Raffaella Carrà

Raffaella Carrà

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2019

Muž bez tíže

Film - Komedie, Drama, Fantasy

Uno in più- Buon compleanno Max Pezzali

Seriál - Dokumentární


2013

Colpi di Fortuna

Film - Komedie


2010

Io canto

Seriál - Hudební


2005

Pán času

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Drama, Fantasy


1997

Mamma per caso

Seriál


1980

Bárbara

Film - Komedie, Muzikál, Drama


1976

Ekeines... ki ego

Seriál - Komedie


1971

Dobrodružství Arséna Lupina

Seriál - Komedie


1970

Cran d'arrêt

Film - Mysteriózní, Thriller


1969

Warum hab ich bloß 2 x ja gesagt?

Film - Komedie

Comando al infierno

Film - Válečný


1968

Rose rosse per Angelica

Film - Dobrodružný


1966

Saint prend l'affût, Le

Film

Vostro super agente Flit, Il

Film


1965

Von Ryanův Expres

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama

Celestina

Film - Komedie

I Spy

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Krimi, Akční

Scaramouche

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Muzikál


1964

La Chance et l'amour

Film


1963

Stalo se v Turíně

Film - Komedie, Drama

Il terrorista

Film - Válečný, Drama


1962

Pilát Pontský

Film - Drama

Don giovanni della Costa Azzurra, I

Film - Komedie, Drama

Giulio Cesare, il conquistatore delle Gallie

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Ulisse contro Ercole

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční


1961

Maciste, l'uomo più forte del mondo

Film - Dobrodružný, Drama, Fantasy, Akční

Maciste nella terra dei ciclopi

Film - Dobrodružný, Fantasy


1960

Svědek, který nepromluvil

Film - Válečný, Drama, Romantický, Historický

Il peccato degli anni verdi

Film

La furia dei barbari

Film - Dobrodružný


1959

Caterina Sforza, la leonessa di Romagna

Film


1958

Valeria ragazza poco seria

Film - Komedie


1952

Tormento del passato

Film - Drama


Hostka

1993

Cita con la vida

Seriál - Reality-TV, Talk-show


1982

Fantastico 3

Seriál - Hudební, Komedie, Soutěžní, Talk-show


1975

Les rendez-vous du dimanche

Seriál - Hudební, Talk-show


1964

ABC's Nightlife

Seriál - Talk-show


1961

Musik aus Studio B

Seriál - Hudební


1958

Canzonissima

Seriál - Hudební

Životopis

Raffaela Carrà je dodnes v první řadě populární a úspěšnou zpěvačkou, v mládí ale začátky své umělecké kariéry spojila s filmem a na přelomu 50. a 60. let natočila přes třicet filmů, stala se mimo jiné jednou z tváří žánru sandálu a meče. Raffaella Carrà, vlastním příjmením Pelloni, pochází z Bologni, ale již v dětství se s rodiči přestěhovala do Říma. Začala studovat tanec a díky tomu se také již v dětském věku objevila ve filmu; velkou příležitost dostala v Bonnardově melodramatu TRÁPENÍ Z MINULOSTI (Tormento del passato, 1952).

Později studovala herectví na římské filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia, mezitím se znovu objevovala ve filmech, zatím ještě pod vlastním jménem Raffaella Pelloni a s tmavými vlasy. Studium herectví opustila v roce 1960 a pak se stala vyhledávanou filmovou herečkou, nejvíce ji zviditelnil dnes často zatracovaný žánr sandálu a meče, kde dostávala velké příležitosti v rolích ohrožených a zachraňovaných antických krásek (ODYSSEUS KONTRA HERKULES – Ulisse contro Ercole, 1961; CAESAR DOBYVATEL – Giulio Cesare, il conquistatore delle Gallie, 1962). Z hodnotnějších titulů zasazených do této doby uveďme mezinárodní projekt PILÁT PONTSKÝ (Ponce Pilate, 1962), kde ovšem hrála jen menší roli.

I když filmografie Raffaelly Carrà zahrnuje především průměrné tituly, můžeme v ní najít i nadčasové filmy. Ve válečném dramatu SVĚDEK, KTERÝ NEPROMLUVIL (La lunga notte del’ 43, 1960) vytvořila sourozenecký pár s Gabrielem Ferzettim, později se objevila i ve slavném Monicelliho filmu STALO SE V TURÍNĚ (I compagni, 1963). V mezinárodním měřítku ji pak zviditelnil americký válečný film VON RYANŮV EXPRES (Von Ryan’s Express, 1966), který se natáčel v Itálii a v němž byla partnerkou Franka Sinatry. Mimoto začala pracovat pro televizi a hrála v několika seriálech (SCARAMOUCHE, 1965), točila také ve Francii, například s Jeanem Maraisem se setkala v dobrodružné komedii SVATÝ VE STŘEHU (Le Saint prend l’affût, 1966). Poslední skutečně velkou příležitost dostala v titulní roli hostinského dcery Angeliky v dobrodružném historickém filmu RUDÉ RŮŽE PRO ANGELIKU (Rose rosse per Angelica, 1968) natočeném ve francouzsko-italké koprodukci.

Kromě filmování od počátku šedesátých let Raffaella Carrà vystupovala v italské televizi jako zpěvačka a tanečnice, tyto profese začala před herectvím upřednostňovat počátkem 70. let, kdy prakticky skoncovala s kariérou filmové herečky. Před kamerou stála naposledy ve Francii, kde natočila thriller ZÁKLOPKA (Cran d’arret, 1970), objevila se také v jedné epizodě seriálu DOBRODRUŽSTVÍ ARSENA LUPINA (Arsene Lupin, 1971). Jako zpěvačka se začala výrazněji prosazovat v roce 1970, kdy vydala dva singly, prvním velkým hitem byla píseň Tuca tuca (1971).

Svá pěvecká vystoupení doplňovala Raffaella Carrà propracovanou a složitou choreografií, v čemž jí pomohla dávná taneční průprava. Velký mezinárodní úspěch zaznamenala s písněmi A far l’amore comincia tu (1976) nebo Tanti Auguri (1978), její hity přebírali do svého repertoáru i zahraniční zpěváci včetně těch českých. Dodejme také, že Raffaella Carrà byla první italskou umělkyní na televizní obrazovace s odhaleným břichem, což ve své době vyvolalo značnou nevoli Vatikánu. Zvláště velkou popularitu získala ve španělsky mluvících zemích, takže koncem 70. let načas trvale přesídlila do Španělska a své písně pořizovala souběžně v italské i španělské verzi. Jako zpěvačka pak triumfovala také v Chile nebo Argentině, kde dokonce natočila muzikál BARBARA (Bárbara, 1980), v němž hrála víceméně autobiografickou titulní roli.

Kromě přibývajících gramofonových desek na svém kontě se Raffaella Carrà prosadila i jako moderátorka zábavných a soutěžních pořadů, její nadnárodní popularitu potvrdil zisk titulu Ženské televizní osobnosti roku (1984) v anketě vyhlašované Evropskou asociací televizních časopisů. Jako zpěvačka má na svém kontě přes dvacet LP a CD, ještě početnější je sbírka hitových kompilací v různých jazycích, zatím naposledy to bylo italské 3CD Mé úspěchy (I miei successi, 2011). V roce 2001 uváděla písňový festival v San Remu, dodnes často vystupuje v různých, často vlastních televizních pořadech.

Velkým úspěchem byl remix jejího hitu A far l’amore comincia tu, který v roce 2011 nazpívala s o generaci mladším francouzským dýdžejem Bobem Sinclairem. Dodejme také, že jestliže tanec byl vždy silnou složkou Raffaelliných vystoupení, i dnes na prahu sedmdesátky udivuje svou fyzickou vitalitou. Její taneční kreace z televizního klipu k písni Tuca Tuca převzala do svého světového turné v roce 2012 i slavná Madonna.

Raffaella Carrà nebyla nikdy vdaná, známý je ale její přes dvacet let trvající poměr s choreografem Sergiem Japinem (*1954).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.