Catherine Fonteney

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1961

Tak dlouhá nepřítomnost

Film - Drama


1959

J'irai cracher sur vos tombes

Film - Drama

Drôles de phénomènes

Film - Komedie


1954

Les Amoureux de Marianne

Film


1952

Boží soud

Film - Drama, Historický

Procès au Vatican

Film - Životopisný, Drama

Demoiselle et son revenant, La

Film


1951

Rozkošná Caroline

Film - Komedie, Romantický

Sous le ciel de Paris

Film - Drama

Bel amour

Film


1949

Inconnu d'un soir, L'

Film


1948

Le Diable boiteux

Film - Historický


1946

Gardian, Le

Film - Drama

Ange qu'on m'a donné, L'

Film


1944

Rabouilleuse, La

Film - Drama

Le bal des passants

Film


1943

Brigand gentilhomme, Le

Film - Dobrodružný

Au bonheur des dames

Film

Mahlia la métisse

Film - Drama


1942

Duchesse de Langeais, La

Film - Drama

Ange gardien, L'

Film - Komedie

Femme perdue, La

Film - Drama

Forte tête

Film

Andorra ou les hommes d'Airain

Film - Drama

La Symphonie fantastique

Film - Drama, Historický


1940

L'entraîneuse

Film - Drama


1939

Grand-père

Film


1938

Coeur ébloui, Le

Film - Drama

Héros de la Marne, Le

Film - Drama

Route enchantée, La

Film - Komedie, Muzikál


1937

L'Homme de nulle part

Film - Drama

Femme sans importance, Une

Film - Drama


1936

Tendre ennemie, La

Film - Komedie, Romantický, Fantasy


1935

Promesses

Film

Divine

Film

Les beaux jours

Film - Komedie


1934

Poliche

Film - Drama

Prince de minuit

Film

La Chanson de l'adieu

Film - Drama, Historický


1932

Zrzek

Film - Drama


1928

Le diable au coeur

Film - Drama


1925

Nantas

Film


1923

Le secret de Polichinelle

Film


1921

Mademoiselle de la Seiglière

Film

Crime de Lord Arthur Savile, Le

Film - Drama

Fromont jeune et Risler aine

Film - Drama


1914

Illustre Machefer, L'

Film - Krátkometrážní


1911

L'Intrigante

Film - Komedie, Krátkometrážní, Drama

Životopis

Francouzská divadelní herečka Catherine Fonteney prezentovala své umění především na jevišti, půl století se ale vyskytovala i před kamerou a nakonec odehrála přes šedesát filmových rolí. Pocházela z Paříže a vlastním jménem se jmenovala Marie Alexandrine Catherine Fontaine. Herectví studovala u významných osobností 19. století jako byla herečka Réjane nebo herec a režisér Charles Le Bargy. Od počátku dvacátého století hrála Catherine Fonteney vedlejší role v různých pařížských divadlech, například Théâtre du Gymnase nebo Théâtre de la Renaissance.

Před filmovou kamerou se začala objevovat již v roce 1909, velké role hrála v několika krátkých i dlouhometrážních filmech, ke spolupráci ji přizval například slavný Louis Feuillade (L’ILLUSTRE MACHEFER, 1914). Mezitím dosáhla uznání jako divadelní herečka a ve čtyřiceti letech byla angažována do nejslavnějšího divadla Comédie Française, kde pak strávila přes čtvrstoletí (1919-1945). Tady odehrála řadu vedlejších až středně velkých rolí v díle francouzských klasiků (Molière, Beaumarchais, Hugo, Rostand), ale i v hrách zahraničních autorů (například Každý má svou pravdu od L. Pirandella nebo Hedda Gablerová od H. Ibsena).

Mezitím pokračovala i v příležitostné práci pro film, znovu ji oslovovali významní režiséři, například René Hervil (ZLOČIN LORDA ARTHURA SAVILA – Le crime de Lord Arthur Savile, 1921) nebo Marcel L’Herbier (ĎÁBEL V SRDCI – Le diable au coeur, 1928). Teprve zvukový film ale mohl zhodnotit její hereckou osobnost v plné šíři, výraznou kreaci paní Lepicové, tyranské matky titulního hrdiny (Robert Lynen) předvedla například ve filmu ZRZEK (Poil de carotte, 1932) v režii Juliena Duviviera. Zajímavé herecké úkoly středně velkého rozsahu jí pak svěřovali i další významní režiséři, dvakrát to byl Max Ophüls (BOŽSKÁ – Divine, 1935; NĚŽNÁ NEPŘÍTELKYNĚ – La tendre ennemie, 1936), za zmínku stojí také postava paní Pescatore, dominantní tchýně hlavního hrdiny (Pierre Blanchar), ve filmu MUŽ ODNIKUD (L’homme de nulle part, 1937) režiséra Pierra Chenala nebo majitelka penziónu, v němž najde útočiště titulní hrdinka (Michèle Morgan), v melodramatu HOSTESKA (L’entraineuse, 1938).

Z výhradně dramatických rolí žánrově vybočuje nenáročná hudební veselohra KOUZELNÁ CESTA (La route enchantée, 1938), v níž byla matkou populárního zpěváka Charlese Treneta. Za války pak hrála vedlejší role v několika adaptacích literárních předloh francouzských autorů (VÉVODKYNĚ DE LANGEAIS – La duchesse de Langeais, 1941; LUPIČ GENTLEMAN – Le brigand gentilhomme, 1943; U ŠTĚSTÍ DAM – Au bonheur des dames, 1943; ČERNÁ OVCE – La Rabouilleuse, 1944), kde opět byla vesměs matkou hlavních hrdinů. Z tohoto typu rolí připomeňme také paní Berliozovou, matku hudebního skladatele Hectora Berlioze v životopisném filmu FANTASTICKÁ SYMFONIE (La symphonie fantastique, 1942).

V roce 1945 opustila Catherine Fonteney stálé angažmá v Comédie Française, o rok později zde získala čestné členství. Několik let ale ještě hrála v různých pařížských divadlech, naposledy stála na jevišti Théâtre Marigny v Mussetově hře Se srdcem divno hrát (1951). Mezitím ve filmu znovu hrála menší role žen, převážně z vyšších společenských kruhů, případně jeptišek. Objevila se v hodnotných historických filmech typu BOŽÍ SOUD (Le jugement de Dieu, 1949), i v odlehčených žánrech (ROZKOŠNÁ CAROLINE – Caroline chérie, 1951). Úplně naposledy stála před kamerou v Colpiho filmu TAK DLOUHÁ NEPŘÍTOMNOST (Une aussi longue absence, 1961).

Catherine Fonteney zemřela v Dijonu 29. dubna 1966 ve věku 86 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.