Štěpán Lucký

Osobnostcsfd.cz

Skladatel

Filmografie

Skladatel

1986

Hry pro mírně pokročilé

Film - Rodinný


1983

Modré z nebe

Film - Rodinný


1981

Kaňka do pohádky

Film - Pohádka, Rodinný, Fantasy


1980

Jak napálit advokáta

Film - Komedie


1979

Julek

Film - Drama


1976

Jakub

Film - Psychologický, Drama


1975

Akce v Istanbulu

Film - Krimi, Drama


1974

Sedmého dne večer

Film - Krimi, Psychologický, Drama


1973

Vysoká modrá zeď

Film - Drama


1972

Aféry mé ženy

Film - Komedie, Krimi, Povídkový

Svatba bez prstýnku

Film - Psychologický, Drama


1971

Klíč

Film - Drama, Historický

Tatínek na neděli

Film - Drama


1970

Žižkův meč

Film - Komedie, Historický

Chvojka

Film - Drama


1967

Klec pro dva

Film - Drama, Romantický

Sedm havranů

Film - Psychologický, Válečný, Drama


1966

Nahá pastýřka

Film - Komedie, Krimi


1965

Úplně vyřízený chlap

Film - Drama

Fotbal

Film - Sportovní


1964

Sparta - Slavia

Film - Dokumentární, Sportovní

Preclík

Film - Komedie, Krátkometrážní


1963

Mezi námi zloději

Film - Komedie

Tchyně

Film - Komedie, Krátkometrážní


1962

Neděle ve všední den

Film - Drama, Romantický

Komu tančí Havana

Film - Drama


1961

Kohout plaší smrt

Film - Drama

Tažní ptáci

Film - Drama

Gustav Hilmar

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný

Herec Stanislav Neumann

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný

Vlasta Fabianová

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Životopisný


1960

Pochodně

Film - Drama, Historický

Rychlík do Ostravy

Film - Drama

Otomar Korbelář

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1959

105% alibi

Film - Krimi, Drama

Konec cesty

Film - Krimi, Drama

První a poslední

Film - Psychologický, Drama


1958

O věcech nadpřirozených

Film - Komedie, Povídkový

Černý prapor

Film - Válečný, Drama

Člověk ze starých novin

Film


1956

Jurášek

Film - Rodinný, Válečný


1955

Po noci den

Film - Drama

Jako doma

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1954

Ještě svatba nebyla...

Film - Komedie


1952

Neobyčejná léta

Film - Dokumentární

Jeden ze štafety

Film - Dokumentární, Sportovní


1950

Za život radostný

Film - Dokumentární


1949

Není stále zamračeno

Film - Dokumentární

Životopis

Hudební skladatel Štěpán Lucký se narodil 20. ledna 1919 v Žilině. Roku 1936 odmaturoval na žilinské reálce a odešel studovat v letech 1936 – 1939 na pražskou Státní konzervatoř k profesorovi Albínu Šímovi a čtvrttónovou skladbu u Aloise Háby.Po začátku německéokupace se hned zapojil do odbojové činnosti a byl za ní vězněn v Budapešti, Ilavě, Osvětimi a Buchenwaldu. Avšak dožil se konce války a osvobození. 
Vrátil se do Prahy, roku 1947 absolvoval Mistrovskou školu u profesora Jaroslava Řídkého a ještě v roce 1948 vystudoval hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V letech 1948 až 1954 pracoval jako hudební kritik pražských deníků, týdeníků a periodik. 
Později byl Lucký vedoucím hudebního vysílání tehdy začínající Československé televize (1954 – 1958) a pedagogem na AMU (1956 – 1961). Od konce 50. let dlel již jako hudební skladatel ve svobodném povolání. Ve své skladatelské práci se nepřikláněl k žádnému hudebnímu směru. Zobecňoval svoje reflexe a přetvářel je v předmětný obsah a v oproštěnou moudrou výpověď. 
Snažil se dokonale využívat hudební nástroje, úspornou formu a dikci. Skládal hudbu pro klavír, housle, violoncello, orchestr, písně, instrumentální, komorní („Koncert pro orchestr“), opery („Půlnoční překvapení“) a scénickou hudbu pro divadlo („Figarova svatba“, „Monika“ pro Divadlo S. K. Neumanna a Městská divadla pražská) a rozhlas („Křižník Aurora“, „Pro tebe, Leningrade!“, „Lucerna“ nebo „Piškot“). Komponoval i pro film a televizi. 
V české kinematografii začínal už na začátku 50. let. Nejprve komponoval hudbu k různým dokumentům a krátkometrážním snímkům (například NENÍ STÁLE ZAMRAČENO, ZA ŽIVOT RADOSTNÝ, JEDEN ZE ŠTAFETY, NEOBYČEJNÁ LÉTA, OTOMAR KORBELÁŘ, GUSTAV HILMAR, HEREC STANISLAV NEUMANN, VLASTA FABIANOVÁ, SPARTA – SLAVIA apod.). 
Filmovou hudbu k hraným projektům tvořil Štěpán Lucký od poloviny 50. let. Debutoval filmem Jaroslava Macha, pro kterého komponoval i během dalších let (JEŠTĚ SVATBA NEBYLA…, PO NOCI DEN, O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH – povídka TAJEMSTVÍ PÍSMA, RYCHLÍK DO OSTRAVY, TAŽNÍ PTÁCI, TCHYNĚ, PRECLÍK, FOTBAL, NAHÁ PASTÝŘKA, KLEC PRO DVA a ještě TATÍNEK NA NEDĚLI). 
Ovšem mnoholetou a plodnou spolupráci navázal až s režisérem Vladimírem Čechem, pro kteréhož komponoval od 50. až do 80. let (ČERNÝ PRAPOR, 105% ALIBI, PRVNÍ A POSLEDNÍ, POCHODNĚ, KOHOUT PLAŠÍ SMRT, KOMU TANČÍ HAVANA, MEZI NÁMI ZLODĚJI, ÚPLNĚ VYŘÍZENÝ CHLAP, SEDM HAVRANŮ, KLÍČ, SVATBA BEZ PRSTÝNKU, AFÉRY MÉ ŽENY, VYSOKÁ MODRÁ ZEĎ, dále SEDMÉHO DNE VEČER, AKCE V ISTANBULU a JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA). 
Jak vidno, Jaroslav Mach a Vladimír Čech se na hudební filmografii hraných filmů Štěpána Luckého podíleli více jak třemi čtvrtinami (první jedenácti a druhý šestnácti) z celkem pětatřiceti filmových položek. O zbytek se podělili ještě tři režiséři – Miroslav Cikán (dva), Maďar Félix Máriássy (jeden) a Ota Koval (pět). 
Pro Miroslava Cikána to tedy byly filmy JURÁŠEK (1956) a KONEC CESTY (1959). Pro Félixe Máriássyho československo – maďarské koprodukční drama NEDĚLE VE VŠEDNÍ DEN (1962). A po čtrnácti letech ještě deset let pro Otu Kovala (jenž se stal posledním spolupracujícím režisérem Štěpána Luckého až do poloviny 80. let): JAKUB (1976), JULEK (1979), KAŇKA DO POHÁDKY (1981), MODRÉ Z NEBE (1983) a HRY PRO MÍRNĚ POKROČILÉ (1986). Zbylých dvacet let svého života již pro český film nepracoval. 
Komponoval též pro televizní filmy (ŽIŽKŮV MEČ, CHVOJKA atd.) a pro seriály. Za svojí práci Štěpán Lucký obdržel Vyznamenání Za vynikající práci (1969) a titul Zasloužilého umělce (1972). Uplatnil se i na poli teoretickém, psal odborné články do různých periodik a se skladatelem Vladimírem Borem vydal odbornou knihu „Václav Trojan – filmová hudba“ (1958). 
Byl taktéž klavíristou (nahrál klavírní sólo pro film TATÍNEK NA NEDĚLI) a u některých filmových titulů i hudebním dramaturgem (vybíral a aranžoval archivní hudbu). Hudební skladatel a klavírista Štěpán Lucký zemřel 5. května 2006 v Praze ve věku sedmaosmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.