Jone Salinas

Jone Salinas

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1964

Dobré rodiny

Film - Komedie

Fuga, La

Film - Drama


1958

Totò a Marcellino

Film - Komedie


1955

Carosello del varietà

Film - Komedie, Muzikál


1954

Sinfonia d'amore

Film - Životopisný, Drama


1953

Gli uomini che mazcalzoni!

Film - Komedie


1951

Due sorelle amano

Film


1950

Taverna della libertà, La

Film


1949

Jménem zákona

Film - Drama


1948

Věznice parmská

Film - Drama, Romantický

Ruy Blas

Film - Historický

Vertigine d'amore

Film


1947

Muž v domě

Film - Drama

L' Apocalisse

Film


1943

Senza una donna

Film


1942

Soltanto un bacio

Film

Danza del fuoco, La

Film

Gioco pericoloso

Film

Inferno giallo

Film

Sissignora

Film - Drama, Romantický


1941

Ultimo combattimento, L'

Film - Komedie

L'allegro fantasma

Film - Komedie

Amore canta, L'

Film

L'elisir d'amore

Film - Hudební, Komedie


1940

Fortuna

Film

Melodie eterne

Film - Drama

L'arcidiavolo

Film


1939

Tajemná maska

Film - Dobrodružný

Životopis

Italská herečka Jone Salinas pronikla do světa filmu ve čtyřicátých letech 20. století řadou středně velkých rolí, jako řada jiných krásek její generace se ale musela smířit s úbytkem popularity po roce 1945. Narodila se na samém jihu Itálie v Reggio di Calabria, její vlastní jméno bylo Ione Martello. Od dětství toužila po herectví a dětskou vášeň nakonec realizovala studiem v Římě na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia.

Ještě za studií debutovala před kamerou vedlejší rolí v dobrodružném filmu TAJEMNÁ MASKA (Un’avventura di Salvator Rosa, 1939) režiséra Alessandra Blasettiho. Studium herectví dokončila v roce 1940, v témže roce se objevila v několika dalších filmech, Mozartovu sestru Nanni ztvárnila v hudebním životopisném snímku VĚČNÉ MELODIE (Melodie eterne, 1940). Hudební žánr ostatně dominoval i její další participaci před kamerou (NÁPOJ LÁSKY – L’elisir d’amore, 1941; LÁSKA ZPÍVÁ – L’amore canta, 1941). V roce 1943 se Jone Salinas provdala, jejím manželem se stal filmový režisér a producent Antonio Musu (1916-1979). Měli spolu dvě děti a Jone Salinas se tak na několik let vzdala filmování.

Před kameru se vrátila až po druhé světové válce, mihla se například ve dvou francoouzských filmech pořízených částečně v Itálii (VĚZNICE PARMSKÁ - La chartreuse de Parme, 1947; RUY BLAS, 1947), zajímavou kreaci majitelky dolu baronky Lo Vasto předvedla v Germiho dramatu JMÉNEM ZÁKONA (In nome della legge, 1949). Později se objevila v epizodě ze života skladatele Franze Schuberta SYMFONIE LÁSKY (Sinfonia d’amore, 1956), několikrát hrála také se slavným komikem Totò (TOTÒ A MARCELLINO – Totò e Marcellino, 1958). Během padesátých let nicméně její význam jako filmové herečky klesal, a i když i na malém prostoru dokázala dát svým postavám patřičné vyznění, postupně se začala stahovat do soukromí.

Ve svých posledních filmech se přehrála do mateřských rolí, v povídkovém filmu DOBRÉ RODINY (Le belle famiglie, 1964) doplnila mezinárodní herecké obsazení v čele s Annie Girardot, naposledy se objevila jako matka jednoho z mladých hrdinů ve filmu ÚTĚK (La fuga, 1966; v tomto případě byla v titulcích jedinkrát uvedena s manželovým příjmením jako Jone Musu). Tehdy se její filmografie uzavřela na počtu 29 natočených snímků a od té doby žila v soukromí. Na veřejnosti se objevila naposledy v roce 1989 při otevření výstavy věnované tvorbě Pietra Germiho.

Jone Salinas zemřela následkem infarktu v Římě 27. května 1992 ve věku 74 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.