Eunice Gayson

Eunice Gayson

Osobnostcsfd.cz

Herečka

17. března, 1928, Croydon, Londýn, England, Velká Británie

8. června, 2018, Londýn, England, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1972

The Adventurer

Seriál - Dobrodružný


1970

Albert and Victoria

Seriál - Komedie


1967

Before the Fringe

Seriál - Komedie


1964

Danger Man

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Akční


1963

Srdečné pozdravy z Ruska

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční

The Dick Emery Show

Seriál - Komedie


1962

Dr. No

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční

The Saint

Seriál - Komedie, Krimi, Drama, Akční


1961

The Avengers

Seriál - Komedie, Mysteriózní, Thriller, Akční


1958

Frankensteinova pomsta

Film - Horor, Sci-Fi

Adventures of the Sea Hawk

Seriál

Hello London

Film - Muzikál


1957

Light Fingers

Film - Komedie

Stryker of the Yard

Seriál - Krimi, Drama

White Hunter

Seriál - Dobrodružný

The New Adventures of Charlie Chan

Seriál - Mysteriózní

Pokračujte, admirále!

Film - Komedie


1956

Zarak

Film - Dobrodružný, Romantický, Akční

The Last Man to Hang?

Film - Krimi, Drama


1955

Count of Twelve

Film

Out of the Clouds

Film - Drama


1954

The Vise

Seriál - Krimi, Thriller, Drama

Dance Little Lady

Film - Drama

One Just Man

Film - Krimi


1953

Street Corner

Film - Drama

Douglas Fairbanks Jr. Presents

Seriál - Drama


1952

Down Among the Z Men

Film - Komedie

Goonreel

Film - Komedie

Miss Robin Hood

Film - Komedie


1950

BBC Sunday-Night Theatre

Seriál - Drama

Dance Hall

Film - Drama

To Have and to Hold

Film


1949

Melody in the Dark

Film - Horor, Komedie, Muzikál

The Huggetts Abroad

Film - Komedie


1948

My Brother Jonathan

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Romantický


Hostka

2010

The Playboy Morning Show

Seriál


1953

Guess My Story

Seriál - Rodinný, Soutěžní


1950

What's My Line?

Seriál - Rodinný, Soutěžní


Archivní záběry

2021

Sean Connery: The Man and the Movies

Film - Dokumentární


2018

Hollywood Insider

Seriál - Publicistický, Talk-show


2015

James Bond's 'Spectre' with Jonathan Ross

Film - Dokumentární

Premium Bond with Mark Gatiss and Matthew Sweet

Film - Dokumentární


1987

James Bond: Licence to Thrill

Film - Dokumentární

Životopis

Britská filmová a divadelní herečka Eunice Gayson se narodila jako Eunice Elizabeth Sargaison v londýnské čtvrti Streatham. O něco později se její rodiče John a Maria i s malou Eunice a jejími dvěma sourozenci přestěhovali do městečka Purley v anglickém hrabství Surrey, ale po čase následovalo další stěhování, a to do skotského Glasgow, ale ani zde dlouho nezůstali a nakonec se celá rodina usadila v Edinburghu. Zde Eunice navštěvovala tamní Edinburgh Academy, kde studovala operní zpěv.

V roce 1946, ve věku 18 let, se dočkala svého prvního profesionálního vystoupení před publikem londýnského Garrick Theatre ve hře „Ladies Without“. Později toho roku o Vánocích ztvárnila v divadle Grand Theatre v Derby postavu Princezny Luv-Lee v divadelní hře „Aladdin“ a tehdejší kritika ji popsala jako „temperamentní herečku, která velmi dobře hraje, zpívá a tančí“.

V roce 1948 herecky debutovala také v televizi, a to ve snímku stanice BBC Between Ourselves a o pár měsíců později i na plátnech kin, a to v menší roličce v romantickém dramatu My Brother Jonathan. Od této chvíle se pravidelně objevovala v kinech i na televizních obrazovkách, přičemž její role nabývaly na významnosti. Po roce 1952 již měla na svém hereckém kontě dvacítku televizních a filmových rolí, z nichž nejznámější je pravděpodobně postava Pam v komedii Johna GuillerminaMiss Robin Hood.

V letech 1953–1957 se objevila hned v několika celovečerních filmech, jako bylo drama z prostředí londýnského letiště Out of the Clouds, dobrodružný snímek Terence YoungaZarak se švédskou hereckou hvězdou Anitou Ekberg nebo komedie Pokračujte, admirále!. V roce 1958 se představila v roli Margaret ve snímku slavného hororového studia Hammer s názvem Frankensteinova pomsta, kde si ústřední postavu doktora Steina zahrál dvorní herec tohoto studia Peter Cushing. Přelom 50. a 60. let byl pro Eunice Gayson ve znamení epizodních rolí v několika britských seriálech, a poté do jejího života rázně vkročil jistý agent Jejího Veličenstva jménem James Bond.

Producenti Albert R. Broccoli a Harry Saltzman začali s přípravou filmu Dr. No, který vycházel z úspěšné knižní předlohy spisovatele Iana Fleminga a režii snímku dostal na starost režisér Terence Young. Ten chtěl spolupracovat s lidmi, na které by se mohl spolehnout, a proto kontaktoval Eunice a pozval ji do studia. Eunice se zde zúčastnila castingu pro roli slečny Moneypenny – sekretářky Bondova šéfa M. Jako ideální představitelka byla nakonec vybrána Lois Maxwell, ale Eunice nemusela být moc zklamaná, protože získala roli Sylvie Trench a stala se tak historicky první filmovou „Bond-girl“.

Je to právě ona, které se poprvé představuje agent 007 v podání Seana Conneryho svým typickým „Bond. James Bond“. Dr. No zaznamenal velký úspěch nejen v doma ve Spojeném království, ale prakticky ve všech zemích, kde byl snímek promítán, a proto není divu, že se brzy začalo pracovat na pokračování.

Film Srdečné pozdravy z Ruska měl premiéru o rok později a Eunice si i zde zahrála po boku Seana Conneryho a do dnešních dnů je tak jedinou „Bond-girl“, která se objevila ve více než jednom filmu. Snímek Srdečné pozdravy z Ruska překonal veškerá očekávání, líbil se kritikům i divákům a díky tomu se stal do té doby nejvýdělečnějším filmem uvedeným ve Spojeném království a rekordy v tržbách lámal také v dalších zemích po celé Evropě. S postavou Sylvie se počítalo i do dalších dílů s tím, že by se případně mohla stát i Jamesovou manželkou, ale poté co z režisérské židle odešel Terence Young a nahradil ho Guy Hamilton, se od této myšlenky upustilo.

Popularita Eunice byla v té době na vrcholu, a proto byla obsazována také do oblíbených seriálů té doby, jako byl Danger ManPatrickem McGoohanem, The Saint , kde v roli Simona Templara zářil budoucí James Bond Roger Moore a The Avengers, kde hlavními hvězdami byli Patrick Macnee a Diana Rigg. Její herecká kariéra pak nadále pokračovala v různých seriálech, kde však opět měla pouze epizodní role a po roli hraběnky Marie v seriálu The Adventurer v roce 1972 tuto část své kariéry uzavřela a zaměřila se více na divadelní herectví.

V londýnském Palace Theatre již od roku 1962 pravidelně hrála postavu baronky v muzikálu „Za zvuků hudby“ a nakonec zde odehrála přes 2 000 představení. V roce 1971 se mimo jiné přidala k slavné Royal Shakespeare Company a společně s Richardem Toddem se představili v komedii „Grass is Greener“. V 80. letech působila také v Connaghout Theatre ve Worthingu, kde ji diváci mohli spatřit ve hře „Kismet“ a v komedii Oscara Wildea „Ideální manžel“. Počátkem 90. let se ve Phoenix Theatre v londýnském West Endu objevila v úloze babičky v pohádkovém muzikálu Stephena Sondheima „Čarovný les“ a zahrála si také v „Čaroději ze země Oz“ v Gaiety Theatre.

Eunice Gayson byla celkem dvakrát vdaná. Jejím prvním manželem byl scénárista a producent Leigh Vance, kterého si Eunice vzala 1. července 1953, ale manželství vydrželo jen do roku 1959. V roce 1968 se provdala podruhé, jejím vyvoleným se stal herec Brian Jackson. V roce 1971 se jim narodila dcera Kate, ale nakonec i její druhé manželství skončilo rozvodem. Zajímavostí je, že se Kate v roce 1995 objevila v malé roli v bondovce Zlaté oko.

Michal "Stanmi" Staněk

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.