Nicole Stéphane

Nicole Stéphane

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Režisér/ka, Scenárista/ka, Producent/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

2010

Le silence de la mer, Melville sort de l'ombre

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1984

Cinéma de l'ombre, Le

Film - Dokumentární


1974

Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait

Seriál - Dokumentární


1958

Carve Her Name with Pride

Film - Válečný, Drama


1956

Monsieur et Madame Curie

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1954

Le défroqué

Film - Drama


1950

Hrozné děti

Film - Drama

Né de père inconnu

Film


1949

Mlčení moře

Film - Válečný, Drama, Romantický

Suspense

Seriál - Mysteriózní, Thriller, Drama


Režisér/ka

1993

Čekání na Godota... v Sarajevu

Film - Dokumentární


1958

La Génération du Désert

Film - Dokumentární


Scenárista/ka

1993

Čekání na Godota... v Sarajevu

Film - Dokumentární


Producent/ka

1993

Čekání na Godota... v Sarajevu

Film - Dokumentární


1974

Zaslíbená země

Film - Dokumentární

Životopis

Francouzská herečka Nicole Stéphane pocházela ze slavné bankéřské rodiny Rothschildů, její vlastní jméno bylo Matilda Nicole Stéphane de Rothschild, umělecký pseudonym později vznikl využitím druhého a třetího křestního jména. Narodila se v Paříži, kde žila jedna z mnoha rodových linií Rothschildů, jejím otcem byl baron James Henri de Rothschild (1896-1984), rodina sídlila na zámku La Muette na okraji Buloňského lesíka v Paříži.

I když je rodina Rothschildů známá především svými aktivitami ve finanční a podnikatelské sféře, několik blízkých příbuzných Nicole Stéphane zakotvilo v různých profesích u divadla. Za druhé světové války se celá rodina díky svému židovskému původu dostala do ohrožení, sama Nicole byla v roce 1942 zajata ve Španělsku. Po válce studovala herectví a jednu z hlavních (byť bezejmenných) rolí neteře dostala ve filmu MLČENÍ MOŘE (Le silence de la mer, 1949) začínajícího režiséra J. P. Melvilla. Ten ji ostatně později obsadil i do hlavní role svého dalšího filmu HROZNÉ DĚTI (Les enfants terribles, 1950) natočeného podle Cocteauovy předlohy. Tento film jí vynesl nominaci na cenu BAFTA pro nejlepší zahraniční herečku (1953).

Poslední větší roli odehrála Nicole Stéphane jako snoubenka hlavního hrdiny v Joannonově filmu BEZ SUTANY (Le défroqué, 1954), krátce nato ji automobilová nehoda vyřadila z dalších aktivit před kamerou. Začala se prosazovat jako filmová producentka, velký úspěch sklidila například s dokumentem o španělské občanské válce ZEMŘÍT U MADRIDU (Mourir à Madrid, 1963), na který navazovaly další dva podobně koncipované filmy, sama natočila dva krátké filmy o Izraeli. Ve formátu celovečerních filmů stála například za vznikem válečné komedie ŽIVOT NA ZÁMKU (La vie de château, 1965) nebo přepisu divadelní hry FEDRA (Phèdre, 1968). Posledním významným filmem, jejž zaštítila jako koproducentka, byla SWANNOVA LÁSKA (Un amour de Swann, 1984), o jehož realizaci usilovala neúspěšně řadu let s různými režiséry.

S filmem příležitostně spolupracovala až do počátku devadesátých let, vzhledem ke svému původu byla ale dobře zajištěná a nemusela pracovat za každou cenu. Často ale vystupovala jako přesvědčená obhájkyně pacifismu, kritizovala válku v Jugoslávii, později i vpád amerických vojsk do Iráku. Od francouzského ministerstva kultury obdržela Řád umění a literatury.

Nicole Stéphane zemřela v Paříži 14. března 2007 ve věku 72 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.