Anita Durante

Anita Durante

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1986

Giovanni Senzapensieri

Film


1982

Il conte Tacchia

Film - Komedie


1972

Colpo grosso, grossissimo... anzi probabile

Film - Komedie

Příběh o noži a strachu

Film - Komedie


1971

In nome del popolo italiano

Film - Komedie, Mysteriózní, Drama

Šéf gangu: Láska a nože

Film - Komedie


1969

Warum hab ich bloß 2 x ja gesagt?

Film - Komedie


1967

Granada addio!

Film - Komedie


1965

Made in Italy

Film - Komedie


1964

Le voci bianche

Film - Komedie


1963

Mare matto

Film - Komedie, Drama

Siamo tutti pomicioni

Film - Komedie

Adultero lui, adultera lei

Film - Komedie


1962

Carmen di Trastevere

Film - Drama


1960

Ladro lui, ladra lei

Film - Komedie


1959

Policarpo, ufficiale di scrittura

Film


1958

Adorabili e bugiarde

Film - Komedie

Nella città l'inferno

Film - Drama


1957

Saranno uomini

Film - Drama


1956

Manžel dvou žen

Film - Komedie

Guardia, guardia scelta, brigadiere e maresciallo

Film - Komedie

I calunniatori

Film - Drama


1955

Ve znamení Venuše

Film - Komedie

Un eroe dei nostri tempi

Film - Komedie

Římské povídky

Film - Komedie

Cortile

Film

Bella non piangere!

Film - Válečný, Drama

Prezzo della gloria, Il

Film

Processo all'amore

Film


1954

Americano a Roma, Un

Film - Komedie

Papà Pacifico

Film - Komedie

Takový je život

Film - Komedie

Il vetturale del Moncenisio

Film - Drama

Il porto della speranza

Film

Vortice

Film - Drama

Guai ai vinti

Film

Orient Express

Film - Hudební, Drama, Romantický


1953

Donne proibite

Film - Drama

Se vincessi cento milioni

Film - Komedie

La voce del silenzio

Film - Drama


1952

Noi peccatori

Film - Drama

Viva il cinema!

Film - Komedie


1951

Auguri e figli maschi!

Film - Komedie

Core 'ngrato

Film - Drama


1950

Cavalcata d'eroi

Film

Due sorelle, Le

Film


1949

Tradimento, Il

Film - Drama


1947

Fatalità

Film


1946

Pryč s bohatstvím!

Film - Drama


1943

L’ultima carrozzella

Film - Komedie

Il treno crociato

Film - Válečný, Drama


1941

Scampolo

Film - Komedie


Hostka

1982

Maurizio Costanzo Show

Seriál - Rodinný, Talk-show

Životopis

Anita Durante, se narodila v Římě, 28. září 1897, jako Anita Bianchi. Byla dcerou úředníka a ještě velmi mladá osiřela.

Anita začínala hrát v amatérských divadelních souborech, kde se také seznámila se svým budoucím manželem a obchodním partnerem Checcem. Od roku 1918 společně vystupovali ve společnosti komika Ettora Petroliniho. Od roku 1928, to pak byla vlastní Checcova společnost “ Primaria Compagnia della Commedia Romanesca". Tato společnost byla zaměřena na divadlo s „římským dialektem“ a Anita byla beze sporu považována za první ženu římského dialektu na divadelních prknech. V létě vystupovali v hotelu Villa Aldobrandini, v zimě, pak v Teatro Rossini.

Ve své kariéře ztvárnila Anita necelých padesát rolí. Debutovala roku 1941 v komedii SCAMPOLO, jako majitelka mandlu a komediální žánr byl nejčastějším „společníkem“ Anity, v průběhu celé její filmové kariéry. Nejvíce filmů natočila Anita v padesátých letech minulého století. Roku 1953 hrála v epizodě IL PROMESSO…SPOSATO roli Pasguy, jednalo se o jeden příběh povídkové komedie SE VINCESSI CENTO MILIONY. Zde hrála společně se svým manželem Checcem (ten v roli Giovanniho). Jejich společné tvorbě bude věnován jiný odstavec. O rok později byla natočena další povídková komedie QUESTA E LA VITA a zde si zahrála Anita po boku slavné hvězdy italské komedie, kterou byl Totó. Příběh se jmenoval, LA PATENTE. Úspěšná padesátá léta pokračovala dalšími snímky, kde se nesmí opomenout hvězdně obsazená komedie IL SEGNO DI VENERE (1955). Anita zde hrála matku Sophii Loren a ve snímku se mimo jiné objevili Vittorio De Sica, Alberto Sordi, či Peppino De Filippo. Znovu s Albertem Sordi měla možnost natáčet ve stejném roce v komedii UN EROE DEI NOSTRI TEMPI. Další role po boku této hvězdy italské komedie, přišly například ve filmech GUARDIA, GUARDIA SCELTA, BRIGADIERE E MARESCIALLO (1956, role Carmely), nebo si v roce 1960, zahrála dokonce Sordiho matku, v komedii LADRO LUI, LADRA LEI. V roli Amalie, pak byla vidění v roce 1956 v další úspěšné komedii, tentokráte v hlavní roli s Marcellem Mastroiannim IL BIGAMO (MANŽEL DVOU ŽEN).

Rok 1963 byl příležitostí, mimo jiné, také k roli v komedii s Ginou Lollobrigidou a Jean-Paul Belmondem, MARE MATTO. Anita nechyběla ani v Corbucciho komedii ER PIU: STORIA D´AMORE E DI COLTELLO v roce 1971. Za svou kariéru je podle výčtu vidět, že natáčela téměř se všemi osobnostmi italské komedie a tak nemůže chybět ani dvojice Ciccio Ingrassia a Franco Franchi. Roku 1972 to bylo ve filmu STORIA DI FIFA E DI COLTELLO ER SEGUITO D´ER PIU, zde byla Anita v roli Cateriny.

Manželem Anity, byl již zmiňovaný básník a herec Francesco (Checco) Durante (19.11.1893 - 5.1.1976). Ve filmové branži spolu hráli v mnoha filmech. Poprvé se před kamerou setkali v roce 1946, v dramatu ABBASSO LA RICCHEZZA!. Další společné filmy byly LE DUE SORELLE (1950), VIVA IL CINEMA! (1952), již zmiňovaná povídka IL PROMESSO…SPOSATO (1953), DONNE PROIBITE, IL PORTO DELLA SPERANZA a IL VETTURALE DEL MONCENISIO (všechny tři 1954). Zahráli si i manželský pár Nonu Mariani a Checca Mariani ve filmu PROCESSO ALL´AMORE (1955). Jejich dceru hrála v tomto snímku, herečka a Miss Italia 1952 a Miss Europe 1953 Eoisa Cianni. V roce 1959 hráli společně ještě v komedii POLICARPO, UFFICIALE DI SCRITTURA (1959) a naposledy pak v roce 1967, v Girolamiho komedii GRANADA ADDIO!. Anita a Checco spolu měli dvě dcery, Leilu a Lucianu. Leila se vdala za herce a režiséra Enza Libertiho (1926-1986). Ten po smrti Checca, v roce 1976, pokračoval s Anitou a svou ženou na prknech divadelní společnosti založené Checcem. Leila hrávala po boku svých rodičů na divadelních prknech dlouhá léta. Druhá dcera Luciana, je matkou, dnes dobře známého italského dabéra Francesca Pranda.

V průběhu sedmdesátých let, se Anita objevovala ve filmech již jen sporadicky a v letech osmdesátých, hrála již jen ve dvou snímcích. Posledním natáčení v kariéře, byl snímek z roku 1986, GIOVANNI SENZAPENSIERI.

Ve věku 96 let, vypadla Anita při mytí oken z prvního patra domu. Ztratila náhle rovnováhu a její pád byl naštěstí utlumen o topné trubky, které vedly podél průčelí budovy. Dcera jí okamžitě odvezla do nemocnice svatého Jana, kde zůstala na pozorování s prognózou zlomeniny stehenní kosti a modřinami po celém těle. Ihned po pádu ztratila Anita vědomí a lékaři jí oživili v sanitce během převozu do nemocnice. Anita bohužel nakonec zemřela na následky tohoto pádu o den později, 2. května 1994, ve věku 96 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.