Paul Oettly

Paul Oettly

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1956

Le Sang à la tête

Film - Drama


1954

Nesahejte na prachy

Film - Krimi, Drama


1952

La Fête à Henriette

Film - Komedie


1950

Na shledanou, pane Grocku

Film - Drama


1948

Tanec smrti

Film - Drama


1947

Chemins sans loi

Film - Drama

Miroir

Film - Drama


1945

Jugement dernier, Le

Film - Drama


1944

Bonsoir mesdames, bonsoir messieurs

Film - Komedie

Rabouilleuse, La

Film - Drama

Le bal des passants

Film


1943

Kapitán Fracasse

Film - Drama

Douce

Film - Drama


1942

Destin fabuleux de Désirée Clary, Le

Film - Komedie, Drama


1941

Pavillon brûle, Le

Film


1937

Forfaiture

Film - Drama


1934

Adémai au moyen âge

Film - Komedie

L'Aventurier

Film - Drama


1932

Jugement de minuit, Le

Film - Drama

Životopis

Francouzský herec Paul Oettly hrál hlavně divadlo, v menších rolích se objevil také ve dvaceti filmech, většina biografií ale zdůrazňuje především jeho příbuzenský a přátelský vztah s významným spisovatelem Albertem Camusem (1913-1960). Oettlyho rodina pocházela z jižní Francie, kde matka provozovala penzión, Paul se ale narodil v Alžírsku. S profesionálním divadlem začínal ve dvaceti letech na scéně Théâtre Réjane, později několik let působil v Théâtre de l’Odéon, delší dobu pak strávil v Théâtre de Vieux Colombier. Hrál v dílech moderních francouzských autorů, často ale také v Shakespearových hrách.

První zkušenost s filmovou kamerou získal s rolí doktora Lomonda v adaptaci Wallaceho literární předlohy PŮLNOČNÍ SOUD (Le jugement de minuit, 1932). Z jeho dalších filmových rolí stojí za zmínku dvojí spolupráce s Marcelem L’Herbierem, například v dramatu ZRADA (Forfaiture, 1937) hrál předsedu soudu. Menší role pak hrál v historických filmech dalších významných režisérů (PODIVUHODNÉ OSUDY DESIRÉE CLARYOVÉ – Le destin fabuleux de Desirée Clary, 1942; KAPITÁN FRACASSE – Le capitaine Fracasse, 1943). V českých protektorátních kinech byl uveden psychologický příběh z 19. století DOUCE SE NEVRACÍ (Douce, 1943), kde hrál faráře.

Manželkou Paula Oettlyho byla Marguerite Faure (1910-2007), dcera architekta Jeana Faure. Marguerite se prosadila svými výzkumy v chemii a biologii, mimo jiné byla vedoucí laborantkou Pasteurova ústavu. Její sestřenice, pianistka Francie Faure, byla od roku 1940 manželkou již zmíněného Alberta Camuse. Tomu se po účasti v protifašistickém odboji zhoršila vrozená tuberkulóza a od roku 1942 obě rodiny sdílely společnou domácnost. Paul Oettly se tehdy díky Camusovi začal sbližovat s divadlem i ze strany autora a po druhé světové válce se sám pustil do divadelní režie.

Není nijak překvapivé, že Oettlyho první režií byla právě Camusova hra Caligula, uvedená v roce 1945 v Théâtre Hébertot. Tady pak Oettly režíroval několik let, například Steinbeckovu hru O myších a lidech nebo inscenaci Spravedliví opět z Camusovy tvorby. Sám ale také nadále hrál, několikrát například v ruské klasice (Bratři Karamazovi, Racek). Sám jako režisér naposledy realizoval Shakespearova Hamleta, s nímž na podzim 1950 podnikl turné po Francii.

Z další spolupráce s filmem připomeňme účast v menších rolích na ambiciózních projektech jako POSLEDNÍ SOUD (Le jugement dernier, 1945) nebo TANEC SMRTI (Danse de mort, 1947). V dramatu ZRCADLO (Le miroir, 1947) se také poprvé setkal s Jeanem Gabinem. Po jeho boku se pak objevil jako strýc Oscar v gangsterce NESAHEJTE NA PRACHY (Touchez pas au grisbi, 1954). S Gabinem ostatně natočil i svůj poslední film KREV V HLAVĚ (Sang à la tête, 1956), kde byl v roli Juliena Vauquiera naopak jeho tchánem (manželskou dvojici tady vytvořil s kdysi slavnou kabaretní zpěvačkou Florelle). V této době se naposledy objevil i v divadle, kvůli hluchotě se nakonec stáhnul do ústraní.

Paul Oettly zemřel ve vesnici Cliousclat na jihu Francie 17. března 1959 ve věku 68 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.