Elina Labourdette

Elina Labourdette

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1983

Deux amies d'enfance

Seriál


1976

Anne jour après jour

Seriál - Drama


1974

Président Faust

Film

jardins du roi, Les

Film

Julie Charles

Film


1973

Wielka miłość Balzaka

Seriál - Romantický, Historický


1970

Le Clair de terre

Film - Komedie, Drama


1968

Les Jeunes loups

Film - Drama

Au pan coupé

Film - Drama, Romantický


1963

Meč a váhy

Film - Krimi, Drama


1962

Nůž v ráně

Film - Drama

Pařížanky

Film - Drama

Snobs !

Film - Komedie


1961

Lola

Film - Drama, Romantický

Vacances en enfer

Film - Drama


1958

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1957

8 femmes en noir

Film - Krimi

Truth About Women, The

Film - Komedie, Drama


1956

Elena a muži

Film - Komedie, Drama, Romantický

Otec, matka, moje žena a já

Film - Komedie

C'est arrivé à Aden

Film - Komedie


1955

To Paris with Love

Film - Komedie, Romantický


1953

Panna na Rýně

Film - Drama


1952

Ouvert contre X

Film - Krimi, Drama

Mon mari est merveilleux

Film - Komedie


1951

Tapage nocturne

Film - Krimi

Pan Fabre

Film - Drama


1950

Édouard et Caroline

Film - Komedie

Les Aventuriers de l'air

Film

Le Château de Verre

Film - Drama, Romantický


1947

Les Trafiquants de la mer

Film - Dobrodružný


1945

Dámy z Bouloňského lesíka

Film - Drama, Romantický


1943

Des jeunes filles dans la nuit

Film


1941

Pavillon brûle, Le

Film


1938

Le Drame de Shanghaï

Film - Drama

Prison sans barreaux

Film - Drama

Životopis

Kdysi elegantní kráska, francouzská herečka Elina Labourdette natočila třicet filmů, u nás je ale prakticky neznámá, nelze jí ale upřít, že po druhé světové válce obohatila velkými rolemi řadu zásadních snímků tehdejší francouzské kinematografie. Narodila se do dobře situované rodiny v luxusní pařížské čtvrti, její otec byl designérem luxusních automobilů. Od šesti let se aktivně věnovala baletu, později ale ze zdravotních důvodů musela na kariéru tanečnice rezignovat, poté studovala herectví v proslulých kurzech René Simona.

Před kamerou debutovala jako osmnáctiletá bezejmennou epizodou v Moguyho dramatu VĚZENÍ BEZ MŘÍŽÍ (Prison sans barreaux, 1938). Krátce nato si ji již pro jednu z hlavních ženských rolí vybral významný režisér G. W. Pabst ve filmu DRAMA V ŠANGHAJI (Le drame de Shanghaï, 1938), v němž byla partnerkou Raymonda Rouleau. Mezitím vstoupila i na divadelní jeviště a působila ve společnosti Claude Dauphina. Ten však během války odešel do odboje a svůj soubor rozpustil, Elina se pak vrátila do Paříže. Ve filmu se tehdy objevovala jen výjimečně, po boku Jeana Maraise hrála například v dramatu HOŘÍCÍ PAVILÓN (Le pavillon brûle, 1941).

Do širšího povědomí vstoupila znovu až s Bressonovým filmem DÁMY Z BULOŇSKÉHO LESÍKA (Les dames du Bois de Boulogne, 1945), kde hrála jednu z hlavních rolí kabaretní tanečnice Agnès. I když později netočila nijak často, znovu dostávala velké příležitosti, znovu se před kamerou setkala s Raymondem Rouleau v kriminálce NOČNÍ POVYK (Tapage nocturne, 1951), hlavní ženskou roli hraběnky de Latour hrála v životopisném filmu PAN FABRE (Monsieur Fabre, 1951), opět točila také s Jeanem Maraisem (SKLENĚNÝ ZÁMEK – Le château de verre, 1950; ELENA A MUŽI – Elena et les hommes, 1956). Vedlejší role koketních krasavic hrála také v dobově velmi úspěšných komediích (MŮJ MUŽ JE BÁJEČNÝ – Mon mari est merveilleux, 1952; OTEC, MATKA, MOJE ŽENA A JÁ – Papa, maman, ma femme et moi, 1955).

Kromě filmu se nadále úspěšně věnovala divadlu, s Fernandem Ledouxem absolvovala turné po jižní Americe, velký úspěch sklidila v Théâtre du Vieux-Colombier v Sartrově hře Za zavřenými dveřmi, později hrála ve společnosti Renaud-Barrault na scénách Théâtre Marigny a Théâtre des Célestins (například v oblíbených komediích Postarej se o Amálku nebo Scapinova šibalství). Z její další filmografie se sluší připomenout válečné drama PANNA NA RÝNĚ (La vierge du Rhin, 1953); tady vytvořila pozoruhodnou kreaci ženy, která dávno pohřbila svého manžela (Jean Gabin), ten ovšem nenadále znovu vstupuje do jejího života. V divácky ne tak úspěšném, mezinárodně ale oceněném debutu Jacquese Demyho LOLA (1960) hrála paní Desnoyersovou.

Koncem padesátých let začala Elina Labourdette spolupracovat také s televizí, z počátku šedesátých let připomeňme dva významné filmy, v nichž se ve vedlejších rolích objevila po boku Anthonyho Perkinse (NŮŽ V RÁNĚ – Le couteau dans la plaie, 1962; MEČ A VÁHY – Le glaive et la balance, 1963). V této době ale stále častěji točila pro televizi, kde účinkovala v adaptacích divadelních nebo literárních předloh (například podle Honoré de Balzaca). Před filmovou kamerou stála naposledy v roce 1970 (VE SVITU ZEMĚ – Le clair de terre, 1970), poté se objevovala již jen v televizi.

Jejím manželem byl významný novinář a spisovatel Louis Pauwels (1920-1997). Vzali se v roce 1956 a strávili společných více než čtyřicet let. Vlastní děti neměli, adoptovali ale dceru Zoé, která se dnes taktéž pohybuje v umělecké sféře. Od manželovy smrti žije Elina Labourdette v soukromí, za přínos francouzské kultuře obdržela Řád umění a literatury udělovaný ministerstvem kultury.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.