Janine Darcey

Janine Darcey

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1994

Délit mineur

Film - Drama


1991

Láska s rybou

Film - Komedie

Báječné časy

Film - Komedie

Un homme et deux femmes

Film


1989

A Tale of Two Cities

Seriál - Drama

Moitié-moitié

Film - Komedie


1988

Jak zabít kněze

Film - Thriller, Drama


1986

Demain l'amour

Seriál - Drama


1984

Rozmar

Film - Drama

Dovolená snů

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický

Amours des années 50, Les

Seriál - Drama, Romantický

Mistral's Daughter

Seriál - Drama


1981

La poube

Film - Komedie

Amours des années grises, Les

Seriál - Drama, Romantický


1980

Julien Fontanes, magistrat

Seriál - Dobrodružný, Drama


1979

Hlavička

Film - Komedie, Drama

L'Adolescente

Film - Drama


1978

Útěk

Film - Komedie


1974

Přízrak svobody

Film - Komedie, Drama


1971

François Gaillard

Seriál - Dobrodružný


1967

Les Risques du métier

Film - Drama

Vyšetřovaní komisaře Maigreta

Seriál - Krimi, Drama


1963

Meč a váhy

Film - Krimi, Drama

Madame Sans Gêne

Film


1959

Un témoin dans la ville

Film - Thriller, Drama


1955

Rvačka mezi muži

Film - Krimi, Thriller, Drama


1953

Les compagnes de la nuit

Film - Drama

Les enfants de l’amour

Film - Drama


1949

Mystère de la chambre jaune, Le

Film - Krimi

Retour à la vie

Film - Povídkový, Drama


1948

Dessous des cartes, Le

Film


1944

Mládí na rozcestí

Film - Drama


1943

Six petites filles en blanc

Film

Auberge de l'abime, L'

Film

Bonne étoile, La

Film - Komedie


1942

Petits riens, Les

Film - Komedie

Cap au large

Film


1941

Parade en 7 nuits

Film - Drama

Old Bill and Son

Film - Komedie


1940

Sixième étage

Film

Tobie est un ange

Film - Komedie

Cavalcade d'amour

Film - Drama, Romantický, Historický

Nuit merveilleuse, La

Film


1939

Entente cordiale

Film - Drama


1938

Le Drame de Shanghaï

Film - Drama

Je chante

Film - Komedie, Muzikál

Orage

Film

Petit chose, Le

Film - Drama

Plus belle fille du monde, La

Film

Assaut, L'

Film

Brána k umění

Film - Drama


1937

Franco de port

Film - Krimi

Loupiote, La

Film

Trois artilleurs au pensionnat

Film - Komedie

Yoshiwara

Film - Drama, Romantický

Soeurs d'armes

Film - Drama

Double crime sur la ligne Maginot

Film - Drama


1936

Mrně

Film

Tendre ennemie, La

Film - Komedie, Romantický, Fantasy

Životopis

Ještě před druhou světovou válkou měla zamířeno k hvězdné slávě, pak se ale francouzská herečka Janine Darcey musela stejně jako řada jejích vrstevnic smířit s úpadkem kariéry a filmovými postavami ve formátu vedlejších rolí, v různých podobách do její profesní dráhy zasahoval i soukromý život. Narodila se na pařížském předměstí Asnières-sur-Seine a její vlastní jméno bylo Janine Renée Casaubon, jejím otcem byl průmyslník Eugène Casaubon. Janine studovala v Anglii, po návratu do Francie nastoupila na konzervatoř. Jestliže svým rozhodnutím stát se herečkou rodiče nijak nenadchla, alespoň svým prvním sňatkem zamířila do společensky „vhodných“ kruhů a v roce 1937 se provdala za Pierra Torre z bohaté průmyslnické rodiny.

Před kameru ji poprvé přizval režisér Max Ophüls, v jehož filmu NĚŽNÁ NEPŘÍTELKYNĚ (La tendre ennemie, 1936) hrála menší roli sestřenice. Po několika dalších epizodních úlohách si ji vyhlédl Marc Allégret pro jednu z hlavních rolí v úspěšném a dodnes i vysoce hodnoceném filmu VCHOD PRO UMĚLCE (Entrée des artistes, 1938), kde hrála mladou adeptku herectví Isabelle. Za tuto kreaci obdržela prestižní cenu Prix Suzanne Bianchetti udělovanou nadějným mladým herečkám. Velkou roli Sylvie Claytonové, která svou milostnou zápletkou zasahuje do diplomatických jednání, hrála pak v L’Herbierově historickém filmu SRDEČNÁ DOHODA (Entente cordiale, 1939). Hvězdné obsazení pak doplnila v romantické komedii KAVALKÁDA LÁSKY (Cavalcade d’amour, 1939). Za zmínku stojí i dvojí setkání s populárním komikem Fernandelem (ÚŽASNÁ NOC – La merveilleuse nuit, 1940; MALIČKOSTI – Les petits riens, 1941).

Krátce před vypuknutím války byla k natáčení přizvána do Londýna, kde natočila dva filmy, hlavní ženskou roli hrála například v Asquithově komedii FRANCOUZSKY SNADNO A RYCHLE (French Without Tears, 1940). V roce 1941 se rozvedla s Pierrem Torre, sama ale dlouho nezůstala, při natáčení filmu MLÁDÍ NA ROZCESTÍ (Le carrefour des enfants perdus, 1944) se seznámila s hercem Serge Reggianim (1922-2004), který se v roce 1945 stal jejím manželem. Ve filmu MLÁDÍ NA ROZCESTÍ jako jediná zastupovala ženské pohlaví a hrála zde sociální pracovnici Andrée. V této době také výjimečně hrála i v divadle a vystupovala například v Théâtre de la Michodiere.

Po válce měla hrát velkou roli v životopisném filmu FRANÇOIS VILLON (1945), kvůli těhotenství se ale nabídky vzdala. V témže roce narozený syn Stéphane Reggiani (1945-1980) se později prosadil jako zpěvák a hudební skladatel, později narozená dcera Carine Reggiani (*1951) byla též herečkou. Péče o rodinu ji na několik let vyřadila z provozu, znovu se před kamerou začala objevovat až koncem 40. let, nijak překvapivě se ve filmech setkávala se svým manželem, například v detektivce ZÁHADA ŽLUTÉHO POKOJE (Le mystère de la chambre jaune, 1949), oba hráli (i když každý v jiné epizodě) v povídkovém projektu NÁVRAT DO ŽIVOTA (Retour à la vie, 1949).

S Reggianim se Janine Darcey rozvedla v roce 1955, o dva roky později se jejím třetím manželem stal Michel Jacovleff, který se sice vydával za spisovatele, spíše byl ale dobrodruhem a podvodníkem a i díky němu se znovu do útlumu dostala hereččina filmová kariéra. Hrála ve filmu RVAČKA MEZI MUŽI (Du rififi chez les hommes, 1954), později se jako majitelka hotelu objevila ve zdařilé kriminálce SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959). Nutno dodat, že manželství s neseriózním Jacovleffem poškodilo její kredit, takže k dalšímu natáčení byla zvána již jen výjimečně, jako starostovu ženu ji diváci mohli vidět po delší přestávce v Cayattově dramatu RIZIKO POVOLÁNÍ (Les risques du métier, 1967).

V sedmdesátých letech se Janine Darcey usadila ve vesnici Greolieres v podhůří Alp v jižní Francii, kde si dopřávala život v naprostém soukromí. Příležitostně ale znovu přijímala nabídky k filmování, v menší roli pacientky se objevila v Buñuelově filmu PŘÍZRAK SVOBODY (Le fantôme de la liberté, 1974), jako sekretářku slečnu Lambertovou ji pak diváci mohli vidět v komedii HLAVIČKA (Coup de tête, 1978). Po sebevraždě syna Stéphana (1980) upadla do depresí a několik dalších let nereagovala na další nabídky, ještě počátkem osmdesátých let se nicméně objevila v několika televizních seriálech.

Touha po soukromí a vzdálenost trvalého bydliště od Paříže eliminovaly četnost jejích dalších vstupů do filmových studií na minimum, v 80. a 90. letech se však přesto objevila ještě v několika víceméně epizodních rolích, naposledy hrála menší úlohu v dramatu MENŠÍ DELIKT (Délit mineur, 1994). Tento film měl ale premiéru až po její smrti, Janine Darcey zemřela ve Fontenay-les-Briis nedaleko od Paříže 1. října 1993 ve věku 76 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.