Maurice Delbez

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka, Scenárista/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér/ka

1967

Amateur ou S.O.S. Fernand, L'

Seriál - Komedie


1965

Svatouškové

Seriál - Komedie


1964

Lidé z ménilmontant

Film - Komedie, Drama

L'année du bac

Film - Drama


1962

Inspektor Leclerc

Seriál - Krimi, Thriller


1960

Dans l'eau qui fait des bulles

Film - Komedie


1958

Et ta soeur

Film - Komedie


1957

À pied, à cheval et en voiture

Film - Komedie

Kolo

Film - Drama


Scenárista/ka

1958

Et ta soeur

Film - Komedie

Životopis

Francouzský režisér Maurice Delbez má na svém kontě pouze šest titulů, přesto patřil dlouhodobě k významným osobnostem francouzského filmu i televize. Narodil se ve starobylém městě Bezons nedaleko od Paříže a pocházel ze živnostnické rodiny, jeho rodiče provozovali menší restauraci, o kterou ovšem později přišli. Za druhé světové války se Maurice zapojil do protifašistického odboje, mimo jiné se podílel na tisku protiněmeckých letáků, v roce 1943 musel uprchnout z okupované části Francie na jih.

Mezitím se začal věnovat i divadlu, kde našel několik přátel včetně populárního herce Pierra Fresnaye. Po válce se Maurice Delbez přihlásil na filmovou školu IDHEC (Institut des hautes études cinématographiques) a od konce 40. let začal pracovat jako asistent režie. V letech 1947-1957 se v této profesi podílel na vzniku bezmála dvaceti filmů různých režisérů, nejčastěji to byl Maurice Cloche. Svůj první film, psychologický příběh KOLO (La roue, 1957), natočil po deseti letech praxe v kinematografii, mimořádný úspěch pak zaznamenal s komedií PĚŠKY, NA KONI A VOZEM (À pied, à cheval et en voiture, 1957). Tento bohatě herecky obsazený film vidělo ve francouzských kinech přes tři a půl miliónu diváků.

Svého patrona Pierra Fresnaye obsadil do hlavní role komedie A TVOJE SESTRA? (Et ta soeur?, 1958), za zmínku stojí i kriminální komedie BUBLINY VE VODĚ (Dans l'eau... qui fait des bulles, 1961) s Louisem de Funèsem, který tehdy teprve směřoval ke své hvězdné slávě. V šedesátých letech začal Maurice Delbez pracovat pro televizi, točil krátké dokumenty, režíroval také některé díly populárních televizních seriálů. K filmu se vracel již jen výjimečně například jako technický poradce nebo spolurežisér u tvůrců, kteří s režií neměli příliš zkušeností. V televizi se uplatnil i jako producent zábavných pořadů.

V roce 1987 odešel Maurice Delbez do penze, později publikoval svou knižní autobiografii Ma vie racontée a mon chien cinéphil (2002).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.