Colette Castel

Colette Castel

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1994

Dreyfusova aféra

Seriál - Drama


1986

Takhle to děláme v Moskvě

Film - Komedie


1982

On s'en fout... nous on s'aime

Film


1981

Život jde dál

Film - Drama


1979

Vérificateur, Le

Seriál


1978

Médecins de nuit

Seriál - Drama


1977

Ne le dites pas avec des roses

Seriál - Komedie


1974

Návrat velkého blondýna

Film - Komedie


1973

Je suis frigide... pourquoi?

Film - Drama

Amorose notti di Ali Baba, Le

Film - Komedie


1972

Velký blondýn s černou botou

Film - Komedie, Mysteriózní

Insatisfaite, L'

Film - Dobrodružný, Thriller


1969

Co nutí krokodýly utíkat?

Film - Komedie


1968

L'etrangère

Film - Drama


1964

Aimez-vous les femmes?

Film - Komedie


1963

Den a hodina

Film - Válečný, Drama, Romantický


1962

Nous irons à Deauville

Film - Komedie

Inspektor Leclerc

Seriál - Krimi, Thriller


1961

Všechno zlato světa

Film - Komedie

Amours célèbres

Film - Romantický, Historický


1960

Pravda

Film - Drama


1957

O.S.S. 117 n'est pas mort

Film - Krimi, Drama

Fernand clochard

Film - Komedie


1955

Velké manévry

Film - Komedie, Drama, Romantický


1954

Les impures

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka Colette Castel se před kamerou objevovala již od počátku padesátých let 20. století, naši diváci se s ní mohli seznámit ale až mnohem později díky dvěma filmům o velkém blondýnovi s Pierrem Richardem. Colette Castel pochází z Paříže a díky účasti v konkurzu si poprvé zahrála již v patnácti letech v zapomenutém dramatu ROZKAZ (Mandat d’amener, 1953). Jejích půvabů si ale povšimli producenti a brzy rozšířila svou filmografii o další významné tituly jako Clairovy VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955) nebo Clouzotovo drama PRAVDA (La vérite, 1960), kde hrála mladou advokátku.

Na přední místa filmových plakátů se dostala s rolí Stelly v komedii VŠECHNO ZLATO SVĚTA (Tout l’or du monde, 1961), opět v režii René Claira. Později vytvořila například manželskou dvojici s Claude Brausserem v komedii POJEDEME DO DEAUVILLE (Nous irons à Deauville, 1962). Koncem padesátých let se začala prosazovat i v divadle, poprvé hrála ve hře Don Juan v Théâtre de l’Athénée (1958), zvláště v následující dekádě se častěji objevovala v dalších divadlech, nejčastěji to ale bylo v Théâtre de la Gaîte-Montparnasse, kde vystupovala pod režijním vedením původem rumunského režiséra Michela Fagadau. Kromě filmu a divadla dostala Colette Castel první nabídky i z televize, hrála například ve dvou epizodách oblíbeného historického seriálu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS, 1959, 1960) nebo v detektivním seriálu INSPEKTOR LECLERC (L’inspecteur Leclerc enquête, 1962).

Za své dosavadní filmové role obdržela Colette Castel v roce 1964 prestižní cenu Prix Suzanne Bianchetti udělovanou mladým nadějným herečkám. Nutno ale dodat, že přes toto odborné uznání svých hereckých schopností se Colette Castel v následujících letech ve filmu objevovala jen výjimečně, znovu se mezinárodním měřítku připomněla až jako Paulette Lefebvre, milenka titulního hrdiny (Pierre Richard), v mimořádně úspěšné dvojici špionážních komedií VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU (Le grand blond avec une chaussure noire, 1972) a NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA (Le retour du grand blond, 1974).

V sedmdesátých letech ještě poměrně často hrála v televizních seriálech, v divadle vystupovala naposledy v roce 1980, poslední podružné postavy před filmovou kamerou ztvárnila v dramatu ŽIVOT JDE DÁL (La vie continue, 1981) nebo v komedii TAKHLE TO DĚLÁME V MOSKVĚ (Twist again à Moscou, 1986), mezitím se přehrála i do úloh matek mladých hrdinů (KAŠLEM NA TO… MILUJEM SE – On s’en fout… nous on s’aime, 1982). Její zatím poslední vstup před kameru je spojen s televizním historickým filmem s českou účastí DREYFUSOVA AFÉRA (L’affaire Dreyfus, 1995), od té doby se Colette Castel zdržuje v soukromí. Jejím bývalým manželem je populární rozhlasový moderátor José Artur (*1927), jejich dcera Sophie Artur (*1959) je dnes vytíženou herečkou ve filmu, televizi i divadle.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.