Nicole Chollet

Nicole Chollet

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1990

Tatie Danielle

Film - Komedie


1982

Fou du viaduc, Le

Film


1978

Jeden hot a druhý čehý

Film - Komedie


1977

Comme la lune

Film - Komedie, Drama

Héritiers, Les

Seriál - Drama


1975

Mort d'un touriste, La

Seriál


1974

Dvě dívky v jednom pyžamu

Film - Komedie

Étranger, d'où viens-tu?

Seriál - Drama


1970

La brigade des maléfices

Seriál


1968

Le franciscain de Bourges

Film - Válečný, Drama


1967

Zloděj z Paříže

Film - Komedie, Krimi, Drama

Tribunal de l'impossible, Le

Seriál - Mysteriózní, Historický


1965

Up from the Beach

Film - Válečný, Drama


1964

Jak vykrást banku

Film - Komedie

Requiem pour un caïd

Film


1963

Andělská zátoka

Film - Drama

Magot de Josefa, Le

Film

Bricoleurs, Les

Film - Komedie


1961

Všechno zlato světa

Film - Komedie

Radosti velkoměsta

Film - Komedie

Livreurs, Les

Film

Les Mauvais Coups

Film - Drama


1960

Francouzka a láska

Film - Komedie, Povídkový

Fortunat

Film - Komedie


1948

Après l'amour

Film - Drama


1946

Capitan, Le

Film


1943

Havran

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Životopis

Francouzská herečka Nicole Chollet se ve své dlouhé kariéře objevovala před kamerou s časovými odstupy bezmála šedesát let, a i když hrála jen vedlejší role, jako uznávaná divadelní umělkyně si mohla vybírat, v čem bude hrát, takže značná část její nepočetné filmografie je známá i českým divákům. Nicole Chollet pocházela z Paříže a po studiích herectví vystřídala několik divadel, nakonec za druhé světové zakotvila na nejprestižnější scéně Comédie Français, kde hrála například v představeních Saténový střevíček (1943) nebo Pan Perrichon na cestách (1946).

Ještě ve čtyřicátých letech začala Nicole Chollet sbírat i první zkušenosti před kamerou, jako služebná v rodině Vorzetových (Pierre Larquey, Micheline Francey) se objevila v dodnes vysoce hodnoceném filmu HAVRAN (Le corbeau, 1943), menší role pak odehrála ve venkovském sociálním dramatu PEKELNÉ ÚDOLÍ (Le val d’enfer, 1943) nebo v dobrodružném filmu KAPITÁN (Le capitan, 1945). Pak se ale pro film na delší dobu odmlčela, protože její prioritou bylo hrát divadlo. Na přelomu 40. a 50. let opustila řady Comédie Française a v krátkodobých angažmá pak působila na několika pařížských scénách (Théâtre de l’Odéon, Théâtre des Ambassadeurs).

K filmování se vrátila až počátkem šedesátých let, zmínku si zaslouží její role učitelky ve válečném dramatu FORTUNAT (1960) nebo opatrovnice Marthe ve filmu ANDĚLSKÁ ZÁTOKA (La baie des anges, 1963). Častěji spolupracovala s tvůrcem oblíbených komedií Jeanem Giraultem, z jeho tvorby připomeňme film JAK VYKRÁST BANKU (Faites sauter la banque, 1963), kde hrála klientku v bance, později byla domovnicí v Giraultově dalším snímku DVĚ DÍVKY V JEDNOM PYŽAMU (Deux grandes filles dans un pyjama, 1974). Ze spolupráce s dalšími režiséry připomeňme postavu majitelky restaurace v kriminální veselohře ZLODĚJ Z PAŘÍŽE (Le voleur, 1967). Mezitím začala spolupracovat i s televizí a několikrát se objevila například v oblíbeném cyklu inscenací divadelních her V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir, 1970-1981).

Na přelomu 70. a 80. let často hrála v Théâtre des Célestins, například v Ibsenově hře Domeček pro panenky nebo v Millerových Čarodějkách ze Salemu. Z jejích dalších vstupů před kameru připomeňme půvabnou roli hospodyně Leontiny, kterou odehrála po boku Louise de Funèse a Annie Girardot v komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La zizanie, 1978). Opět po delší odmlce zakončila svou participaci ve filmu menší rolí v úsměvném příběhu TETIČKA DANIELLE (Tatie Danielle, 1990). Dráhu divadelní herečky uzavřela v polovině osmdesátých let účastí v několika hrách Sachi Guitryho v divadle Théâtre des Célestins.

Nicole Chollet zemřela v Meaux nedaleko od Paříže 13. října 2003 krátce před svými 89. narozeninami.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.