Carmem Silva

Carmem Silva

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

2004

A Diarista

Seriál - Komedie


2003

Festa de Margarette, A

Film - Komedie

Mulheres Apaixonadas

Seriál - Drama


1992

Você Decide

Seriál


1988

Primo Basílio, O

Seriál - Drama


1983

Sabor de Mel

Seriál

Cara a cara

Seriál - Drama, Romantický


1982

Amor de Perversão

Film - Drama

Campeão

Seriál

Ninho da Serpente

Seriál


1981

Baila Comigo

Seriál


1978

Sinal de Alerta

Seriál


1977

Contos Eróticos

Film - Komedie


1975

Guerra Conjugal

Film - Komedie

Viagem, A

Seriál


1974

Ídolo de Pano

Seriál


1973

Venha Ver o Sol Nascer na Estrada

Seriál

Ossos do Barão, Os

Seriál


1958

Grande Momento, O

Film - Drama


1949

Quase no Céu

Film - Dobrodružný, Muzikál

Životopis

Carmem Silva se narodila 5. dubna 1916 v Pelotasu, na jihu Brazílie, v blízkosti hranic Uruguaye.  Své umělecké jméno Carmem (někdy uváděno také jako Carmen), přijala na počátku své kariéry v roce 1939, když začala svou éry na Rádio Cultura.  Rodné jméno této brazislké herečky zní Maria Amália Feijó.
Po úvodních krůčcích v rádiu a na divadle se Carmem stěhuje do Porto Alegre, kde se podílí na hrách jako ROMEO a JULIE či OTHELLO. Zde také vystupuje komik a hudebník a otec jejího budoucího manžela Cancellinha.
V roce 1955 si brazilská herečka Dulcina de Moraes (1908-1996) splnila životní sen a založila vlastní divadelní společnost, která dodnes nese její jméno. Hned na počátku do této společnosti nastupuje i Carmem Silva. Carmem se společně s Dulcinou objevuje například ve hře O IMPERADOR GALANTE. S další brazilskou hereckou osobností, která za sebou měla studia v Lisabonu, se Carmem dostává do Evropy. Společnost María Della Costa se v evropě představuje v představeních MANEQUIM, O CANTO DA COTOVIA či ROSA TATUADA.
V roce 1961 se Carmem stává členkou brazilského Divadla komedie - Teatro Brasileiro de Comédia (TBC). Co se týká filmu, tak se Carmem objevuje již roku 1935 v muzikálu ESTUDANTES, kde hrála sebe samotnou. V dalším muzikálu hrála v roce 1949 – QUASE NO CÉU.
V roce 1958 hrála ve filmu O GRANDE MOMENTO, který byl ovlivněn italským neorealismem a je to jeden z nejzajímavějších brazilských filmů této dekády. V roce 1977 se objevila v epizodě AS TRES VIRGENS z povídkové komedie CONTOS ERÓTICOS. Jednalo se o jednu ze čtyř komediálních povídek a v této povídce se jednalo o třistaré panny, které byly ovlivněnychovánímjejichdospívající neteře. Díky této roli (Tia Cotinha), obdržela Carmem na Brazilském filmovém festivalu v roce 1979 cenu za nejlepší výkon herečky ve vedlejší roli „Candango Trophy“. Ještě v roce 2007, v 91 letech, hrála ve filmu VALSA PARA BRUNO STEIN.
V televizi se poprvé Carmem představila roku 1956 na TV Record v ANOS DE TERNURA. Následuje velké množství televizních rolí, vždyť Carmem vytvořila ve své kariéře více než čtyřicet rolí a z toho většinu právě na televizní obrazovce. Roku 1958 hrála v sérii CELA DA MORTE. Roku 1970 poté ztvárnila Condesu v PIGMALIAO 70. Další důležité role měla také v telenovele OS OSSOS DO BARAO (1973) jako Melica, nebo v další brazislké telenovele LOCOMOTIVAS (1977) v roli Adelaide. Významnou televizní rolí je Flora de Souza Duarte v telenovele MULHERES APAIXONADAS, kde hrála po boku Oswalda Louzady (Leopoldo Duarte).Tento herec zemřel o dva měsíce dříve než Carmem a dožil se 95 let. Poslední televizní rolí byla Dona Gilda v seriálu A DIARISTA (2006).
Mimo herectví psala Carmem také scénářepro různétypyprogramů.Carmem byla za svůj dlouhý život dvakrát provdána, jejím druhým manželem byl Cancela Filho. Ač měla Carmem pouze jednu dceru, dočkala se šesti vnoučat a deseti pravnoučat. Carmem Silva zemřela 21. dubna  2008, v úctyhodném věku 92 let v Porto Alegre. Carmem byla herečka jemné interpretace a byla milou a diskrétní ženou, která se zaměřovala na rodinu a přátele a dlouhý život si udržela radostí ze života samotného.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.