Rosine Luguet

Rosine Luguet

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1968

Compagnons de Baal, Les

Seriál


1967

Des garçons et des filles

Film - Komedie


1966

Slečna učitelka

Film - Drama


1954

Poprask v kabaretu

Film - Komedie


1953

Père de Mademoiselle, Le

Film


1949

Branquignol

Film - Komedie

Patronne, La

Film - Komedie


1946

Pastorální symfonie

Film - Drama


1945

Falbalas

Film - Komedie, Drama, Romantický


1943

Des jeunes filles dans la nuit

Film

Mon amour est près de toi

Film - Komedie

Vingt-cinq ans de bonheur

Film - Komedie


1942

Bienfaiteur, Le

Film

Annette et la dame blonde

Film

Signé illisible

Film


1941

Premier rendez-vous

Film - Komedie


1939

Jeunes filles en détresse

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka Rosine Luguet měla cestu k filmu značně zjednodušenou tím, že byla dcerou populárního herce. Narodila se v Paříži, jejím otcem byl André Luguet (1892-1979), který v meziválečném období patřil k velmi oblíbeným představitelů mladých milovníků francouzských stříbrného plátna. Rosine se poprvé před kamerou objevila se svým otcem v dokumentu ze soukromí filmových hvězd v dokumentu ŽIVOT UMĚLCŮ (La vie des artistes, 1938). O rok později se Rosine stala již herečkou a po boku svého otce odehrála zatím bezejmennou roli ve filmu DĚVČATA VNESNÁZÍCH (Jeunes filles en détresse, 1939).

Nedlouho nato se její jméno objevilo již na předních místech plakátů, a to sice i ve filmech, které byly ve své době uvedeny i u nás. Jednu z přítelkyň hlavní hrdinky (Danielle Darrieux) hrála v romantické komedii PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941), podobnou roli pak ztvárnila ve filmu ANNETTA A PLAVOVLÁSKA (Annette et la dame blonde, 1942). Znovu se svým otcem hrála v nenáročné komedii z venkova o spiknutí mladých dívek proti starší generaci (NEČITELNÝ PODPIS – Signé illisible, 1942). Kromě dalších vedlejších rolí v průměrných filmech připomeňme z její filmografie festivalovými vavříny ověnčený příběh PASTORÁLNÍ SYMFONIE (La symphonie pastorale, 1945) režiséra Jeana Delannoye, kde hrála dceru pastora Martense (Pierre Blanchar).

Teprve po válce začala Rosine Luguet hrát také divadlo, za zmínku stojí spolupráce se souborem Roberta Dhéryho (Potřeštěnci, 1949; Ach, ty krásné bakchantky, 1953), s nímž se pak objevila i před kamerou, například v komedii POPRASK V KABARETU (Ah! Les belles bacchantes!, 1954), která byla díky účasti Louise de Funèse vydána i u nás na DVD. Během padesátých let pak spolupracovala i s dalšími soubory a častěji hrála například v Théâtre des Célestins. Svou zkušenost s divadlem zúročila později i před televizní kamerou v adaptacích divadelních her. Ve filmu se objevovala již jen výjimečně, ze závěru její filmografie připomeňme Richardsonův film SLEČNA UČITELKA (Mademoiselle, 1966), kde odehrála vedlejší roli po boku Jeanne Moreau.

Koncem šedesátých let ukončila Rosine Luguet svou uměleckou dráhu v televizi i divadle, na jevišti stála naposledy v Molièrově Tartuffovi v Théâtre du Vieux-Colombier v roce 1969), od té doby žila v soukromí.

Rosine Luguet zemřela následkem dlouhé a nevyléčitelné nemoci 25. dubna 1981 ve věku 59 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.