Lili Muráti

Lili Muráti

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1993

Tres palabras

Film - Drama, Romantický


1992

Nahá spojka

Film - Komedie


1991

Farmacia de guardia

Seriál - Komedie


1988

Diario de invierno

Film - Drama


1987

Život v krajkách

Seriál - Drama


1983

Invierno en Marbella

Film


1978

Ostrov tisíce radostí

Film - Krimi, Drama


1977

Secretos de alcoba

Film - Komedie


1975

Canciones de nuestra vida

Film

La encadenada

Film - Krimi, Drama


1973

Doctor, me gustan las mujeres, ¿es grave?

Film - Komedie

Proceso a Jesús

Film


1971

Cómo casarse en 7 días

Film - Komedie


1970

Belles au bois dormantes, Les

Film - Drama


1969

Las trompetas del apocalipsis

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller

Carola de día, Carola de noche

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1967

Encrucijada para una monja

Film - Drama


1965

Doktor Živago

Film - Drama, Romantický

Estudio 1

Seriál - Komedie, Drama


1964

Escala en Tenerife

Film - Komedie, Muzikál

Playa de Formentor

Film - Romantický


1944

Ez történt Budapesten

Film - Komedie

II. magyar kívánsághangverseny

Film - Muzikál

Egy nap a világ

Film - Drama


1943

Házassággal kezdődik

Film - Komedie

Késő

Film - Drama

Kölcsönadott élet

Film - Válečný, Drama, Romantický

Az éjszaka lánya

Film - Drama

Megálmodtalak

Film - Komedie


1942

A tökéletes család

Film - Komedie

Házasság

Film - Drama


1941

Was geschah in dieser Nacht

Film - Komedie

Végre...

Film - Komedie

Miért?

Film - Komedie


1940

Igen vagy nem?

Film - Komedie


1939

Álomsárkány

Film


1937

Fizessen, nagysád!

Film - Komedie

120-as tempó

Film - Komedie

Pogányok

Film - Drama


1935

Elnökkisasszony

Film - Komedie

A csúnya lány

Film - Komedie


Archivní záběry

1995

Muzsikál a mozi 'Filmdalok'

Film - Krátkometrážní


1987

A Jávor

Film

Životopis

Lili Muráti se narodila 22. července 1914. Jejím rodištěm je Nagyvárad (Velký Varadín) v tehdejším Rakousko-Uhersku. Dnes patří Nagyvárad pod Rumunsko pod jménem Oradea. Křestní jméno Lili, je umělecké, občanské křestní jméno bylo Teodóra Aurélia. Ve světě showbyznysu byla známá také pod přezdívkou Murcsi. Lili studovala na herecké škole Rákosi Szidi, kde si jejího talentu všiml vysokoškolský profesor a filmový režisér Bárdos Artúr (1882-1974).

V roce 1932 začala Lili účinkovat v divadle Művész Színház, v dalších dvou letech pak působila v divadle Belvárosi Színház. Od roku 1934, pak působila současně na dvou divadelních scénách, a to v divadlech Vígszinház a Pesti Színház. Posledním působištěm před emigrací bylo divadlo Andrássy Színház. Proto, aby se stala i filmovou celebritou, v podstatě stačil Lili hned její první film A CSÚNYA LÁNY (OŠKLIVÁ HOLKA) 1935, kde hrála hlavní roli Évu Pál. V roce 1937 hrála Lili v komedii 120-ÁS TEMPO Mariannu, dceru boháče, která je zvyklá žít v přepychu. Poté hrála do roku 1944 asi v dalších čtrnácti rolích v maďarské kinematografii, aby se tam naposledy objevila v roli doktorky Erzsébet Szikszay, roku 1944, ve filmu EZ TÖRTÉNT BUDAPESTEN. Poté co převzali moc v Maďarsku nacisté, hrála Lili také ve filmech německé jazykové produkce. Příkladem je její role Julie ve snímku WAS GESCHAH IN DIESER NACHT (1941).

Roku 1945 byla Lili nucena emigrovat, společně se svým manželem, hercem a režisérem Vaszáry Jánosem (1899-1963), z důvodu jejich postoje v období nacistického režimu. Po emigraci byly zakázány veškeré zpravodajské informace o obou hercích a jejich jména se nikde nezobrazovala. Domácí kinematografie jim zůstala uzavřena. V roce 1947 se společně usadili ve Španělsku. Lili se poměrně rychle naučila španělsky a od roku 1948 do roku 1950 byla hlasatelkou maďarského vysílání ve španělském rozhlase. Ani její manžel nezahálel a tak byla poměrně brzy založena jejich vlastní divadelní společnost. V letech 1950 až 1963, pak Lili hostovala v různých španělských divadlech. Ve své herecké kariéře, tak pokračovala úspěšně i mimo rodné Maďarsko. Lil byla obsazována do rolí moderních, nezávislých a sportovně založených žen. Velký úspěch získala rovněž v rolích komických. V roce 1966, byla Lili pozvána do Argentiny, kde hostovala v několika vystoupeních na divadelních prknech.

Filmovou dvacetiletou mezeru, zacelila poprvé roku 1964, kdy se objevila po boku španělské krásky Soledad Mirandy ve filmu PLAYA DE FORMENTOR. Úspěch byla pro Lili jistě její vedlejší role v americkém filmu DOKTOR ZHIVAGO (DOKTOR ŽIVAGO) 1965, který mimo mnoho ocenění, získal také pět Oscarů. V hlavní roli hrál Omar Sharif. Při natáčení tohoto snímku, došlo při točení scény, kdy Lili padá pod vlak, ke skutečné nehodě a Lili si těžce zranila nohy. Režisér David Lean scénu ponechal a natáčení pokračovalo dále. Zranění nebylo nakonec tak vážné a tak se Lili k natáčení filmu po několika týdnech vrátila.

Roku 1969 si zahrála v jednom z prvních španělských giallo snímků LAS TROMPETAS DEL APOCALIPSIS. V roce 1970 se poprvé podívala zpět do své rodné vlasti, ale nic víc jí režim nepovolil. V televizi hrála například roli Pilar Romaní, v několika epizodách seriálu VIDA PRIVADA (1987). V televizním seriálu, který je známý i u nás, FARMACIA DE GUARDIA (1993), si zase Lili zahrála v jedné epizodě postavu stejného jména. V roce 1993 si naposledy zahrála ve španělském filmu a to v roli cizinky. Drama se jmenuje TRES PALABRAS (TŘI SLOVA).

Roku 1994 pak György Nemlaha v roli reportéra, zpovídá Lili v biografickém snímku MINT CSÚNYA LÁNY NAGYON HELYES VOLTAM. V tomto roce, tedy po půl století se Lili vrátila rovněž na maďarské jeviště v Karinthy Színház. Lili zemřela 16. dubna 2003, ve věku nedožitých 89 let v Madridu.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.