Roland Dubillard

Roland Dubillard

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1986

Charlotte for Ever

Film - Komedie, Drama

Paulette, la pauvre petite milliardaire

Film - Komedie

Rodinné pouto

Film - Drama


1985

Šílená láska

Film - Drama, Romantický


1984

Polar

Film - Thriller


1983

La Belle Captive

Film - Horor, Mysteriózní, Drama, Fantasy

Debout les crabes, la mer monte !

Film - Komedie

Un bruit qui court

Film


1980

Cherchez l'erreur

Film - Komedie


1979

Ciao, les mecs

Film - Komedie


1978

Le Témoin

Film - Krimi


1976

Vécés étaient fermés de l'interieur, Les

Film


1975

Strach nad městem

Film - Krimi, Thriller, Drama

Aloïse

Film - Drama

Sérieux comme le plaisir

Film

Mâle du siècle, Le

Film - Komedie


1974

France société anonyme

Film - Krimi, Sci-Fi, Drama

Ursule et Grelu

Film - Komedie


1973

Běží, běží po předměstí

Film - Komedie

'M' comme Mathieu

Film - Drama, Romantický

Ville-bidon, La

Film - Drama


1972

Quelque part quelqu'un

Film


1970

L'Illusion comique

Film - Komedie

La promesse de l'aube

Film - Drama


1969

Grand voyage, Le

Film

Les cent livres des hommes

Seriál


1968

Velké prádlo

Film - Komedie


1967

Přátelé kopretiny

Film - Komedie

Marion Delorme

Film


1963

A cause, à cause d'une femme

Film - Komedie, Krimi


Scenárista

2010

Socialismus

Film - Experimentální, Drama


Host

1987

La Nuit des Molières

Seriál - Dokumentární

Životopis

Francouzský herec, dramatik a spisovatel Roland Dubillard byl všestranně nadaný, proslavil se především jako autor divadelních her, divadlo v jeho aktivitách hrálo vždy prim, zatímco ve filmu a televizi se objevoval spíše jen příležitostně. Od dětství psal básně, za studií literatury na Sorbonně se začal prosazovat i jako dramatik. V roce 1944 se oženil, s manželkou Michèle Dumezy měl dvě děti. Po válce krátce sloužil v armádě v Rakousku, po návratu do Paříže se plně oddal práci pro rozhlas, pro nějž také psal. Mimoto psal i básně, znovu také divadelní hry.

Ve svých hrách uplatnil značný cit pro hru s jazykem, žánrově jeho tvorba spadá do absurdních komedií s tragikomickým nádechem. Mezi jeho známější díla patří hra Naivní vlaštovky, v níž v roce 1962 hrál i hlavní roli, z dalších připomeňme Dům z kostí nebo Kde pijí krávy. Mezitím se prakticky rozpadlo jeho manželství s Michèle Dumezy, a sice po seznámení s mladou herečkou Nicole Ladmiral (1930-1958), s níž měl dceru Ariane Dubillard (*1956), později též herečku. Nicole Ladmiral však v roce 1958 spáchala sebevraždu, následoval i rozvod s první manželkou.

První zkušenosti s kamerou získal Dubillard již ve čtyřicátých letech, častěji ale začal hrát až později, vedlejší role odehrál například ve filmech režiséra J. P. Mockyho PŘÁTELÉ KOPRETINY (Les compagnons de la marguerite, 1967) a VELKÉ PRÁDLO (La grande lessive, 1968). V polovině šedesátých let se seznámil s původem německou herečkou Marií Machado (*1937) a pro ni napsal divadelní hru Zahrada řep, kterou ve vlastní režii uvedl v pařížském divadle Théâtre de Lutèce. S Marií Machado spolupracoval častěji, hráli spolu také v Dassinově filmu JITŘNÍ SLIB (Promise at Dawn, 1970), v roce 1975 se z nich stali manželé.

I když ve filmu nehrál Roland Dubillard nijak často, za období jeho největšího vytížení před kamerou můžeme označit sedmdesátá léta, kdy hrál v patnácti filmech. Zatímco Alain Corneau mu ve svém režijním debutu FRANCIE, AKCIOVÁ SPOLEČNOST (Francie société anonyme, 1974) svěřil roli vraha Alberta, u nás jsme jej mohli vidět jako policejního psychologa v kriminálce STRACH NAD MĚSTEM (Peur sur la ville, 1975). V obnovené spolupráci s J. P. Mockym pak hrál policejního komisaře ve filmu SVĚDEK (Le témoin, 1978), podobnou roli si zopakoval také v dramatu ŠÍLENÁ LÁSKA (L’amour braque, 1985).

Kromě divadelních her psal Roland Dubillard i jiné literární žánry, odborníky zaujala například sbírka povídek Olga, moje kráva (1974). Úspěšná byla také divadelní hra Diablogy, která vznikla na základě Dubillardových starších rozhlasových skečů, poprvé byla uvedena v roce 1975 v pařížském divadle Théâtre de la Michodière. Již v této době za svůj přínos francouzské kultuře začal sbírat četná ocenění, mimo jiné i za hlavní roli ve filmu NĚKDE NĚKDO (Quelque part, quelqu’un, 1972).

Všechny Dubillardovy bohaté umělecké aktivity ukončila mrtvice v roce 1987, po níž zůstal na půl těla ochrnutý a zcela se stáhnul do soukromí. Jeho manželka Maria Machado se tehdy o to více začala věnovat prezentaci jeho díla, prosazovala uvádění jeho her, sama některé i režírovala. Jméno Rolanda Dubillarda se později objevovalo především při udílení dalších cen, získal Velkou cenu francouzské Divadelní akademie (1995), Velkou cenou byla oceněna i jeho básnická tvorba (2006), obdržel také prestižní Molièrovu cenu jako autor hry Diablogy. Francouzské ministerstvo kultury mu udělilo Řád umění a literatury, nakonec byl dekorován i nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, Řádem Čestné legie.

Roland Dubillard zemřel ve vesnici Vert-le-Grand nedaleko od Paříže 14. prosince 2011 ve věku 88 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.