Anne Collette

Anne Collette

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1968

Drôle de jeu

Film


1967

Kdo to klepe na moje dveře

Film - Drama, Romantický


1961

Éventail de Lady Windermere, L´

Film


1960

Charlotta a její Jules

Film - Krátkometrážní

La morte-saison des amours

Film - Komedie, Drama


1959

Charlotte a Veronika aneb Všichni kluci se jmenují Patrik

Film - Komedie, Krátkometrážní

Images pour Baudelaire

Film

Les Affreux

Film


1958

Buď hezká a mlč

Film - Komedie


1956

Má mě rád, nemá mě rád

Film - Komedie

Mitsou ou Comment l'esprit vient aux filles...

Film - Komedie


1955

Futures vedettes

Film - Drama

Životopis

Herečka Anne Collette obohatila v padesátých letech zástup krásek francouzského filmu, protože ale takových nebylo málo, její kariéra skončila po natočení pouhých osmi filmů, přestože byla mimo jiné spojena s průlomovou produkcí nové vlny. Narodila se na ostrově Réunion v Indickém oceánu, od mládí ale žila ve Francii. Svými půvaby se brzy dostala k modelingu a odtud již nebyla daleká cesta před filmové kamery.

Její herecká dráha se otevřela velmi slibně Allégretovým filmem BUDOUCÍ HVĚZDY (Futures vedettes, 1955), v němž vytvořila sourozeneckou dvojici s Brigitte Bardot. Stejný režisér ji pak oslovil pro film MÁ MĚ RÁD, NEMÁ MĚ RÁD (En effeuillant la marguerite, 1956), opět s Brigitte Bardot v hlavní roli; tady Anne Collette hrála menší roli sekretářky. Do třetice s Allégretem spolupracovala na filmu BUĎ HEZKÁ A MLČ (Sois belle et tais-toi, 1958), kde byla partnerkou J. P. Belmonda. Naposledy s Allégretem natočila komedii STRAŠNÍ (Les affreux, 1959), v níž jako šarmantní snoubenka Adèle vytvořila dvojici s populárním komikem Darry Cowlem.

Jeden z hlavních představitelů francouzské nové vlny Jean-Luc Godard obsadil Anne Collette do dvou titulních rolí ve svých krátkých filmech CHARLOTTE A VERONIQUE ANEB VŠICHNI HOŠI SE JMENUJÍ PATRIK (Charlotte et Véronique ou Tous les garçons s’appellent Patrick, 1959) a CHARLOTTE A JEJÍ JULEK (Charlotte et son Jules, 1960); ve druhém ze jmenovaných snímků hrála opět s J. P. Belmondem. Dvakrát pak Anne Collette spolupracovala s Pierre Kastem, menší roli hrála například ve filmu PÁŘENÍ MRTVÝCH (La morte-saison des amours, 1961). Později natočila jeden film v Holandsku, kde pak s americkým režisérem natáčela také film KDO TO KLEPE NA MOJE DVEŘE (I Call First, 1967).

Filmografii Anne Collette uzavírá opět titul Pierra Kasta PODIVNÁ HRA (Drôle de jeu, 1968), od konce šedesátých let žije v soukromí v Londýně. Její nevlastní bratr Yann Collette (*1956) je též hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.