Roman Blahník

Osobnostcsfd.cz

Skladatel

Filmografie

Skladatel

1943

Tanečnice

Film - Drama, Romantický


1942

Ryba na suchu

Film - Komedie


1941

Noční motýl

Film - Drama, Romantický

Tetička

Film - Komedie


1940

Poznej svého muže

Film - Komedie


1939

Cesta do hlubin študákovy duše

Film - Komedie

Dědečkem proti své vůli

Film - Komedie


1938

Pán a sluha

Film - Komedie

Neporažená armáda

Film - Drama


1937

Mravnost nade vše

Film - Komedie

Panenství

Film - Psychologický, Drama

Životopis

Roman Blahník byl český hudební skladatel, klavírista, kapelník a pedagog. Pocházel z Plzně, kde také absolvoval reálné gymnázium a výuku klavíru u hudebního skladatele Stanislava Sudy. Ačkoliv v letech 1913–1915 studoval na pražské konzervatoři hru na varhany (u Josefa Kličky), během vojenské služby v Maďarsku působil jako harfenista a harmonikář. Po návratu z 1. světové války absolvoval skladbu u Josefa Bohuslava Foerstera (1921), později soukromě pak též u Josefa Suka. Již v tomto čase složil suitu „V přírodě“ (1934), jež byla později provedena nejen v Praze (1943), ale získala i mezinárodní úspěch (viz provedení v Bukurešti, Oslu a Mnichově).

Ve své rodné Plzni působil Blahník v letech 1921 až 1922 jako korepetitor zdejšího divadla. V dalších letech byl pak nejprve profesorem klavíru na Konzervatoři v Káhiře (2023–2025) a později klavíristou v Barceloně (1926). V témže období příležitostně vystupoval též coby kapelník hotelových orchestrů.  Z jeho pozdějšího působení v zahraničí pak stojí za připomenutí to, že byl v 50. letech několik let zaměstnancem Ministerstva zdravotnictví SSSR jako sólový pianista.

Coby skladatel se Blahník věnoval zejména psaní taneční hudby, přičemž některé z jeho skladeb vyšly i na gramofonových deskách. V letech 1937–1943 složil hudbu k jedenácti celovečerním hraným filmům, včetně slavného filmu Noční motýl. Je autorem též několika operet (např. „Bílý kavalír“, „Trh rozmaru“, „Luciana“, „Maskovaná milenka“), baletu „Petrklíče“ (1951) a „Rapsodie pro klavír a orchestr“. Jeho skladba „Legenda 56“ pak byla roku 1956 oceněna v soutěži pařížské televize a rozhlasu.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.