Martha Mansfield

Martha Mansfield

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1924

The Warrens of Virginia

Film - Romantický


1923

Little Red School House

Film

Is Money Everything?

Film - Drama

The Leavenworth Case

Film - Mysteriózní

Potash and Perlmutter

Film - Komedie

Woman in Chains, The

Film - Drama

The Silent Command

Film - Drama

Youthful Cheaters

Film - Drama, Romantický

Fog Bound

Film - Drama


1922

Till We Meet Again

Film

Queen of the Moulin Rouge

Film - Drama


1921

Gilded Lies

Film

Women Men Love

Film - Drama

Last Door, The

Film - Mysteriózní

A Man of Stone

Film - Drama

His Brother's Keeper

Film - Horor, Krimi


1920

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hydea

Film - Horor, Drama

Civilian Clothes

Film - Komedie

Mothers of Men

Film - Drama

Wonderful Chance, The

Film - Krimi, Drama

Social Sleuth, A

Film - Komedie, Krátkometrážní


1919

Hand Invisible, The

Film - Drama

The Perfect Lover

Film - Drama

Should a Husband Forgive?

Film - Drama


1918

Broadway Bill

Film - Drama, Romantický

Spoiled Girl, The

Film - Komedie, Krátkometrážní, Drama


1917

Max a automobil

Film - Komedie, Krátkometrážní

Max se dává rozvést

Film - Komedie, Krátkometrážní

Max Comes Across

Film - Komedie

Životopis

Martha Mansfield byla americká filmová a varietní herečka. Všechny filmy které natočila spadají do němé éry.

Narodila se 14. července 1899 jako Martha Ehrlich v New York City, na Manhattanu. Mnoho životopisů mylně uvádí jako místo narození Mansfield v Ohiu, zde se však pouze usadila Marthina matka Harriet poté, co roku 1885 emigrovala z Irska. Martha později přijala název města jako své umělecké jméno. Roku 1912 se rodina stěhuje z Manhattanu do Bronxu.

Ve čtrnácti letech se Martha rozhodla být herečkou, přihlásila se a následně vyhrála konkurz na Broadwayi v představení Malé ženy. Stala se oblíbenou modelkou módního fotografa Alfreda Cheney Johnsona a ilustrátora Harrisona Fishera a rovněž vyhledávanou tanečnicí. Roku 1913 tančila v muzikálu Hop o'My Thumb.

Pod jménem Martha Early podepsala r. 1917 šestiměsíční smlouvu s Essanay Studios a zahrála si ve třech krátkých filmech Francouze Maxe Lindera - Max Comes Across, Max Wantsa Divorce, Max in a Taxi (všechny 1917). V roce 1918 vystupuje u broadwayského impresária Florenze "Flo" Ziegfelda. Varieté Ziegfeld Follies (1907–1931) bylo sérií kabaretních představení inspirovaných slavným pařížským Folies Bergere. Ve stejném roce si zahrála ve svém prvním celovečerním filmu Broadway Bill (1918), s Haroldem Lockwoodem. Pro ni to byl filmový debut, pro něj film poslední. Krátce po natáčení v 31 letech podlehl španělské chřipce.

Na začátku roku 1919 Martha Mansfield oznamuje úmysl věnovat se filmové kariéře na plný úvazek. V říjnu 1919 však opět vystupuje v divadelní revue Ziegfeld Midnight Frolic. Roku 1920 následuje její první hollywoodský film Civilian Clothes (1920) v režii Hugha Forda. Pak nahradí Tallulah Bankhead a natočí film který ji proslaví - Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1920). Toho roku vznikly celkem tři filmy podle novely Roberta Louise Stevensona Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda. Chronologicky byl prvním natočeným 67min dlouhý horor s Marthou a Johnem Barrymorem v produkci Famous Players-Lasky, distribuce Paramount, druhým německý Der Januskopf (angl. The Head of Janus) v režii F. W. Murnaua a třetím 40 minut dlouhá verze v produkci Louise B. Mayera. Roku 1921 se Martha opět vrací na divadelní turné.

Po úspěchu filmu získá Martha r. 1921 smlouvu u  Selznick Pictures, pro kterou už r. 1919 natočila The Perfect Lover, ale smlouvu v roce 1923 ukončuje a přechází pod Fox Film Corporation, předchůdce 20th Century Fox. Důvodem odchodu od Selznicka bylo, že nenaplňoval její představy o budování hvězdné kariéry. Jejím prvním filmem pro Fox je The Silent Command (1923) s Belou Lugosim. Je slavná a její kariéra stoupá...

29. listopadu 1923 v San Antoniu v Texasu při natáčení The Warrens of Virginia však dochází k tragédii. Ve filmu z období počátku občanské války hraje Martha jižanskou dívku zamilovanou do vojáka Konfederace. Její kostým zahrnuje detailní dobové oblečení s kompletní spodničkou a volánky. V pauze mezi natáčením sedí v autě a odpočívá. Nikdo přesně neviděl co se doopravdy stalo, ale podle nejpravděpodobnější verze neopatrný kuřák stojící opodál vozu neštastně odhazuje zápalku přímo na její šaty. Tvrzení některých, že oheň způsobila sama nervózní Martha, když se chtěla uklidnit cigaretou odmítla její matka s tím, že kouření bylo dceři nepříjemné. Hořlavá látka okamžitě vzplane a bohaté řasení brání Marthě opustit vůz. Herecký kolega Wilfred Lytell se jí pokouší pomoci a kabátem přehozeným přes hlavu jí chrání obličej před plameny, zatímco řidič vozu je popálen na rukou při snaze sundat jí hořící šaty. Oheň se nakonec podaří uhasit, ale herečka utrpí značné popáleniny na těle. Je převezena do Physicians&Surgeons Hospital v San Antoniu, kde druhý den před polednem zemře na popáleniny, otravu krve a selhání ledvin. Její tělo je převezeno do New Yorku a pohřbeno na Woodlawn Cemetery v Bronxu.

Natáčení nebylo přerušeno a vedení Foxu vydá prohlášení, že smrt hvězdy nebude mít negativní dopad na film. The Warrens of Virginia je uveden ke konci roku 1924, role Marthy Mansfield je sestříhána na vedlejší a hlavní herečkou filmu se stává Rosemary Hill. Po Marthě Mansfield zůstal majetek ve výši 2.500 USD, dluhopisy Liberty v hodnotě 22.000 USD a dvě životní pojistky po 25.000 USD. V závěti vše odkázala matce.

kenny.h

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.