Robert Etcheverry

Robert Etcheverry

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1988

Chaîne, La

Seriál


1987

Chateauroux district

Film - Drama


1984

Irène et Fred

Film - Drama


1983

S.A.S. à San Salvador

Film - Thriller, Akční


1982

Čest kapitána

Film - Válečný, Drama


1980

Legie na Kolwezi

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama

L'Aéropostale, courrier du ciel

Seriál - Dobrodružný

Julien Fontanes, magistrat

Seriál - Dobrodružný, Drama

La vie des autres

Seriál - Drama


1978

Nuova colonia, La

Film


1977

Fachoda

Seriál


1976

Komisař Moulin

Seriál - Krimi, Drama


1975

Arpad - Zwei Teufelskerle räumen auf

Film


1973

Mohicans de Paris, Les

Seriál - Dobrodružný, Historický

Arpad le tzigane

Seriál - Dobrodružný

Révélation, La

Film


1972

Slavné útěky

Seriál - Dobrodružný

Portrait: Pouchkine

Film - Historický


1969

La librairie du soleil

Film

Agence Intérim

Seriál - Komedie


1968

Gorri le Diable

Seriál - Dobrodružný

Provinces

Seriál - Dobrodružný


1967

Rytíř Bouřka

Seriál - Dobrodružný, Historický

Le golem

Film - Mysteriózní

Les dossiers de l'écran

Seriál - Publicistický


1962

Inspektor Leclerc

Seriál - Krimi, Thriller

Le Cid

Film - Drama

Les bostoniennes

Film


1961

Rouge et le noir, Le

Film

Fille du torrent, La

Film


1959

Marie Stuart

Film - Drama, Historický


Host

1971

Cadet Rousselle

Seriál - Talk-show

Životopis

Francouzský herec Robert Etcheverry hrál pouze v šesti filmech, řadu velkých rolí ale ztvárnil v televizi, jeho doménou však bylo především divadlo. Narodil se na pařížském předměstí Nanterre a pocházel z rodiny španělského původu, k cestě na jeviště, posléze i před kameru jej mimo jiné inspiroval jeho bratranec, herec Michel Etcheverry (1919-1999). Robert Etcheverry začal studovat herectví v proslulé škole René Simona, další vzdělání získal na pařížské konzervatoři, kterou dokončil v roce 1959.

Již jako student účinkoval na nejslavnější francouzské divadelní scéně Comédie Française, za studií se také seznámil s herečkou Bérangère Vattier (1941-2001), která se později stala jeho manželkou, měli spolu jednu dceru. Mezitím ale stihnul i další vztah s Michèle Viterbo, s níž měl syna Erica Etcheverryho (1959-2010), který byl taktéž hercem a hlavně dabérem. Po dokončení konzervatoře hrál Robert Etcheverry v několika pařížských divadlech, v režii Jeana Vilara účinkoval také na legendárním divadelním festivalu v Avignonu (Trojská válka nebude, 1963).

Od konce padesátých let hrál v televizi, především v adaptacích literárních předloh a divadelních her, před filmovou kamerou debutoval ve francouzsko-německé koprodukci DCERA HORSKÉ BYSTŘINY (La fille du torrent, 1961), v níž byl synem italské hvězdy Alidy Valli. Ve filmu se pak neobjevil dvanáct let, mezitím se ale nadále prosazoval v televizi, jako zdatný šermíř a jezdec se prosadil v titulní roli seriálu RYTÍŘ BOUŘKA (Le chevalier Tempęte, 1965) zasazeném do válek v 17. století. Tato zkušenost mu pak přinášela i další nabídky k účinkování v historických inscenacích a seriálech, svého času se pyšnil i označením „nový Gérard Philipe“.

Hlavní roli hraběte de Lavalette hrál v jedné epizodě historického cyklu SLAVNÉ ÚTĚKY (Les évasions célèbres, 1972), v rámci televizních seriálů historického a dobrodružného žánru jej zviditelnily i další titulní role (ĎÁBEL GORRI – Gorri le diable, 1968; CIKÁN ARPÁD – Arpad le tzigane, 1973). Další hlavní roli tajemného Salvatora hrál v seriálu PAŘÍŽŠTÍ MOHYKÁNI (Les mohicans de Paris, 1973-1975) natočeném podle literární předlohy A. Dumase. Ke spolupráci s filmem se vracel jen výjimečně, připomeňme alespoň postavu plukovníka Dubourga v dobrodružném snímku LEGIE NA KOLWEZI (La légion saute sur Kolwezi, 1980) nebo vedlejší roli velitele Guillouxe v Schoendoerfferově válečném filmu ČEST KAPITÁNA (L’honneur d’un capitaine, 1982).

Mezitím se nadále věnoval hlavně divadlu, svůj hlas uplatnil také v nahrávacích studiích, na gramofonové desky namlouval verše, spolu s kolegy také mluvené verze divadelních her. Od velkých rolí v historických kostýmech mezitím přešel k menším výstupům v kriminálních seriálech, naposledy stál před kamerou v epizodě Poslední procházka v populárním seriálu KOMISAŘ MOULIN (Commissaire Moulin, 1989). V roce 1983 se po dvaceti letech rozvedl s manželkou Bérangère Vattier, později žil s Fanny Fontaine, s níž měl další dvě děti.

Robert Etcheverry zemřel na rakovinu plic 21. listopadu 2007 ve věku sedmdesáti let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.