Françoise Spira

Françoise Spira

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1963

Soupe aux poulets, La

Film


1962

Inspektor Leclerc

Seriál - Krimi, Thriller


1961

Loni v Marienbadu

Film - Mysteriózní, Drama, Romantický

Kdo jste, doktore Sorge?

Film


1960

La Chatte sort ses griffes

Film - Drama


1959

Secret professionnel

Film


1957

Zwei Mütter

Film - Válečný, Drama


1955

Když je v Paříži noc

Film - Krimi, Thriller, Drama


1953

Capitaine Pantoufle

Film - Komedie


1952

Fanfán Tulipán

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický

Životopis

Francouzská herečka Françoise Spira se v poválečném období prosadila jako výrazná divadelní umělkyně, menší i středně velké role odehrála také v několika filmech. Pocházela z Paříže, během druhé světové války s rodiči žila v jižní Francii, kde začala s amatérským divadlem. Po návratu do Paříže dokončila střední školu a začala studovat Národní dramatickou konzervatoř. Ještě za studií hrála v Théâtre des Mathurins (Zločin lorda Arthura Savila, 1946), krátce nato poprvé spolupracovala s významným režisérem Jeanem Vilarem, který ji po dokončení konzervatoře (1951) angažoval do svého souboru Théâtre National Populaire.

Pod režijním vedením Jeana Vilara hrála v zásadních dílech francouzského i světového divadla (Cid, Matka Kuráž, Lakomec, Princ homburský). S divadelním kolegou, slavným Gérardem Philipem, absolvovala první výstup před kamerou ve filmu FANFÁN TULIPÁN (Fanfan la tulipe, 1952), z pozdější dvojí spolupráce s Henri Decoinem připomeňme větší roli ve válečném špionážním filmu KOČKA VYTAHUJE DRÁPY (La chatte sort ses griffes, 1959). Zmínku si zaslouží spolupráce s východoněmeckým režisérem Frankem Beyerem, který studoval na FAMU v Praze a jako svůj absoloventský film natočil válečné drama dvou matek z Německa a Francie DVĚ MATKY (Zwei Mütter, 1957). Film byl v Německu s dvěma milióny diváků v kinech velmi úspěšný a vzhledem k tomu, že pro Françoise Spira to byla její jediná hlavní role, je v Německu dodnes známější než ve Francii.

Mezitím opustila herecký soubor Jeana Vilara a ve druhé polovině padesátých let působila v několika pařížských divadlech, titulní roli egyptské královny Kleopatry hrála v Shawově hře César a Kleopatra v Théâtre Sarah Bernhardt (1957), častěji tehdy ale vystupovala v Théâtre Hébertot. Zvláštní pozici v její filmografii zaujímá Resnaisův hodnotný titul LONI V MARIENBADU (L’année dernière à Marienbad, 1961); tady sice Françoise Spira hrála jen menší roli ženy v hotelu, ale během natáčení pořídila soukromě krátký dokument VZPOMÍNKY NA JEDEN ROK V MARIENBADU (Souvenirs d’une année a Marienbad), který byl ovšem objeven až dlouho po její smrti a poprvé uveden v roce 2010.

Počátkem šedesátých let zamířila do divadla Théâtre de l’Athénée a od roku 1962 stála v jeho čele jako ředitelka, tím pádem také prakticky přestala hrát. Jen výjimečně se již objevovala také ve filmu a televizi, její filmografii uzavírá hlavní ženská role drogové dealerky Marie v kriminálce SLEPIČÍ POLÉVKA (La soupe aux poulets, 1964).

Françoise Spira spáchala sebevraždu ve vesnici Neauphle-le-Château nedaleko Paříže. Stalo se tak začátkem ledna 1965, bylo jí 36 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.