Fred Williams

Fred Williams

Osobnostcsfd.cz

Herec

9. února, 1938, Mnichov, Německá říše

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1991

Im Schatten der Gipfel

Seriál


1989

Löwengrube

Seriál - Drama


1983

A loď pluje

Film - Hudební, Drama, Historický

Liebesblut

Film - Krátkometrážní, Drama


1977

Příliš vzdálený most

Film - Válečný, Drama, Historický

Le lunghe notti della Gestapo

Film - Thriller, Drama

Reporter's Story

Film


1976

Voir Malte et mourir

Film - Komedie

Amici di Nick Hezard, Gli

Film - Krimi

Emmerdeuses, Les

Film - Dobrodružný, Komedie, Krimi, Akční


1975

Fermi tutti! È una rapina

Film - Krimi, Drama

Milano: il clan dei Calabresi

Film - Krimi, Thriller, Akční


1974

Chatouilleuses, Les

Film - Drama

Jouisseur, Le

Film


1972

Der Todesrächer von Soho

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller

Dr. M schlägt zu

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní, Sci-Fi


1971

Sie tötete in Ekstase

Film - Horor, Krimi

Der Teufel kam aus Akasava

Film - Krimi, Thriller

Duell zu dritt

Seriál - Komedie, Krimi


1970

Hrabě Dracula

Film - Horor

Ehen vor Gericht

Seriál - Drama


1969

Isabella, duchessa dei diavoli

Film - Dobrodružný

Salto mortale

Seriál - Rodinný


1968

Catherine

Film

Le dolci signore

Film - Komedie


1967

Die Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds Rache

Film - Dobrodružný, Historický


1966

Angelika a král

Film - Dobrodružný, Romantický, Historický

Die Nibelungen, Teil 1 - Siegfried

Film - Dobrodružný, Fantasy, Historický


1965

Giulietta a duchové

Film - Komedie, Drama, Romantický, Fantasy

Hvězdy Velkého vozu

Film - Válečný, Drama

Die Herren

Film


1964

Báječný paroháč

Film - Komedie

Cover Girls

Film


1963

Nejkratší den

Film - Komedie, Válečný

Il fornaretto di Venezia

Film - Drama


1962

Il capitano di ferro

Film - Dobrodružný, Drama

Životopis

Německý herec Fred Williams točil v Itálii, Francii i Německu, v šedesátých letech 20. století se stal dobře známou tváří v celé Evropě, jeho kariéra se ale již v následující dekádě dostala do útlumu. Narodil se v Mnichově a jeho vlastní jméno zní Friedrich Wilhelm Löcherer. V Mnichově vystudoval univerzitu a dosáhl titulu inženýra, poté odjel do Itálie, kde původně pracoval jako zahraniční korespondent. Krátce nato tady začal studovat herectví a počátkem šedesátých let se začal prosazovat před kamerou v Itálii. V mezinárodním měřítku se jako herec později prosadil i díky schopnosti plynně se domluvit čtyřmi jazyky.

Italská kinematografie si v té době libovala v anglických pseudonymech, proto se zrodilo umělecké jméno Fred Williams. Poprvé stál před kamerou v dobrodružném filmu ŽELEZNÝ KAPITÁN (Il capitano di ferro, 1962), historický kostým na sebe oblékl i v adaptaci literární předlohy BENÁTSKÝ PEKAŘ (Il fornaretto di Venezia, 1964). Ke spolupráci jej začali zvát i nejvýznamnější režiséři, a i když ne vždy Williams hrál velké role, v jeho filmografii se dobře vyjímají například snímky Federica Felliniho (GIULIETTA A DUCHOVÉ – Giulietta degli spiriti, 1965) nebo Luchina Viscontiho (HVĚZDY VELKÉHO VOZU – Vaghe stelle dell’Orsa, 1966).

Se svou sportovní postavou a pohlednou tváří se Fred Williams stal předmětem zájmu i mezinárodních produkcí a u nás jsme jej mohli vidět například jako knížete Rákocziho ve filmu ANGELIKA A KRÁL (Angélique et le roi, 1966). K natáčení byl přizván i do rodného Německa a rolí Gernota přispěl do výpravného a komerčně velmi úspěšného projektu NIBELUNGOVÉ (Die Nibelungen, Teil 1: Siegfried, 1966; Die Nibelungen, Teil 2: Kriemhilds Rache, 1967). Z jeho další práce v Itálii připomeňme komedii ZÁKUSKY, PANE (Le dolci signore, 1968), v níž vytvořil dvojici s bývalou francouzskou Miss Claudine Auger. Znovu jej oslovil také tvůrce Angeliky, Bernard Borderie (CATHERINE – Catherine, il suffit d’un aimer, 1969). Značnou popularitu získal v Německu díky titulní roli v dobrodružném historickém seriálu RINALDO RINALDINI (1969).

Koncem šedesátých let si Freda Williamse oblíbil španělský mistr hororu Jesús Franco, který jej obsadil do velkých rolí ve více než deseti filmech (HRABĚ DRAKULA – Nachts, wenn Dracula erwacht, 1970). V některých Francových kriminálkách kombinovaných s hororovým žánrem dostal Fred Williams i hlavní role vyšetřujících policistů (DER TODESRACHER VON SOHO, 1972; LA VENGANZA DEL DOCTOR MABUSE, 1972). Spolupráce s Jesúsem Francem převažovala ve Williamsově filmografii po celá sedmdesátá léta, s jinými režiséry točil již jen výjimečně, připomeňme ale jeho menší výstup v Attenboroughově válečném filmu PŘÍLIŠ VZDÁLENÝ MOST (A Bridge Too Far, 1977), později si na něj ještě jednou vzpomněl i Federico Fellini (… A LOĎ PLUJE – E la nave va, 1983).

Mezitím Fred Williams příležitostně účinkoval také v německé televizi, zhruba od poloviny osmdesátých let se ale před kamerou nevyskytuje. Vrátil se do Mnichova a pod rodným jménem se začal věnovat podnikání, postupem času vybudoval síť obchodů s dětským oblečením. V současnosti žije Fred Williams v soukromí v malém městečku Seeshaupt na břehu Starnberského jezera nedaleko od Mnichova. Fotografovat se dnes již odmítá a i žádostem o rozhovor se spíše vyhýbá.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.