Yori Bertin

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1973

La gageure imprévue

Film - Historický


1972

Joyeux chagrins

Film


1968

Thibaud

Seriál - Dobrodružný


1966

Jeptiška

Film - Drama

Comment ne pas épouser un milliardaire

Seriál - Komedie

À nous deux Paris

Film - Drama


1965

Velký pán

Film - Komedie, Povídkový

Le faux pas

Film


1962

Dame aux camélias, La

Film - Drama


1961

Éventail de Lady Windermere, L´

Film


1958

Výtah na popraviště

Film - Krimi, Drama

Milenci z Montparnassu

Film - Drama

Chronique provinciale

Film - Krátkometrážní

Posledních pět minut

Seriál - Krimi

Životopis

Francouzská herečka Yori Bertin je dnes již méně známá, na přelomu 50. a 60. let dvacátého století ale vedlejšími rolemi přispěla do několika zásadních filmů tehdejší tvorby umělců z okruhu francouzské nové vlny, kromě toho je známá jako ta, která byla dvakrát manželkou populárního herce Jeana Lefebvra (1919-2004). Narodila se v malém městečku Bidart v Pyrenejích na hranicích se Španělskem, její rodné jméno zní Catherine Chassin-Briault. Pocházela z umělecké rodiny, její dědeček Émile Bertin (1878-1957) byl významným divadelním dekoratérem a scénografem, pracoval mimo jiné pro nejslavnější francouzské divadlo Comédie Française. Právě po něm Catherine později přijala umělecký pseudonym. Uměleckému designu se jako publicistka věnovala i její matka.
Díky rodinnému zázemí projevovala Yori Bertin již od dětství sklony k umění, ve dvanácti letech začala účinkovat v dětském sboru pařížské Opery, později studovala tanec, nakonec pod vedením slavného herce a pedagoga Charlese Dullina získala i průpravu k herectví. První profesionální kroky na jevišti absolvovala v rámci slavného Théâtre National Populaire, mezitím prodělala i debut před filmovou kamerou a menší roli servírky Catherine odehrála v životopisném dramatu MILENCI Z MONTPARNASSU (Les amants de Montparnasse, 1958).
Vzápětí si ji pro velkou roli vybral režisér Louis Malle, který ji obsadil do slavného filmu VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958). Tady vytvořila druhou hlavní mileneckou dvojici s bývalým dětským hercem Georgesem Poujoulym. Přestože ji tento film dodnes udržuje v diváckém povědomí, v dalších letech odehrála jen několik rolí v televizi, co se týče divadla, hrála například v Théâtre Edouard VII nebo v Théâtre Antoine. Z její další již jen příležitostné práce pro film se sluší připomenout Rivettovo drama JEPTIŠKA (La religiueuse, 1966), v němž hrála sestru Marii Terezu. Poté se objevovala již jen v televizních filmech a seriálech, naposledy před kamerou stála v roce 1972.
Yori Bertin je potřetí vdaná, dvakrát si vzala stejného muže, jímž byl slavný francouzský herec Jean Lefebvre (1919-2004). Vzali se v roce 1967 a měli spolu syna Pascala, první rozvod následoval v roce 1971. Podruhé se vzali v roce 1973 a podruhé rozvedli již po dvou letech v roce 1975. Mezitím Yori Bertin rezignovala na umělecké aktivity, v roce 1982 přesídlila do USA, kde se později potřetí provdala. Doplnila si vzdělání v oboru bytového designu a v současnosti se věnuje malířství. Nyní žije v Nashville v americkém státě Tennessee.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.