Olivier Despax

Olivier Despax

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1976

El avispero

Film - Drama


1968

Katanga: Jednou do pekel a zpět

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama, Akční

Cover Girl

Film - Drama


1966

À nous deux Paris

Film - Drama

Et la femme créa l'amour

Film - Drama


1964

Le Monocle rit jaune

Film - Komedie, Thriller

Amoureux du France, Les

Film

Mort, où est ta victoire?

Film

Životopis

Předčasně zemřelý francouzský zpěvák a kytarista Olivier Despax patřil v šedesátých letech 20. století k výrazným osobnostem populární hudby, několikrát si zahrál i ve filmu. Pocházel z pařížského předměstí Neuilly-sur-Seine a od dětství se věnoval hře na kytaru. Jako jazzový kytarista se prosadil v roce 1955 v soutěži mladých hudebníků, načež založil vlastní skupinu Les Gamblers, v níž nejen hrál, ale také zpíval, později i sám skládal. První gramofonová deska Les Gamblers se však prodávala špatně, načež se Despax vydal na sólovou dráhu.

Filmová kamera jej zachytila poprvé již v roce 1960, větší příležitost dostal ve filmu SMRTI, KDE JE TVÉ VÍTĚZSTVÍ? (Mort, où est ta victoire?, 1963). Mezitím se poměrně úspěšně prosazoval jako zpěvák a skladatel, od roku 1962 hrál v doprovodném orchestru zpěváka Clauda Françoise, později byl členem kapely jiného slavného zpěváka Franka Alama. Jedinou hlavní roli Oliviera Duranta odehrál po boku Marie-France Pisier ve volné adaptaci divadelní předlohy FRANCOUZŠTÍ MILENCI (Les amoureux du France, 1964). Velkou příležitost dostal v úspěšné kriminálce MONOKL SE NUCENĚ SMĚJE (Le Monocle rit jaune, 1964), kde hrál prostoduchého Frédérica, synka z bohaté rodiny, právě tady se ale podle mínění soudobých kritik prokázal jeho nepříliš velký talent k herectví. Přesto později ještě dostal vedlejší role v několika mezinárodních projektech (ŽOLDÁCI – The Mercenaries, 1968).

Od počátku sedmdesátých let Olivier Despax na veřejnosti nevystupoval, protože byl vážně nemocen. Se zákeřnou leukémií bojoval několik let a nakonec jí podlehl; zemřel v nemocnici na pařížském předměstí Villejuif 10. dubna 1974 ve věku 35 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.