabingu.

I když se počátkem 70. let zdálo, že Le Gallova herecká kariéra nabírá druhý dech, nebylo mu dopřáno dlouhého života; zemřel 25. června 1974 ve věku 57 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.